Főoldal > DIÉTA > Sok felnőttnek nincs ideje enni

Sok felnőttnek nincs ideje enni

táplálkozástáplálkozási szokások
0

Írta:

Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy amíg a fiatal felnőttek élvezik azt, ha időt tölthetnek és együtt ehetnek társaikkal, a férfiak 35 %-a, a nőknek pedig a 42 %-a arról számolt be, hogy nincs idejük leülni enni. Azt is megjegyezték, hogy a futtában bekapott falatok többnyire egészségtelen ételekből állnak. A kutatók 1687 fiatalt vizsgáltak meg, […]

Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy amíg a fiatal felnőttek élvezik azt, ha időt tölthetnek és együtt ehetnek társaikkal, a férfiak 35 %-a, a nőknek pedig a 42 %-a arról számolt be, hogy nincs idejük leülni enni. Azt is megjegyezték, hogy a futtában bekapott falatok többnyire egészségtelen ételekből állnak. A kutatók 1687 fiatalt vizsgáltak meg, 18-25 év közöttieket, akik előzőleg részt vettek az EAT (Eating Among Teens – tizenévesekkel enni) projektben középiskolás korukban. A Minnesota Egyetem közegészségügyi karának kutatói felmérték az étkezési szokásokat és a táplálék összetételét is. Megkérdezték a résztvevőket, hogy szeretnek-e a barátaikkal vagy családtagjaikkal együtt étkezni, fontos-e számukra a rendszeres táplálkozás, nem érzik-e úgy, hogy csak rohanva tudnak bekapni egy-két falatot a sok tennivaló miatt.

A táplálék összetételét illetően kikérdezték őket, hogy az elmúlt év során mennyi gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és üdítőt fogyasztottak, illetve, hogy a megelőző héten ettek-e gyorsétteremben. Az eredmények azt mutatták, hogy az időérzék kényszerítő hatása lehet az oka annak, hogy sokan nem ülnek le enni. Ők így vélekedtek: „Ha másokkal együtt eszünk, általában egészségesebb táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségeket), több kalciumot, rostot. Ha rohanás közben veszünk magunkhoz némi élelmet, az általában üdítőből, gyorsételekből, zsíros falatokból áll.” A tanulmányban résztvevő egyik kutató,  Nicole I. Larson kijelentette: “A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy fiatal korban jobban oda kell figyelni az időérzékre és a táplálkozási szokásokra. Ha ritkán eszünk másokkal, és inkább útközben étkezünk, akkor sokkal silányabb minőségű élelmet veszünk magunkhoz. Mivel a fiatalok általában szeretnek együtt enni, szorgalmazni kellene körükben, hogy alakítsák életüket úgy, hogy minél többet ehessenek együtt másokkal.”

Forrás: Medipress



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X