Főoldal > DIÉTA > Böjtölési kisokos tavaszra

Böjtölési kisokos tavaszra

böjtdiétafogyókúratavasz
0

Írta: and

Kezdjük az alapoknál: a böjt teljes vagy részleges tartózkodás az ételektől. Nem fogyókúra, nem diéta, hanem tudatos önmegtartóztatás. Van, aki a hús elhagyásával böjtöl, mások bizonyos ideig csak egyféle ételt (spárgát, rizst, kefirt, burgonyát, sütőtököt) fogyasztanak. Léböjtben pedig kizárólag folyadékból áll az étrend. A nagyböjtöt mindenki ismeri, a pénteki böjtöt is. Ám a történet messzire […]

Kezdjük az alapoknál: a böjt teljes vagy részleges tartózkodás az ételektől. Nem fogyókúra, nem diéta, hanem tudatos önmegtartóztatás. Van, aki a hús elhagyásával böjtöl, mások bizonyos ideig csak egyféle ételt (spárgát, rizst, kefirt, burgonyát, sütőtököt) fogyasztanak. Léböjtben pedig kizárólag folyadékból áll az étrend. A nagyböjtöt mindenki ismeri, a pénteki böjtöt is. Ám a történet messzire nyúlik vissza, és nem is az emberrel kezdődik. Az állatok, ha betegek, megsérülnek, nem vesznek magukhoz táplálékot, hanem az emésztésre fordított energiát ilyenkor a gyógyuláshoz használják. A természeti népek és minden világvallás ismeri a böjtöt. Nem azért, mert összebeszéltek, hanem mert ugyanarra a következtetésre jutottak: az egészség egyik pillére a ritmus. A ki-és belégzésé, a szívverésé, az evés – nem evésé. A mai ember is lélegzik, a szíve ver, viszont örökké eszik – a világ egyik részén túl sokat, a másikon túl keveset. A sokat evők ráadásul összevissza, mert télen-nyáron van minden, és a világ minden részéről halmozzák elé az ennivalót. Régen csak nyáron ettek csirkét, mert akkorra nőttek meg a csibék, és télen disznót, mert addigra híztak fel az állatok, és a hidegben érezték szükségét az emberek a melegítő, nehéz ételek fogyasztásának. A böjt klasszikus ideje nem véletlenül a tavasz, amikor a sok szalonna, kolbász, fűszeres, nehéz étel miatt meg kell válni a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól. Megújulni, felfrissülni, mint a természet.

0024495_1.jpg ()

Szabályosan

  • Ha egynapos böjtöt választasz, legyen szerdán. Akkor már túl vagy a hétvégi nagy evéseken, hétfőn és kedden is fogyassz kevesebbet.
  • Különösen előnyös a böjtöt újholdkor kezdeni.
  • Léböjtben ne csak gyümölcsleveket igyál, hanem zöldségleveket is.
  • Ha rászánsz egy hétvégét, egyél kizárólag kefirt, kevés pirított barna kenyérrel.
  • Biztonságot ad, ha van a közeledben alma, saláta. Jobban viseled majd az éhséget, ha nem kényszer, hanem vállalás.
  • Böjt közben igyál mindig sokat – víz, gyógytea, tisztító tea – apró kortyokban, mert ez az éhségérzetet is csillapítja.
  • Ne rágógumizz, csak éhesebb leszel tőle.
  • Ne félj a mozgástól a többnapos böjt közben se, szükséged van arra, hogy az izmaid ne épüljenek le.
  • Böjtöléskor a testkezelések kétszer jobban hatnak.
  • Keress olyan barátnőket, akikkel együtt böjtölhettek három-négy-öt napot valakinek a nyaralójában. Erősíthetitek egymást, és akár évenkénti rutinná is tehetitek a közös böjtöt.
  • Gyerekek nem böjtölhetnek, a fejlődésben lévő szervezetre ugyanis rosszul hat. Nem böjtölhet, aki várandós, és kizáró ok a daganatos betegség, a pajzsmirigy-működési zavar, a pánikbetegség, a súlyos pszichés zavar, a nyombélfekély, az egyes típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Gyógyító, szépítő levek

Arádi Antónia hosszú évek óta foglalkozik böjttel. Azok, akik nála, Visegrádon vágnak bele a méreg-telenedésbe, több módszer közül választhatnak.
– A középutas megoldásokban hiszek, a desztillált vizes böjtöt drasztikusnak tartom. A zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása alkalmas arra, hogy kiválasz-tódjanak és távozzanak a méreganyagok. A böjt leginkább más állapot, a szervezet másfajta működésre áll át, aminek testi és lelki hatásai vannak. Böjtöt nem lehet úgy kezdeni, hogy előző este felálltam a disznótoros vacsora mellől – leépítő napokat kell tartani, amikor már jóval kevesebbet és mást eszünk. Antónia az Otto Buchinger, a modern böjt atyja elvei-nek alapján összeállított étrendet tartja a legjobbnak.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin márciusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X