Főoldal > DIÉTA > Különleges indonéz csemege a jobb egészségért

Különleges indonéz csemege a jobb egészségért

diétaegészségtáplálkozás
0

Írta:

Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevű faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektől megtisztított, fekete termőföldből készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító. Ha pedig terhes nők esznek belőle, […]

Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevű faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektől megtisztított, fekete termőföldből készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító. Ha pedig terhes nők esznek belőle, akkor az jótékony hatással van a születendő gyermek bőrére is. 

Az ampónak nincs igazi receptje. A készítők egy fadarabbal döngölik kemény, szilárd masszává a rizsföldekről összegyűjtött földet, majd apró tekercseket formálnak belőle, s megkapargatják bambusztőrrel. Végül másfél órán keresztül egy nagy agyagtálban sütik és füstölik a rágcsálnivalókat, amelyek azután már fogyaszthatóak is.

Minél jobb minőségű földből készült, annál ízletesebb lesz a csemege – mondta Tuban egyetlen ampo készítője, az 53 éves Rasima. Az asszony minden nap készít ampót, amelyet aztán a helyi piacon ad el. Napi két dolláros (390 forint) bevételével pedig a mezőgazdaságból élő családja jövedelmét egészíti ki.  

Rasima szerint a földi csemege készítése családja hagyományává vált a faluban, ám azt maga sem tudja, hogy mindez mikor kezdődött. “Csak annyit tudok, hogy már a dédnagymamám is készített ilyet, akit a nagymamám követett a sorban, az édesanyám után pedig már én viszem tovább a hagyományt” – mondta az asszony, aki szerint azért van ilyen kitűnő érzéke a jó minőségű talajföld felkutatásához, mert amúgy is a mezőgazdaságban dolgozik. 

“Mások rizsföldjein szoktam dolgozni, ahol pálma- és tikfa leveleket gyűjtök, tehát a munkám szoros kapcsolatban van a természettel” – magyarázta. A földi falat rajongói szerint az apró rudacskáknak hideg és krémszerű állaguk van. “Szerintem jó az íze ezért gyakran eszem ilyet. Nincs benne semmi különös, csak kellemes hideg érzést kelt a gyomromban” – mondta Siti Qomariyah, aki gyermekkora óta kedveli a hűsítő csemegét.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X