Főoldal > DIÉTA > Lúgosító étrend az elhízás ellen? – A dietetikus szakértő válaszol

Lúgosító étrend az elhízás ellen? – A dietetikus szakértő válaszol

diétaétrendfogyókúralúgosítás
0

Írta: and

Természetgyógyászattal foglalkozó cikkek és étrendkiegészítők szórólapjai a szervezet elsavasodását hirdetik, és azt ígérik, hogy a túlsúly leküzdhető a szervezet pH-értékének (kémhatásának) helyreállításával. A test különböző részei eltérő kémhatásúak lehetnek. Ez a pH-érték adott sejtben és folyadéktérben csak szigorúan meghatározott értékek között változhat a szervezet károsodása nélkül, és étrend segítségével nem, vagy csak extrém esetben módosítható. […]

Természetgyógyászattal foglalkozó cikkek és étrendkiegészítők szórólapjai a szervezet elsavasodását hirdetik, és azt ígérik, hogy a túlsúly leküzdhető a szervezet pH-értékének (kémhatásának) helyreállításával. A test különböző részei eltérő kémhatásúak lehetnek. Ez a pH-érték adott sejtben és folyadéktérben csak szigorúan meghatározott értékek között változhat a szervezet károsodása nélkül, és étrend segítségével nem, vagy csak extrém esetben módosítható. Az elfogyasztott étel összetevői azonban a test egészében és a vesében savképzők/savasítók, vagy bázisképzők/lúgosítók lehetnek. Egyes kutatók szerint a “nyugati” étrend hatására gyakran alacsony fokú, de huzamos ideig tartó mérsékelt savasodás alakulhat ki a szervezetben. Ennek feltételezett káros hatásai együttesen árthatnak a szervezetnek. Nőhet például a szervezet kalciumvesztesége, ami hosszú távon a csontok gyengülésével járhat.

0015764_1.jpg ()

Lúgosító étrend az elhízás ellen?

Egy 2008-ban publikált cikk szerzői több vizsgálat adatait is figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy a magas kálium-, zöldség- és gyümölcstartalmú lúgosító étrend segíthet megőrizni az izomtömeget. Egyes szakértők véleménye szerint a lúgosító étrend hozzájárulhat az elhízás műtéti kezelésének étrendi támogatásához, és sok fogyókúrázó életminőségét is kedvezően befolyásolhatja.
Ám a lúgosító (más néven alkalizáló) étrendnek – az elterjedt tévhitekkel ellentétben -  nem igazolt a fogyást segítő hatása, ugyanis az ilyen étrend az energiafelvétel csökkentésén alapul, mint minden más fogyasztó étrend.

A lúgosító étrend szerepe az elhízás műtéti kezelésében

A kóros elhízás kezelésére évtizedek óta alkalmaznak ún. bariátriai műtéteket (a bariátria az elhízottak kezelésével foglalkozó ága az orvostudománynak). Ilyen műtét, ha a vékonybél jelentős részének működését kiiktatják (ezek az ún. „bypass” műtétek, amelyek hatására csökken a tápanyag felszívódása, hazánkban nem alkalmazzák), illetve ha a gyomor egy részét műtéti úton eltávolítják, azaz térfogatát csökkentik. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az elhízásnak nemcsak káros hatásai, hanem előnyei is vannak: ilyen például, hogy a nagy testsúly fontos szerepet játszhat a csontsűrűség fenntartásában, és a nagy testsúly edzi a csontállományt. A drasztikus fogyókúra és a műtéti beavatkozás a szervezetet stresszként éri, ami – Ingrid Kohlstadt szakértő álláspontja szerint – savasodást idézhet elő, károsítva bizonyos szervek és szövetek működését. A csontsűrűség romlása és az izomtömeg csökkenése tehát a bariátria beavatkozások és tartós illetve ismételt fogyókúrák eredményeként is létrejöhet, amelyre a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag lúgosító étrend alkalmazása kifejezetten kedvező hatású lehet.

Ne feledd: A pH hatása testsúlyunkra nem csoda, hanem szervezetünk egyensúlyának visszaállítása. A lúgosítás folyamata fontos lehet egészségünk megőrzésében, de ettől a módszertől önmagában egy grammot sem fogunk fogyni!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X