Főoldal > DIÉTA > 3 isteni nyári recept paradicsomból

3 isteni nyári recept paradicsomból

diétafogyókúranyárparadicsom
0

Írta: and

Amit a paradicsomról tudni kell Az üdítő ízű, alacsony energia tartalmú paradicsomot különböző színekben és formákban vásárolhatod meg a sárgás színű, hosszúkás alakútól az ún. zebra paradicsomig. Ez utóbbinak piros a héja és zölden csíkozott. A paradicsomot típusától függően felhasználhatod pl: salátákhoz, hideg ételekhez, hűsítő nyári italhoz vagy püréhez.  Piros színét a benne lévő likopinnak köszönheti, […]

Amit a paradicsomról tudni kell

  • Az üdítő ízű, alacsony energia tartalmú paradicsomot különböző színekben és formákban vásárolhatod meg a sárgás színű, hosszúkás alakútól az ún. zebra paradicsomig. Ez utóbbinak piros a héja és zölden csíkozott.
  • A paradicsomot típusától függően felhasználhatod pl: salátákhoz, hideg ételekhez, hűsítő nyári italhoz vagy püréhez. 
  • Piros színét a benne lévő likopinnak köszönheti, amely legnagyobb koncentrációban a friss paradicsomban és a belőle készült termékekben (pl: ketchup, sűrített paradicsom, paradicsomlé stb.) fordul elő.
  • A likopin egészségvédő hatása (antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző)  jobban érvényesül, ha nem nyers, hanem hőkezelt paradicsomot fogyasztasz.
  • A paradicsomot hűtve tárold, de fogyasztás előtt 10-20 perccel vedd ki a hűtőből, hogy a zamata jobban érvényesüljön.
  • Ha kissé éretlen, akkor tedd a gyümölcsös tálba, 1-2 nap alatt beérik!

1. Paradicsomos mozzarellás saláta

Hozzá valók (1 adag, tisztított mennyiség)
15 dkg friss paradicsom
6 dkg mozzarella sajt
2 dkg olíva bogyó
1 dkg kapribogyó
1 kávéskanál szűz olíva olaj
1 kávéskanál balzsamecet
só, olasz fűszerkeverék –  ízlés szerint

Így készítsd a salátát:
Szeleteld fel vékonyan a paradicsomot és a sajtot. Helyezd el egy tányéron kör alakban, majd ízlés szerint fűszerezd. A bogyókat vágd karikára, szórd a salátára, és locsold meg kevés olajjal, ecettel. 10 perc összeérlelés után fogyaszthatod.

0019426_1.jpg ()

2. Korianderes hideg paradicsomleves

Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg friss paradicsom felkockázva
1 evőkanál sűrített paradicsompüré
2 dl forró víz
1 evőkanál aprózott, friss koriander zöld
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Így készítsd a levest:
A hozzávalókat turmixold legalább 2 percig, majd ízlés szerint fűszerezd. Melegen, és hűtve is fogyaszthatod!

3. Paradicsomos nyári ragu

Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)

5 dkg friss zeller, finomra reszelve
5 dkg újhagyma felkarikázva
20 dkg friss paradicsom felkockázva
10 dkg bébi cukkini finomra reszelve
10 dkg zöldpaprika felkarikázva
1 teáskanál olaj
só, fűszer paprika, chili, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Így készítsd a ragut:
Kevés forró olajon futtasd meg a hagymát, szórd meg fűszerpaprikával, majd azonnal tedd rá az összedarabolt zöldségeket. Fűszerezd ízlés szerint, majd párold 10 percig.

 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X