Főoldal > DIÉTA > Ez a fogyás valódi titka!

Ez a fogyás valódi titka!

fogyókúramérlegmértéktartásmozgássport
0

Írta: and

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen tudunk fogyni vagy hízni. Leggyakrabban azonban az előbbi okoz súlyos testi és ezzel együtt lelki problémákat. Mert a kettő szorosan összefügg. Nehéz elhinni, de sok minden a fejünkben dől el. Valaki sporttal, míg mások koplalással próbálkoznak. Mindkettő beválhat, de ha az előbbi mellett döntünk, közérzetünk jobb lesz, mint valaha. Felejtsd el a […]

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen tudunk fogyni vagy hízni. Leggyakrabban azonban az előbbi okoz súlyos testi és ezzel együtt lelki problémákat. Mert a kettő szorosan összefügg. Nehéz elhinni, de sok minden a fejünkben dől el. Valaki sporttal, míg mások koplalással próbálkoznak. Mindkettő beválhat, de ha az előbbi mellett döntünk, közérzetünk jobb lesz, mint valaha.

Felejtsd el a mérleget!

Az első lépés a sikeres fogyáshoz és ahhoz, hogy ne add fel a küzdelmet az első kudarc után az, hogy felejtsd el a mérleget. Ha minden nap ráállsz a mérlegre és azt látod, hogy napról napra nincs eredmény, hajlamos leszel feladni, mondván, hogy nincs értelme az energiáidat sportra pazarolnod, inkább koplalsz. Ami beválhat, de csak rövid távon, és a közérzeted sem lesz jobb tőle. Ezért ne add fel az első kudarc után. Gondolj csak bele, az egyetemet sem egy nap alatt végzed el, vagy a hajad sem ennyi idő alatt fog megnőni vállig érőből derékig. A kitartó munka hozza meg az eredményt, de ehhez a te akaraterőd szükséges, anélkül nem fog menni.

fogy2.jpg ()Ne görcsölj!

A másik fontos lépés az, hogy ne görcsölj. Amikor valamit nagyon szeretnél elérni, az nem fog sikerülni. Így van ez a fogyással is. Próbálj meg lazán hozzáállni a dologhoz, és meglátod, máris gördülékenyebben fog menni. Így napról napra elégedettebb leszel az alakoddal, és ezzel együtt az önbizalmad is nagyobb lesz. Ha a sportot választod, olyat válassz, amit élvezettel tudsz csinálni, s így a kellemeset összekötöd a hasznossal. Ha nem szeretsz futni, válaszd a konditermet, kerékpározz vagy menj aerobikozni – számtalan más lehetőség áll a sportolni vágyok rendelkezésére, válassz kedvednek és ízlésednek megfelelően.

Mindent lehet, csak mértékkel!

Amennyiben a sportolást választod a koplalás helyett, nem kell lemondanod mindenről, amit szeretnél megenni. Természetesen nem kell  minden nap elfogyasztani egy tábla csokoládét, vagy egy nagy adag tésztát pörkölttel, de mértékkel mindenből lehet enni. Ha betartasz néhány szabályt, meglátod, sikeres lesz a fogyás. Ehhez kapcsolódik a többször keveset elv, valamint hogy este 6 után már ne, vagy legkésőbb lefekvés előtt 4 órával egyél utoljára. Köztudott ugyanis, hogy az este elfogyasztott ételt már nem dolgozod le, hiszen legfeljebb a televízió előtt töltöd a nap végének jó részét.

Többször keveset

Sokan úgy próbálnak fogyókúrázni, hogy nem esznek csak napi egyszer, vagy maximum kétszer, de akkor nem is keveset. A sikeres fogyókúrához ezt a módszert el kell felejteni. Köztudott, hogyha csak kevésszer eszünk, azt a szervezetünk elraktározza, hiszen nem tudja, mikor jut legközelebb táplálékhoz. Azonban ha rendszeresen, napi ötször eszünk keveset, az eredmény máris látható lesz. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora fogalma nem véletlenül lett kitalálva. Az ebéd ebben az esetben nem azt jelenti, hogy jó nagy adag leves, második és még desszert is. Ha belegondolsz, ezt a hármat akár három étkezésre is oszthatod, és máris nem egyszerre fogyasztasz el nagy mennyiségű adag ételt.

Sport és jobb közérzet

A sport beépítése mindennapjainkba nem könnyű feladat, azonban ez is, mint minden más, csak elhatározás kérdése. Ha eldöntöd, hogy rendszeresen sportolsz, többé nem kell koplalnod, nem kell megnézned minden egyes árun, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, s még a nassolás is bele fog férni az életedbe, ezáltal jobb lesz a közérzeted, mint valaha. Nem mellesleg pedig mindezek betartásával el fogod érni a kívánt eredményt, ami koplalással nem – vagy legalábbis nem hosszú távon – fog sikerülni és még rossz közérzetet is eredményez.  Ne feledd tehát, mérleg és görcsölés nélkül, a többször keveset elv betartásával, mozgással és jó kedvvel el lehet érni a kívánt eredményt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X