Főoldal > DIÉTA > Ezek a legfinomabb téli gyümölcsök

Ezek a legfinomabb téli gyümölcsök

egészséggyümölcshiánypótlástél
0

Írta: and

Alma Ez talán a legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Több mint hétezer fajtája ismert. A hagyományos orvoslásban kedvelt eszköze a gyomorbántalmak kezelésének. Illata nyugtatóan hat, és csökkenti a vérnyomást.Nagyon gazdag C vitaminban, ami elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, káliumban, ami az izomműködéshez fontos, valamint pektinben, ami gátolja a koleszterin felszívódását. Narancs Narancsból is sokfélével találkozhatunk a boltok polcain, […]

Alma

Ez talán a legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Több mint hétezer fajtája ismert. A hagyományos orvoslásban kedvelt eszköze a gyomorbántalmak kezelésének. Illata nyugtatóan hat, és csökkenti a vérnyomást.
Nagyon gazdag C vitaminban, ami elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, káliumban, ami az izomműködéshez fontos, valamint pektinben, ami gátolja a koleszterin felszívódását.

Narancs

Narancsból is sokfélével találkozhatunk a boltok polcain, de egy mindegyikben közös, mégpedig nagyon magas tápanyagtartalmuk. Belső fehér héja, amit gyakran leszedegetünk, nagyon sok bioflavonoidot tartalmaz, ami erősíti a hajszálerek falát, és antioxidáns hatású. Ezen kívül a gyümölcs rendkívül gazdag. A B6-, B1- és C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban és riboflavinban. Ezek mindegyike elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében. Az almához hasonlóan a narancs is csökkenti a koleszterinszintet, valamint fokozza a vas felszívódását a szervezetben.

Mandarin

Nálunk leggyakrabban a közönséges mandarinok közé tartozó klementin kapható a boltokban, de nagyon sok fajtája létezik, mint például a tangor, ami a mandarin és a narancs keresztezése, vagy a tangelos, ami mandarin, grapefruit és pomelo keresztezése. A mandarinfélék rendkívül gazdagok C-vitaminban és folsavban, de káliumból és B-vitaminból kevesebbet tartalmaznak. Szintén koleszterincsökkentő hatásúak, valamint javítják a vérkeringést, és remekül enyhítik a torokfájást.

teligyum2.jpg ()Banán

A banán a legtöbb energiát adó gyümölcs, amit csak találhatsz, valamint a gyümölcsök között az egyik legmagasabb az ásványi anyag tartalma. Rostja oldódó, így csökkenti a koleszterinszintet, a kálium enyhíti a görcsöket, a B6-vitamin pedig feszültségoldó. Ezeken kívül tartalmaz még C-, B3- és B5-vitamint, biotint, magnéziumot és mangánt. Az elfogyasztott gyümölcsnek stresszoldó hatása van, és stimulálja az emésztőrendszert.

Kivi

Ez a finom és rendkívül egészséges gyümölcs eredetileg Kínából származik, nevét a kivi madárról kapta. Rendkívül értékes gyümölcs. Egy szem kivi kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, és kétszer annyi rostot, mint egy alma. Káliumban is nagyon gazdag, melynek hiánya magas vérnyomáshoz, depresszióhoz és fáradtsághoz vezethet, valamint tartalmaz egy aktinidin nevű enzimet, ami segíti az emésztést. Ezek mellett a hatásai mellet nagyon jó immunerősítő, jót tesz a bőrnek, és remek antioxidáns.

Wellness Cafe tipp:

Nagyon finom gyümölcssalátát készíthetsz almából, narancsból, banánból és kiviből. Vágd fel a gyümölcsöket kis darabokra, majd öntsd össze egy nagy tálban. Igazság szerint már így is nagyon szuper vitaminbomba, de felturbózhatod egy kis mézzel, ami szintén nagyon jót tesz ha szeretnéd erősíteni immunrendszered és megőrizni egészséged. Egy-két kanál mézzel keverd el a gyümölcsöket, majd tálald kis tálkákban. Amellett, hogy finom, és egészséges is, egy kis nyarat varázsolhatsz vele a zord télbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X