Főoldal > DIÉTA > Amit tudnod kell a tisztítókúráról – a dietetikus ajánlja

Amit tudnod kell a tisztítókúráról – a dietetikus ajánlja

böjtdiétafogyókúratisztítókúra
0

Írta: and

A megtisztulás hagyománya mélyen gyökerezik az emberiség kultúrájában. Célja nem kizárólag az egészség megőrzése vagy a hosszú élet volt, hanem a szellem megtiszítása. A holisztikus szemlélet terjedésével együtt újra nőtt az igény a test és lélek tehermentesítésére, energiáink koncentrálására és megújítására – így a régi, szinte elfeledett módszerek újra reneszánszukat élik. Ha egészséges vagy, akkor évente két-három alkalommal […]

A megtisztulás hagyománya mélyen gyökerezik az emberiség kultúrájában. Célja nem kizárólag az egészség megőrzése vagy a hosszú élet volt, hanem a szellem megtiszítása. A holisztikus szemlélet terjedésével együtt újra nőtt az igény a test és lélek tehermentesítésére, energiáink koncentrálására és megújítására – így a régi, szinte elfeledett módszerek újra reneszánszukat élik. Ha egészséges vagy, akkor évente két-három alkalommal szakember vezetése mellett belevághatsz pár napos lé-, nyák- és tejsavó böjtkúrákba szervezeted tehermentesítése érdekében. Azért, hogy egészséged ne károsodjon, lássuk most a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat!

Hogyan tehermentesítsd a szervezeted?

  • Ha meghoztad a döntést, keress fel egy tehermentesítő programot kínáló életmód- vagy wellness központot – nagy előnyük, hogy a kúra alatt szakemberek felügyelik állapotod változásait.
  • Ha otthon kezdesz böjtön alapuló tehermentesítésbe, előtte feltétlenül konzultálj orvosoddal és dietetikusoddal!
  • Kerüld a tested működésébe drasztikusan beavatkozó, bélflórádat károsító, hashajtásért felelős készítmények fogyasztását és a beöntést! Ha szakember javasolja őket, feltétlenül kérj tőle folyamatos konzultációs lehetőséget.  

0015619_1.jpg ()

  • Ne várj nagy és tartós fogyást a „nélkülözős” napoktól! Néhány nap alatt csak pár kilóval leszel könnyebb – a szervezetedből távozó anyag is főleg víz és béltartalom. Ne feledd: a huzamosabb ideig tartó komoly étrendi megszorítások életveszélyesek lehetnek!
  • Böjtölés helyett kedvező hatású lehet havonta egy-kettő, ritkábban három gyümölcsnapot tartani – ezt egy kisebb orvosi vizsgálat és tájékozódás után minden egészséges felnőtt ember nyugodtan kipróbálhatja otthon is!
  • A tehermentesítés alatt igyál meg minden nap elegendő (1,5-2-3 liter) – nagy melegben vagy fokozott testi aktivitás esetén ettől több – forrás-, ásvány- vagy csapvizet. Kortyolgass gyümölcs- és rendszeresen fogyasztható gyógyteákat is!
  • Soha ne alkalmazz vízböjtöt, teaböjtöt és ne koplalj - ezek még orvosi felügyelet mellett is ártalmasak lehetnek!
  • Kerüld a divatos, de megalapozatlan “méregtelenítő” juharszirup alapú kúrákat! Ne tedd kockára az egészségedet!
  • Ha a kúra alatt kellemetlen panaszaid vannak, kérd ki szakember véleményét! A legfontosabb, hogy egészséges maradj!
  • A gyümölcsnapok és rövid böjtök után fokozatosan térj vissza a megszokott, kissé megreformált táplálkozáshoz. Törekedj az egészséges étrend kialakítására! Lehetőségeidhez mérten fogyassz minél több “bio” élelmiszert! Így kevésbé terheled meg a szervezeted adalékanyagokkal és vegyszermaradványokkal. 
  • Állítsd helyre bélflórádat rendszeresen fogyasztható pre- és probiotikum tartalmú élelmiszerekkel. Ez akkor nagyon fontos, ha korábban antibiotikum kezeléseken vagy emésztőrendszeri fertőzéseken estél át.

Ne feledd: ha betartod a fenti tanácsokat, biztonságosabb lehet az önmagad megismerésével, felfedezésével együtt járó testi-és szellemi „megtisztulás” folyamata!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X