Főoldal > DIÉTA > A 4 leghizlalóbb ünnepi étel – Készítsd őket másképp!

A 4 leghizlalóbb ünnepi étel – Készítsd őket másképp!

ételfogyókúrahizlalkarácsonymenü
0

Írta:

Ha nem akarod egy komoly fogyókúrával kezdeni az újévet, karácsonykor is érdemes odafigyelned az étrendedre: ha bevetsz néhány egyszerű trükköt, nyugodtan csemegézhetsz kedvenc ünnepi ételeidből is, persze csak mértékkel! 1. Töltött káposzta (legalább 600-650 kcal) A töltött káposzta, más néven a szárma elmaradhatatlan része a karácsonyi menünek. Több mint háromszáz éve került az ünnepi asztalra […]

Ha nem akarod egy komoly fogyókúrával kezdeni az újévet, karácsonykor is érdemes odafigyelned az étrendedre: ha bevetsz néhány egyszerű trükköt, nyugodtan csemegézhetsz kedvenc ünnepi ételeidből is, persze csak mértékkel!

1. Töltött káposzta (legalább 600-650 kcal)

A töltött káposzta, más néven a szárma elmaradhatatlan része a karácsonyi menünek. Több mint háromszáz éve került az ünnepi asztalra ez a fűszeres finomság, amelyet az ország más-más részein még mindig különböző receptek alapján készítenek: van, ahol az édeskáposztás-paradicsomos, máshol a savanyú káposztás-füstölt húsos változatot kedvelik. Sajnos a töltött káposzta így is, úgy is igazi kalóriabomba – egy adag legalább 600-650 kcalt tartalmaz, hiszen bőven van benne sertéshús, szalonna, rizs, és akkor még nem is beszéltünk a rácsurgatott tejfölről és a friss fehér kenyérről.
Tipp: ha nem bírsz ellenállni a töltött káposztának, készítsd el úgy, hogy kevesebb kalóriát tartalmazzon: sertéshús helyett használhatsz darált pulykamellet, de akár úgy is dönthetsz, hogy a húst száműzöd ebből az ételből, és különféle zöldségekkel helyettesíted. Akkor is csökkentheted valamennyire a kalóriák számát, ha fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonából készített bucit vásárolsz, zsír és szalonna helyett olajat, rizs helyett karfiolt használsz.

2. Gesztenyével töltött pulyka (700-800 kcal)

A világ számos országában hagyományos karácsonyi étel a gesztenyével töltött pulyka: ez a finom, ám igencsak hizlaló étel sem Nagy-Britanniában, sem az Egyesült Államokban nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A tradicionális változathoz nemcsak pulykára, hanem darált sertéshúsra, szalonnára, rizsre, cukorra, vajra és persze gesztenyére is szükséged van – bár a pulykahús önmagában zsírszegény és fehérjékben gazdag, ám annyi minden kerül még a tepsibe, hogy egy adag ebből az ízletes ételből több mint hétszáz kalóriát tartalmaz!
Tipp: ha mindenképpen ragaszkodsz a pulykahúshoz, ne egész pulykát tölts, hanem csak a pulykamellet használd fel – a vékony szeletek közé tölthetsz zsírszegény sajtot, sonkát, snidlinges fűszervajat vagy éppen gesztenyét!

0022933_1.jpg ()

3. Rántott hús (400-500 kcal)

A rántott hús a karácsonyi menü és egyben a vasárnapi ebédek egyik slágerétele – pedig sajnos nem tartozik a fogyókúrás fogások közé! Akár párizsiasan, akár sörtésztából vagy a hagyományos recept alapján készíted a hús bundáját, a panír a párperces sütés alatt alaposan megszívja magát zsiradékkal – ráadásul az olajtól akkor sem tudsz teljesen megszabadulni, ha lecsepegteted a hússzeleteket! Persze a kalória szempontjából az se mindegy, hogy milyen fajta húsból készíted az ételt: egy adag rántott csirkecomb például több mint hatszáz kcal-t tartalmaz, míg ha bőr nélküli, vékony szelet csirkemellet panírozol be, sokkal kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe!
Tipp: készítsd el máshogy a hússzeleteket! Pár szelet sovány, vékonyra szelt csirkemellet pácolj be, tedd pár órára hűtőbe, majd közvetlenül vacsora vagy ebéd előtt süsd ki! Ha számodra mégis kihagyhatatlan fogás karácsonykor a rántott szelet, hús helyett inkább halfiléket panírozz be!

4. Forralt bor (180-200 kcal)

Így, karácsonykor mi is lenne jobb egy bögre finom, illatos forralt bornál? Bár ez a fűszeres ital minden adventi vásár elmaradhatatlan kelléke, sajnos nem tartozik a diétás italok közé – mivel bőven van benne cukor, két deciliternyi több mint 180 kalóriát tartalmaz, vagyis többet, mint a cukros üdítőitalok!
Tipp: ha mégsem szeretnéd száműzni ezt a fűszeres italt a karácsonyi innivalók közül, készíts hamis forralt bort! Egy deciliter vörösbort egy deciliter finom gyümölcsteával forralj fel, ízesítsd egy kevés fahéjjal, őrölt szegfűszeggel és citromlével, cukor helyett azonban használj mézet. Így 180 kalória helyett csak 30-40 kalóriát tartalmaz majd!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X