Főoldal > DIÉTA > Megérnéd a százat? – 4 tipp a hosszú életért

Megérnéd a százat? – 4 tipp a hosszú életért

diétaegészségfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

1. Ne igyál alkoholt!  A túlzott mértékű alkoholfogyasztás az egészség károsodáshoz vezet és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az alkohol sok kalóriát tartalmaz és a szervezetben zsírrá alakul. Megterheli a máj működését, károsíthatja a hasnyálmirigyet és az agy funkcióit.Mi történik a szervezetben, ha befejezed a túlzott mértékű alkoholfogyasztás? Néhány napon belül beindulnak a máj regenerációs folyamatai, […]

1. Ne igyál alkoholt! 

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás az egészség károsodáshoz vezet és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az alkohol sok kalóriát tartalmaz és a szervezetben zsírrá alakul. Megterheli a máj működését, károsíthatja a hasnyálmirigyet és az agy funkcióit.
Mi történik a szervezetben, ha befejezed a túlzott mértékű alkoholfogyasztás?
Néhány napon belül beindulnak a máj regenerációs folyamatai, és néhány hét múlva csökken a máj elzsírosodása. Súlyos alkoholproblémák esetén konzultálj szakemberrel!

2. Tedd le a cigit! 

A dohányzás köztudottan számos betegség kialakulásáért felelős – mint pl: tüdőrák, szív- és érrendszeri megbetegedések.
Mi történik a szervezetben, ha abbahagyod a cigarettázást?  
Onnantól kezdve, hogy letetted a cigarettát, megváltozik a vér oxigénellátottsága, javulnak a tüdő paraméterei, és jobb lesz a szervezet állóképessége.

3. Kerüld a zsíros, vörös húsok fogyasztását! 

A vörös húsok nagy része telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek növelik a szervezet koleszterinszintjét. A túl sok húsfogyasztás köszvényt is okozhat.
Mi történik a szervezetben, ha kerülöd a túlzott mértékű zsíros, vörös hús fogyasztását?
Ha lemondasz a zsíros húsok fogyasztásáról, csökkentheted a szív-és keringési betegségek (szívinfarktus, agyvérzés) kialakulásának kockázatát és megszabadulhatsz néhány pluszkilótól is. A húst helyettesítheted szójával vagy lencsével, amely mellé fogyassz rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt is.

4. Iktasd ki a cukrot az étrendedből! 

Túlzott mértékű cukorfogyasztás esetén számos betegségnek megnő a kockázata: pl. a szív- és érrendszeri problémák, anyagcsere és keringési betegségek. A cukor a szervezetben zsírrá alakul át, így ha sok cukrot fogyasztasz, nagyon könnyen elhízhatsz. 
Mi történik a szervezetben, ha kerülöd a túlzott cukorfogyasztást?
Ha lemondasz a cukorról, javulhatnak a szervezet vérzsír-értékének mutatói. Néhány hét múlva csökkenni fog az édesség utáni vágy. Ha nassolni szeretnél, a finomított cukrok helyett fogyassz aszalt gyümölcsöt vagy friss gyümölcsöket.  

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X