Főoldal > DIÉTA > Étrendtippek Japánból, hogy tovább élj!

Étrendtippek Japánból, hogy tovább élj!

diétaegészségétrendfogyókúraJapán
0

Írta:

Egy japán ember napi étrendjében naponta kb. 7-10 g szójafehérje szerepel. Egy fél csésze szójababban kb. annyi fehérje van, mint egy nagyobb marhahússzeletben. Ám ez utóbbival szemben a szójabab előnye az, hogy a benne lévő fehérje nem fekszi meg a gyomrot, és nem savasítja a szerveztet. A szójababban nincs koleszterin, de sok benne a ballasztanyag, így segíti […]

Egy japán ember napi étrendjében naponta kb. 7-10 g szójafehérje szerepel. Egy fél csésze szójababban kb. annyi fehérje van, mint egy nagyobb marhahússzeletben. Ám ez utóbbival szemben a szójabab előnye az, hogy a benne lévő fehérje nem fekszi meg a gyomrot, és nem savasítja a szerveztet. A szójababban nincs koleszterin, de sok benne a ballasztanyag, így segíti az emésztést. A szója segít megakadályozni az érelmeszesedést és a rák kialakulását. Az Illinois Egyetem kutatásai alapján kiderült, hogy a szójabab bizonyos összetevői segítenek megelőzni a csontritkulást is.

0021385_1.jpg ()

A japán konyha tippjei 

  • A japán étrend lényege, hogy szója kerül  szinte minden japán ételbe: a levesekbe, a köretekbe, öntetekbe, gyorsételekbe.
  • Emellett a japánok sok halat fogyasztanak – egy átlagos japán étkezésének kb. 45%-át teszik ki halételek. A halfélékben található zsírsavak óvják az egészséget, emellett a tengeri ételek segítenek leküzdeni a depressziót. A japánoknak mindössze 12%-a szenved depresszióban.
  • A japánok a szója mellett szívesen fogyasztanak tengeri finomságokat, mint például  rákot és algát is.
  • Hús csak ritkán szerepel a japán ember étlapján. Ha mégis, akkor a húsféléket rendszerint darálva, aprítva készítik el, mellé szójamártást, rizst, zöldségféléket fogyasztanak köretként.
  • Nassolnivalóként sok gyümölcsöt és sajtot fogyasztanak.

Mire figyelj, ha a japán étrendet követed?

  • Vörös húsok helyett (pl: marhahús, sertéshús)  naponta fogyassz szójából készült ételeket. A készen kapható szójacsíra például nagyon finom nyersen salátákhoz  vagy köretekbe keverve.
  • Nassolási vágyadat a finomított cukrokkal készült sütemények helyett csillapítsd sós, csokis, pörkölt szójababbal vagy néhány szem aszalt gyümölccsel.
  • A napi menüdben hetente kétszer szerepeljen hal vagy rák – főleg olyanok, amelyeknek magas az omega-3 zsírtartalma (mint pl. tonhal, lazac).
  • A megfelelő folyadékpótlás miatt naponta legalább 1-1,5 l ásványvizet is kortyolj el.

Mi a tofu?
Szójababból készült szójasajt. A szójababot beáztatják, megőrlik, felfőzik, majd a fennmaradó héj- és rostanyagokat leszűrik. A kapott szójatejet megalvasztják (általában sóval vagy más savanyú anyaggal). Az alvasztás eredményeként fehérjetúró jön létre, amelyet paszíroznak, majd tömbökbe vágnak. Végül vízben hűtik le az egyes darabokat.   

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X