Főoldal > DIÉTA > Drasztikus túlsúly szülés után? – a dietetikus válaszol

Drasztikus túlsúly szülés után? – a dietetikus válaszol

diétadietetikusfogyókúrahízástúlsúly
0

Írta:

“Kedves András! A nővéremnek jelentős túlsúlya van, amitől szép lassan szeretne megszabadulni. Soha nem volt vékony alkat, s ha le is fogyott egy idő után a duplája jött vissza. Jelenleg 165cm/93 kg. Két hónapja egy kisfiúnak adott életet, császárral. Még szoptat (részben), de sajnos a kilók így is maradtak. Ezeket a szempontokat figyelembe véve milyen étrend […]

“Kedves András!

A nővéremnek jelentős túlsúlya van, amitől szép lassan szeretne megszabadulni. Soha nem volt vékony alkat, s ha le is fogyott egy idő után a duplája jött vissza. Jelenleg 165cm/93 kg. Két hónapja egy kisfiúnak adott életet, császárral. Még szoptat (részben), de sajnos a kilók így is maradtak. Ezeket a szempontokat figyelembe véve milyen étrend kialakitását tudnád javasolni, amely elősegíti a testsúly csökkenést, és tekintettel van a szoptatasra is? A napi ötszöri étkezés, illetve a vacsora elfogyasztasa este 6 óra előtt mennyire javasolt a kismamáknak?

Köszönöm szépen a segitséget!”

Kedves Levélíró!

Nővéred sajnos már bőven az elhízottak közé sorolandó orvosi, dietetikusi szempontból, ami azt jelenti, hogy egyedül, szakemberek bevonása nélkül nehezen kezelhető tartósan problémája.

25-35 kg leadása jojózás nélkül ritkán sikerül tartós életmódváltás nélkül.

Javaslataim:

  • A szoptatás ideje alatt – amíg ez a döntő tápláléka a babának -, addig nem tanácsos belekezdeni semmilyen fogyókúrába, csak az egészséges táplálkozásra és biztonságos eredetű élelmiszerek fogyasztására ügyelnék.
  • Később egy orvosi kivizsgálással, laborvizsgálatokkal egybekötve kezdve lehetne elkezdeni az óvatos sportolást (izület kímélés!) és az étrend módosítását.
  • Normál étrend és némi séta mellett a szoptatás (bőséges folyadékfogyasztásra ügyelni kell!) általában már önmagában fogyást eredményez.
  • A napi 5 étkezés továbbra is javasolt, ami gyakori hiba az a maradékok és gyermekételek nassolása – ezt el kell kerülni! 
  • A vacsora időpontja nem olyan fontos kérdés, ha mennyiségét és összetételét tekintve kedvező az étel.

Üdvözlettel

Tihanyi András

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X