Főoldal > DIÉTA > Tavaszváró energetizáló tippek – a dietetikustól

Tavaszváró energetizáló tippek – a dietetikustól

energetizálástáplálkozástéli kimerültség
0

Írta: and

Miért vagyunk tél végén kimerültek? A téli kimerültség nagyon sok embert érintő probléma, amelynek hátterében számos testi és lelki ok áll. A téli kimerültséghez hozzájárulhat a napfény hiánya, a kevesebb testmozgás, és az, hogy a hideg hónapokban alig vagyunk friss levegőn. Télen sötétek és rövidek a nappalok, felkelni is sokkal nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sok […]

Miért vagyunk tél végén kimerültek?

A téli kimerültség nagyon sok embert érintő probléma, amelynek hátterében számos testi és lelki ok áll. A téli kimerültséghez hozzájárulhat a napfény hiánya, a kevesebb testmozgás, és az, hogy a hideg hónapokban alig vagyunk friss levegőn. Télen sötétek és rövidek a nappalok, felkelni is sokkal nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sok emberen úrrá lesz ilyenkor a levertség, erőtlenség, és többet alszunk, mint máskor. Szervezetünk alkalmazkodik a hideg időhöz: például jobban kívánjuk a nehezebb, laktatóbb ételeket. A légúti fertőzések is gyakoribbak ebben az időszakban. A fény hiányához kapcsolódó kedélyromlás javítható fénykúrákkal, a betegségek ellene szedhetsz gyógyszereket, de a téli levertség ellen tudatosan kialakított étrenddel is felveheted a harcot.

0024227_1.jpg ()

Megoldás-e a mozgás?

Télen nyugodtan felszedhetsz pár kilót (2-3 kg!), mert ahogy jön a jó idő, le is fogod adni. Ha nagyobb mértékben mozdul el a mérleg nyelve, vagy úgy tapasztalod, hogy minden évben csak nő a súlyod, de tavasszal-nyáron sem indul meg a fogyás lefelé, akkor legyél óvatos az evéssel. Fontos, tehát hogy ne hanyagold el a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást. Nem kell megfosztanod  magad minden jótól, de az edzőterem télen is nyitva áll! Mivel a több hónapos kihagyások után a legnehezebb újrakezdeni a sportot, és a felszaladt kilókat az egészséges táplálkozás csak hosszú hónapok alatt faraghatja le, ezért ilyenkor sokan a drasztikus fogyókúrát választják, amelyet rossz közérzet és hamar visszaszedett kilók követnek. Ördögi kör ez, amit nehéz megtörni. A téli hónapokban egyél inkább annyit, amennyi jól esik, de mindig figyelj arra, hogy az eszem-iszomok után mozogj a friss hidegben – jól beöltözve. Tarts mértéket! Amíg a  közepes intenzitású testi aktivitás fokozhatja az immunrendszer működését, és csökkentheti a felső-légúti megbetegedések kockázatát, a túl sok mozgás már ellentétes hatással van szervezetre. Fontos: a téli kedélyromlás ellen a mozgás tökéletes  fegyver lehet, mivel hatására nemcsak boldogsághormonok szabadulnak fel, hanem egy olyan fehérje is aktivizálódik, amely egészségesen tartja az idegsejteket és javítja a közérzetet.

Étrenddel a téli álom ellen

A téli kedélyromlást gyakran hozzák összefüggésbe az idegi ingerület-átvivő anyagok szintjének változásával (erre a fény mennyisége és gyógyszerek is hatással lehetnek). Csak pár éve derült ki, hogy a D-vitamin hiánya is okozhat hangulatváltozást, amely ilyenkor tél végén jellemző. A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok, fogak épségének megőrzésében, jó hatással van a vérképzésre, sejtosztódásra, és bizonyos mértékig csökkentheti az emlő-, vastagbél-és prosztatarák kialakulásának kockázatát is. Ha elég D-vitaminhoz jut a szervezeted, akkor elkerülhetők az olyan autoimmun betegségek, mint az 1-es típusú cukorbetegség vagy a sclerosis multiplex. A D-vitamin hiánya influenzát, TBC-ét és más fertőzéseket is okozhat a védekezőképesség gyengülésének következtében. A D-vitamin az idegrendszer regenerációjában és a depresszió kezelésében is hatásos lehet – hiánya a téli lassúbb reakcióidőt is megmagyarázhatja.  
 
Milyen energetizáló ételeket fogyassz?

  • Pótold a D-vitamint! Fogyassz minél több tojást, tőkehalmájat, májat.  A tojás gazdag még értékes fehérjében és vitaminokban is: a tojásfehérjében főleg B2-vitamin és pantoténsav, a sárgájában D-, A-, B1-, B2- és E-vitamin van nagyobb mennyiségben.
  • A kedvelt mézes-citromos (vagy narancsos) tea is kíméletes téli élénkítő, ráadásul a valóban hatékony mikrobaellenes, sőt a vírusellenes finomságok közé sorolható. A teaivók – a kutatások szerint – védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusok ellen, az ital fogyasztása még az antibiotikumokkal végzett baktérium-ellenes terápiát is hatékonyabbá teheti.
  • A citrusfélék is a téli szuperételek közé sorolhatóak: a bennük lévő C-vitamin lerövidítheti a nátha időtartalmát és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Kutatásokból kiderült az is, hogy szervezeted jobban le tudja bontani a zsírt, ha elegendő C-vitamint fogyasztasz. Éppen ezért fontos, hogy minél több friss zöldség és gyümölcs szerepeljen a napi menüdben. A citrusfélék nagy előnye még, hogy számos antivirális összetevőjük van – szemben a mesterséges étrend-kiegészítőkkel.

A szakértő tanácsa: Ha a felsorolt tápanyagokat beilleszted az étrendedbe, elegendő zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, rendszeresen sportolsz, és sok időt töltesz szabad levegőn, szinte teljesen megújultan köszöntheted a tavaszt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X