Főoldal > DIÉTA > Ősszel is maradj karcsú! Tuti étrend fogyókúrázóknak!

Ősszel is maradj karcsú! Tuti étrend fogyókúrázóknak!

diétaétrendfogyókúrakarcsúság
0

Írta:

Előző cikkünkben megismerhetted az öt faktoros diétát. Most lássuk, milyen ételekből érdemes összeállítani menüdet, ha szeretnéd, hogy táplálkozásod, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag legyen.  Mintaétrend (A receptek két személyre szólnak.) Reggelire: FrittataHozzávalók: 8 tojásfehérje, 50 g zsírszegény krémsajt, 100 g aszalt paradicsom, 4-5 friss bazsalikomlevél, 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós, só, borsA tojásfehérjét keverd össze a krémsajttal, fűszerezd sóval, […]

Előző cikkünkben megismerhetted az öt faktoros diétát. Most lássuk, milyen ételekből érdemes összeállítani menüdet, ha szeretnéd, hogy táplálkozásod, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag legyen. 

Mintaétrend
(A receptek két személyre szólnak.)

Reggelire:

  • Frittata
    Hozzávalók: 8 tojásfehérje, 50 g zsírszegény krémsajt, 100 g aszalt paradicsom, 4-5 friss bazsalikomlevél, 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós, só, bors
    A tojásfehérjét keverd össze a krémsajttal, fűszerezd sóval, borssal. Öntsd egy vékonyan kiolajozott serpenyőbe. Amikor a fehérje kezd összeállni, szórd meg az aszalt paradicsomokkal, hintsd meg az apróra vágott bazsalikommal, és lefedve süsd készre.
  • Mozzarellás burrito
    Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 2 teljes kiőrlésű tortilla, 1 babkonzerv, 100 g mozzarella, 1 csésze salsa, bors, őrölt kömény, fokhagyma
    A fűszereket keverd össze a tojásfehérjével, felezd el, és egy kiolajozott serpenyőben süss belőle két tojáslepényt. Halmozd a két tortillába a babot, tedd rá a tojásfehérjelepényt, szórd meg nagyobb darabokra vágott mozzarellával, majd tekerd fel őket, mint a palacsintát. Fóliába csomagolva süsd két percig, és tálald salsával.
  • Csirkés-sajtos rántotta, grépfrúttal
    Hozzávalók: 100 g csirkemellfilé kockára vágva, 2 tojásfehérje, 8 dkg cheddar sajt reszelve, 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 2 grépfrút félbevágva, meghámozva
    A csirkemellkockákat pirítsd fehéredésig, majd add hozzá a tojásfehérjét. Sózd, borsozd, szórd meg reszelt sajttal, és hagyd, hogy a tetejére olvadjon. Fakanállal forgasd át. Tálald pirítóssal és grépfrútszeletekkel.
  • Francia pirítós túróval
    Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 1,5 dl zsírszegény tej, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 50 g sovány túró vagy ricotta, 1 kis kanál gyümölcscukor, 1 kis kanál fahéj, egy csipetnyi só
    A tojásfehérjét keverd össze a tejjel, add hozzá a cukrot és a sót. Forgasd meg benne a kenyérszeleteket és kevés olajon süsd mindkét oldalukat világosbarnára. Tálaláskor hintsd meg túróval és fahéjjal.
  • Lazacos, póréhagymás frittata
    Hozzávalók: 8 tojásfehérje, 1 póréhagyma karikára vágva, 2 kis kanál light krémsajt, 60 g füstölt lazac, 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós, só, bors
    A tojásfehérjét keverd össze a póréhagymával, a sóval és a borssal, és öntsd bele egy kisebb, vékonyan kiolajozott teflon edénybe. Lefedve pár perc alatt süsd készre. A tetejét kend meg a krémsajttal, szórd rá a lazacdarabkákat és hajtsd félbe. Vágd ketté és tálald pirítóssal.

0014021_1.jpg ()


Ebédre:

  • Gombás árparizottó
    Hozzávalók: 5 nagyobb csiperkegomba felszeletelve, 1 bögre húsleves alaplé (lehet leveskockából is), 8 dkg árpa, 2 dl zsírszegény tejföl, kb. 8 dl víz, só, bors, zsálya, fokhagyma
    Egy nagy serpenyőbe szórd bele az árpát, add hozzá a felszeletelt gombát, öntsd fel a húsleves alaplével és a vízzel. Forralva főzd addig, amíg az árpa megpuhul. Keverd bele a fűszereket és a tejfölt, és forrald még két percig. Melegen tálald.
  • Mediterrán csirke quinoával
    Hozzávalók: 180 g filézett csirkemell, 120 g quinoa (ezt a dél-amerikai gabonafélét bioboltokban szerezheted be), 3 db paradicsom héja nélkül felkockázva, 1 csésze apróra vágott petrezselyem, fél citrom leve, só, bors
    A csirkemellfilét két csésze vízben főzd puhára (kb. tíz perc), hagyd kihűlni, és vágd csíkokra. A quinoát szórd egy serpenyőbe, öntsd fel 3,5 dl vízzel és legalább negyed óráig folyamatos kevergetés mellett főzd puhára Ha elkészült, add hozzá a csirkecsíkokat, a paradicsomdarabkákat és a petrezselymet. Locsold meg a citromlével, fűszerezd sóval, borssal.
  • Toszkán paradicsomleves
    Hozzávalók: 1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, 8-9 dl csirkehúsleves alaplé (húsleveskockával is készülhet), 2 csésze tejföl, fokhagyma, 1 kis kanál apróra vágott vöröshagyma, 1 kis kanál gyümölcscukor, só, bors, bazsalikom
    A paradicsomkonzervet öntsd egy jénai tálba, és tizenöt percre tedd előmelegített sütőbe. Egy serpenyőben keverd össze a húsleveslét, a fokhagymát, a vöröshagymát, a gyümölcscukrot, a sót és a borsot. Kevergetés közben forrald fel. Add hozzá a sült paradicsomot és turmixod össze. Legvégül keverd bele a tejfölt is.
  • Tortilla pizza
    Hozzávalók: 4 db teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla, 1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, 100 g ricotta, 100 g aszalt paradicsom, 100 g cheddar sajt, só, bors, oregánó
    A tortillákat fektesd egy sütőlapra és süsd át két perc alatt előmelegített sütőben, kend át őket a paradicsomszósszal, szórd meg ricottával, majd az aszalt paradicsomdarabkákkal és reszelj rá cheddar sajtot. Süsd addig, amíg a sajt megolvad.
  • Lazacos pizza
    Hozzávalók: 4 db teljes kiőrlésű lisztből készül tortilla, 100 g lazac, 100 g zsírszegény krémsajt, 1 csokor kapor, 2 db paradicsom felszeletelve, 1 fej lilahagyma karikára vágva, só, bors
    A tortillákat fektesd egy sütőlapra, kend rá a felaprított kaporral elkevert krémsajtot, szórd meg a kockára vágott lazacdarabokkal, tedd rá a paradicsomot és a hagymát, és előmelegített sütőben süsd három-négy percig.

0014021_2.jpg ()

Vacsorára:

  • Padlizsános lasagne
    Hozzávalók: 1 dl paradicsomszósz, 4 db nagyobb paradicsom, 2 db padlizsán, 250 g ricotta, 200 g mozzarella, só, bors, bazsalikom, oregánó
    A ricottát keverd össze a fűszerekkel, a padlizsánt vágd fel vékony karikákra és fektesd egy jénai tálba. Kenj rá előbb a paradicsomszószból, majd a ricottából. A tetejére tegyél ismét néhány szelet padlizsánt, paradicsomszeletet, végül a mozzarellát. Előmelegített sütőben süsd készre.
  • Rizses egytálétel
    Hozzávalók: 150 g barna rizs, 1 fej brokkoli, 3-4 gerezd fokhagyma, gyömbérpor, szójaszósz, szezámolaj
    A barnarizst háromszoros mennyiségű vízben főzd puhára. Kevés olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát, add hozzá a brokkolirózsákat és párold őket puhára. Locsold meg szójaszósszal, szezámolajjal, hintsd meg gyömbérporral, végül kevergetve öntsd hozzá a főtt rizst és alaposan forgasd át.
  • Kínai csirke
    Hozzávalók: 150 g filézett csirkemell, 2 nagyobb sárgarépa vékony csíkokra vágva, fél kígyóuborka csíkokra vágva, 150 g szójababcsíra, 5 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, csipetnyi szezámolaj, 3 gerezd fokhagyma, fél vöröshagyma
    Kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, add hozzá a szeletelt sárgarépát és pirítsd egy ideig. Ezután dobd rá a csíkokra vágott csirkemellfilét, locsold meg szójaszósszal, rizsborral, szezámolajjal. Keverd hozzá a szeletelt uborkát és a szójababcsírát. Pirítsd készre.
  • Mustáros steak zöldsalátával
    Hozzávalók: 2 szelet sovány steak, 2-3 kis kanál csípős mustár, 200 g rukola saláta, málnaecet, olívaolaj, só, tarkabors
    A húst kend be a mustárral, szórd be egy kevés frissen őrölt borssal, majd kevés olajon süsd át mindkét oldalán. A rukolát locsold meg kevés olívaolajjal és málnaecettel, tálald a hús köreteként.
  • Csirkemell mexikói módra
    Hozzávalók: 200 g filézett csirkemell, 2,5 dl paradicsomszósz, 2 db pepperoni paprika, 1 doboz konzerv kukorica, 1 kiskanál gyümölcscukor vagy agave, 2 db tortilla, só, bors, őrölt kömény
    A csirkemellfilét kevés vízben párold puhára, majd vágd csíkokra. Tedd egy serpenyőbe a paradicsomszószt, szórd meg a fűszerekkel, add hozzá a csíkokra vágott paprikát és a gyümölcscukrot. Keverd bele a csirkedarabkákat, végül öntsd bele a kukoricát is. Fogyassz hozzá tortillát!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X