Főoldal > DIÉTA > 6 pikáns toplistás ételízesítő

6 pikáns toplistás ételízesítő

diétaételízesítőfogyókúra
0

Írta: and

1. Paradicsom sűrítmény és a ketchupÉdeskés ízük miatt szinte mindenki szívesen fogyasztja őket. A paradicsom sűrítményben és a jó minőségű ketchupben lévő likopin mintegy védőburkot hoz létre a sejtek körül, így védi azokat a káros szabad gyököktől. Már 32 milligrammnyi paradicsomszósz a kedvenc tésztádon fedezi a napi likopin bevitelt. A ketchup és paradicsom sűrítmény piros színe […]

1. Paradicsom sűrítmény és a ketchup

Édeskés ízük miatt szinte mindenki szívesen fogyasztja őket. A paradicsom sűrítményben és a jó minőségű ketchupben lévő likopin mintegy védőburkot hoz létre a sejtek körül, így védi azokat a káros szabad gyököktől. Már 32 milligrammnyi paradicsomszósz a kedvenc tésztádon fedezi a napi likopin bevitelt. A ketchup és paradicsom sűrítmény piros színe gusztusossá varázsolja az ételeidet.
Tipp: Ha egészségügyi okokból nem használhatsz fűszerpaprikát, nem kell lemondanod a pörkölt, magyaros rántás piros színéről: ezekhez az ételekhez is használj bátran pici paradicsom sűrítményt vagy ketchupöt.

2. Mustár

Ma már sokféle csípős ízben kapható mustárt vásárolhatsz. A mustárnak őrölt mustármag az alapja, más fűszerekkel – pl: ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, hagyma, só, stb. – együtt. Ezeket az összetevőket növényi olajjal krémmé keverik. Az egyedi ízesítésű mustárokat sokszor titkos receptek alapján készítik.
Tipp: A mustárt nemcsak ételek ízesítésére használhatod. A népi gyógyászatban régóta használják például magas vérnyomás, felfújódás-székrekedés kezelésére. A gyermeked ételébe az édesebb változatokat használd.

0017302_1.jpg ()

3. Torma

Almás, majonézes, tejszínes, erős és csemege változatokban kapható. A  torma csípős illatát a benne lévő illóolajnak köszönheti. A friss torma mivel nagyon erős, érdemes mindig keverni majonézzel, tejföllel, zsiradékkal, de aki bírja, időnként megengedheti magának, natúran is.
Tipp: Ha szereted, az erős, pikáns ízeket mértékkel fogyasztva próbáld ki az ún. natúr wasabit vagy más néven japántormát. Ne feledd: a wasabi sokkal erősebb a hagyományos tormánál és nagy mennyiségben ingerelheti az orr nyálkahártyáját.

4. Friss zöldfűszerek

Friss, jellegzetes ízükkel feldobják az ételeket, a bennük található klorofill miatt jótékony, lúgosító hatásúak. Mivel erőteljes az ízük, a sót is megspórolhatod velük, mert zamatossá varázsolják a fogásokat – enyhén sós ízt adva az ételeknek.
Tipp: A zöld fűszereknek csak az egyik felét főzd az ételbe, a másik felével tálaláskor, frissen szórd meg fogást. ( Például a sült csirkét süsd meg a rozmaringgal együtt, majd tálaláskor szórd meg a friss zöldfélével is.) Hasonlóan járj el a köretekkel is! Próbáld ki a zeller- és petrezselyemzöldet, vágott kaprot, bazsalikomot, citromfüvet, mentát, borsmentát, babérlevelet és a rozmaringot.

5. Vanília

A vanília az egyetlen fogyasztásra alkalmas orchideatermés, amelyet szüretelés után a tealevelekhez hasonlóan fermentálnak. Fűszerként igen erős, kellemes zamata az édes ételek koronázatlan királynőjévé tette. Csokoládékhoz, süteményekhez, tejes édességekhez kifejezetten ajánljuk.
Tipp: Otthon is készíthetsz vaníliás cukrot: a cukrot tedd tiszta befőttes üvegbe, vagy vákuumozható edénybe, majd tegyél bele egy kettévágott vanília rudat legalább1 hónapra.

6. Fahéj

A Sri Lankáról származó fahéj meleg, kellemes illatú fűszer. A fahéj sok sejtvédő antioxidánst tartalmaz. A kutatásokból kiderült, hogy segítheti a vírusok, gombák, baktériumok elpusztítását, de a szív- és  érrendszeri betegségek elleni hatását még nem sikerült idáig bizonyítani.
Tipp: Nem csak édes ételekhez, hanem húsokhoz, mártásokhoz is kipróbálhatod. Erős aromája miatt óvatosan bánj vele! Fogyaszthatod őrölve és egészben is. Illóolaja gondűző, nyugtató hatású.

Tudtad?
– A legfrissebb gyógyászati kutatások vizsgálják a friss torma baktérium- és vírusölő hatását. Az eredmények idáig pozitívak.
– A vanília illóolaját a trópusi országokban szívesen használják idegi eredetű betegségek kezelésére és vérszegénységre. Ideges, izguló embereknek nem ajánlott nagy mennyiségű fogysztása, mert fokozhatja az idegességet.
– A fahéjat a kozmetikai ipar és a gyógyszergyártás is felfedezte: gyakran keverik illatszerekbe, gyógyhatású készítményekbe. Az ókori emberek Egyiptomban a múmiák balzsamozásához is használták.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X