Főoldal > DIÉTA > Depresszió, hallucinációk, álmatlanság? Nézd meg, mit eszel!

Depresszió, hallucinációk, álmatlanság? Nézd meg, mit eszel!

álmatlanságdepressziódiétaételintoleranciafogyókúra
0

Írta:

„Ami az egyiknek étel, a másiknak keserű méreg” Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak. Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy bizonyos betegeknél megfigyelték, hogy érzelmi életüket […]

„Ami az egyiknek étel, a másiknak keserű méreg”

Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak. Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy bizonyos betegeknél megfigyelték, hogy érzelmi életüket befolyásolja táplálkozásuk. Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében az írók már egyértelműen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn. Dr. Randolph, belgyógyász, allergológus, könyvében pedig már nem csak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.

Depresszió és ételintolerancia

A depresszió és az étkezés közti összefüggés példáját jól mutatja egy korábbi eset is, melyben egy 37 éves depressziós betegünk problémájára sikerült megoldást találni.-magyarázza dr. Babai László, prevenciós szakértő. A hölgy több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után jelentkezett hozzánk vizsgálatra. A szakorvosi vizsgálat során kiderült, hogy tünetei a reggeli órákban kezdődtek és a nap folyamán rosszabbodtak. Kapcsolatot kerestünk tehát az étkezése és a hangulatváltozások hátterében álló okok közt. A hölgy táplálkozási szokásait felmérve és az elvégzett vizsgálatok alapján a gabonaféléket kiiktattuk étrendjéből. Ennek köszönhetően a hölgy tünetei napokon belül javultak, végül panaszai teljesen megszűntek.

A diagnózist bízzuk az orvosra

Természetesen senkit sem szeretnénk ezek alapján arra bíztatni, hogy otthoni körülmények közt kezdje el panaszait orvosolni. Az étkezések és a tünetek kialakulása közti kapcsolat feljegyzése hasznos segítség lehet a szakorvos számára, de ne zárjunk ki feleslegesen fontos tápanyagokat az étrendünkből pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

Az ezerarcú betegség

A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt. Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek és nem az adott étel elfogyasztását követően azonnal. A lassú kialakulás, a komplexek szervezeten belüli bárhol felszaporodási lehetősége eredményezi, hogy nincsenek jól meghatározott, csak az “immunmediált ételintolerancia”-ra jellemző tünetek. A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy a komplexek mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tünetek szintjén érzékelhető a páciens részére. Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz –többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás – hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia. A kezelésében kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja és azt kiiktassuk a beteg étrendjéből. Ezt követően az esetek döntő többségében gyors javulás érhető el.

Forrás: www.orvostkeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X