Főoldal > DIÉTA > Toplistás böjtkúrák méregtelenítéshez

Toplistás böjtkúrák méregtelenítéshez

böjtdiétafogyókúra
0

Írta: and

A tavaszi napsugarakkal testünk és lelkünk is egyre jobban ráhangolódik a böjti időszakra. Van, aki gyümölcsnapokat iktat be ilyenkor, mások hosszabb kúrákba kezdenek. A böjtölés tagadhatatlanul komoly erőpróbát és önmegtartóztatást jelent, ugyanakkor kiváló alkalom a befelé fordulásra és a szervezet tehermentesítésére. Utóbbi már csak azért is nagyon fontos, mert civilizációs betegségeink többségéért általában a szervezet […]

A tavaszi napsugarakkal testünk és lelkünk is egyre jobban ráhangolódik a böjti időszakra. Van, aki gyümölcsnapokat iktat be ilyenkor, mások hosszabb kúrákba kezdenek. A böjtölés tagadhatatlanul komoly erőpróbát és önmegtartóztatást jelent, ugyanakkor kiváló alkalom a befelé fordulásra és a szervezet tehermentesítésére. Utóbbi már csak azért is nagyon fontos, mert civilizációs betegségeink többségéért általában a szervezet elsalakosodása tehető felelőssé. Akarva-akaratlanul terheljük mérgekkel a testünket, károsítva ezzel emésztő és kiválasztó szerveinket. Az elfogyasztott élelmiszerekkel szennyezett vegyületek – ízfokozók, színezékek, állományjavítók, adalékanyagok, vegyszerek és gyógyszermaradványok – kerülnek a szervezetünkbe, és helytelen táplálkozásunk, életmódunk következtében anyagcsere-folyamataink sem működnek jól. Ennek következtében a felesleges salakanyagok elraktározódnak, tovább rontva az emésztő- és az immunrendszer működésén. A böjt jelentősége abban rejlik, hogy elősegíti szervezetünk megtisztulását. A hatékony és biztonságos böjtöléshez azonban nélkülözhetetlen a stresszmentes helyszín, ahol a kúra ideje alatt csak magunkra figyelhetünk. A léböjtházak különböző kényeztető programokkal várnak (kirándulás, jóga, masszázs, szauna, stb.), és a társaság tagjai erősíthetik, segíthetik egymást a nehezebb időszakokban.

0018476_1.jpg ()

1. Gyógynövényekkel és lélekápolással

Helyszín: Dunakanyar Léböjtház (Dunabogdány)
A kúrák ideje: Egész évben folyamatosan, leszámítva a két legmelegebb nyári hónapot.
Ára: 80-95 ezer Ft, szobatípustól függően
A kipróbálható böjttípus: Buchinger-féle léböjt
A program felépítése: A böjtvezető és a léböjtház orvos tanácsadója kikérdezi a jelentkezőket egészségi állapotukról, esetleges gyógyszerszedésükről, majd vérnyomás- és vércukormérés következik. A kilencnapos kúra első napja a bemutatkozásé, az ismerkedésé, a programismertetésé, amely a délutáni reform répatorta elfogyasztásával ér véget. Ezt követi a hét aktív léböjtnap, amikor a résztvevők főként salaktalanító gyógyteákat, szűrt zöldségleveseket és frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztanak. Minden második nap a ház specialitásával színesítik a kúrát, ez nem más, mint frissen facsart zöldségekből készült keverék, ami a menet közben elveszített ásványi anyagok pótlására szolgál. Az italok készítéséhez a zöldfűszerek gyógyerejét is igénybe veszik. Az aktív testmozgást a délelőtti torna vagy gyógytorna, valamint a délutáni túraprogram biztosítja, elmaradhatatlan a napi masszázs, és kozmetikai kezelésekre is van lehetőség. Mivel a böjt alatt az érzelmi élet sokkal intenzívebb, ezért a szakképzett mentálhigiénikus böjtvezető segítségével egyéni vagy csoportos formában az elfojtások és a lélek mérgei is feldolgozhatóak. A kilencedik napon a kúrát almaevéssel törik meg a résztvevők, ebédre darabos zöldséglevest esznek, a tejsavbaktériumok pótlására pedig házi készítésű joghurtot fogyasztanak vacsorára.
Elérhetőség: www.lebojtkura.hu

2. Tisztított víz, gyalogtúra, beszélgetések

Helyszín: Káli Vendégház (Szentbékkálla)
A kúrák ideje: Januárban és februárban egy-egy kúrát szerveznek, márciustól május végéig minden második héten van böjt, nyáron kettő, szeptember végétől novemberig három-négy csoportot tudnak fogadni.
Ára: 65 ezer Ft
A kipróbálható böjttípus: Főként az Airola-típusú léböjt, de lehetőség van Mayr-kúra és Gerson-kúra igénybevételére is.
A program felépítése: A kúrák egyhetesek (hét teljes nap), péntektől péntekig tartanak, böjttörést követően távoznak a vendégek. Az érkezés napján, illetve estéjén májtisztítással kezdődik a program. A további napokon a reggeli tisztálkodás és béltisztítás után a résztvevők tisztító teát, vitaminokat, lúgosító folyadékot fogyasztanak. Ezután közös mozgásprogram következik. A 11 órai gyümölcsléivás után kb. kétórás gyalogtúrán vesznek részt, koradélután frissen préselt nyers zöldséglevet fogyasztanak, utána májpakolással pihennek. A délutáni teázást szaunázás, masszázs, kézműves foglalkozás, egyéni séta, elvonulás követi. Este 8-kor szűrt zöldséglevest fogyasztanak a böjtölők, akik napközben bőségesen isznak tisztított vizet, illetve ásványi só- és vitaminpótlást is kapnak. Az egészséges életmódról, táplálkozásról, méregtelenítő eljárásokról, természetes gyógymódokról szóló esti előadások, beszélgetések a kúra fontos részei.
Elérhetőség: www.kalivendeghaz.hu

3. Tíz nap, három változatban

Helyszín: Visegrádi Vitalizáló Vendégház
A kúrák ideje: Egész évben tartanak böjtkúrákat, kivéve decemberben.
Ára: 75-105 ezer Ft, elhelyezéstől, szobától és böjttípustól függően
A kipróbálható böjttípus: Buchinger-féle léböjt, Schroth-kúra, Mayr-kúra
A program felépítése: A kúrák tíz napig tartanak, az első és utolsó nap átvezető étkezés, nyolc nap pedig a teljes böjtölés időszaka. A kúrát orvosi vizsgálat előzi meg. Reggelire, ebédre és vacsorára mindenki a választott kúrának megfelelő étket kapja. Délelőttönként házon belül tartanak mozgásfoglalkozásokat (a keserűsó kiszámíthatatlan hatása miatt célszerűbb nem elhagyni a házat). Itt jazzercise tornára, aquafitneszre, továbbá testkozmetikai kezelések és infraszauna igénybevételére nyílik lehetőség. Délután a csendes pihenőé, ezt követően az edzettebb vendégek részére túrát szerveznek a környező hegyekbe, a fizikailag nem felkészült vendégek pedig nordic walkingolni indulnak. A napot közös finn szaunázás zárja.
Elérhetőség: www.bio-tex.hu

A leghatékonyabb módszerek
Íme azok a módszerek, amelyet a böjtházak is alkalmaznak:
– Airola-típusú böjt: A kúra névadójának, a finn származású természetgyógyásznak elsősorban a tisztító szervek (máj és vese) méregtelenítése volt a célja. A módszer lényege a kizárólagos folyadékbevitel; ehhez frissen préselt, energiadús, hígított zöldség- és gyümölcslevek mellett gyógyteákat és szűrt zöldségfőzetet kell fogyasztani meghatározott időbeosztás szerint, mozgósítva ezzel a fölösleges zsír- és energiaraktárakat. A böjt fontos része a reggeli beöntés – amelyet ajánlatos hetente többször beiktatni –, valamint a jótékony májpakolás. A kúrával hatékonyan lúgosítható a szervezet.
– Buchinger-féle léböjt: Dr. Otto Buchingert, a német császári hadiflotta katonaorvosát az I. világháború vége felé, egészsége megromlása miatt leszerelték. Felgyógyulására orvosai nem sok esélyt láttak, ám ő szigorú léböjtkúrába kezdett, és állapota napról napra javulni kezdett. Módszere alapja, hogy a rostmentes levek fogyasztása során a lecsökkentett táplálék hatására az emésztőrendszer szinte nyugalmi állapotba kerül, így a szervezet mozgósítani tudja öngyógyító képességét. Mobilizálódnak a belső tápanyagraktárak és fokozódik a kiválasztás folyamata. A Buchinger-kúra fontos része a mozgásterápia.
– Gerson-módszer: Minden betegség alapja anyagcserezavar, különösen a nátrium- és káliumháztartás zavara – vélte dr. Max Gerson német orvos. Szerinte emiatt a sejtek megduzzadnak, így nem tudják kellőképpen ellátni feladatukat. A kúra frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek óránkénti fogyasztásából áll. A terápia helyreállítja a sejtek anyagcseréjét, méregteleníti a májat és serkenti az immunrendszer működését.
– Mayr-kúra: Az osztrák névadó fokozatosságra törekvősalaktalanítási módszere a bélműködés helyreállítására koncentrál. Végezhető teakúra, tej-zsemlekúra vagy enyhe méregtelenítő diéta formájában. Mivel a kúra alatt mértékkel ugyan, de szilárd táplálék is fogyasztható, ajánlott azok számára is, akik szigorúbb léböjtkúrákon valamilyen okból nem vehetnek részt. Minden egyes falatot nyugodtan, alaposan meg kell rágni. A kúra idején reggelente és este lefekvés előtt hasmasszázst kell végezni.
– Schroth-kúra: Johann Schroth osztrák orvos több mint 150 évvel ezelőtt alkotta meg módszerét. Az alkalmazott testpakolások nedves melegének, a mesterséges láznak, az úgynevezett száraz és ivó napok ritmikus váltakozásának hatására a testben lévő méreganyagok felszabadulnak. A Schroth-féle diéta alacsony kalóriájú, szénhidrátban viszonylag gazdag, zsír-, fehérje- és sószegény étkezés. A zsír és a fehérje tisztán növényi eredetű, a kúra alatt semmiféle állati eredetű terméket nem szabad fogyasztani.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X