Főoldal > DIÉTA > A 8 legnagyobb fogyókúrás tévhit

A 8 legnagyobb fogyókúrás tévhit

diétafogyókúrahiedelemigazságtévhit
0

Írta: and

1. A szénhidrátok hizlalnak Bár számos magas glikémiás indexű, átdolgozott szénhidrátot tartalmazó élelmiszerrel akad dolgunk, mint például a péksütemények, édességek, léteznek úgynevezett jó szénhidrátok is. Ilyenek a gyümölcsök és a teljes értékű gabonafélék, melyek vitaminokban is gazdagok. Éppen ezért a teljesen szénhidrátmentes diéták nem ajánlottak, mivel olyan nélkülözhetetlen élelmiszereket nem tartalmaznak, mint a gyümölcsök és […]

1. A szénhidrátok hizlalnak

Bár számos magas glikémiás indexű, átdolgozott szénhidrátot tartalmazó élelmiszerrel akad dolgunk, mint például a péksütemények, édességek, léteznek úgynevezett jó szénhidrátok is. Ilyenek a gyümölcsök és a teljes értékű gabonafélék, melyek vitaminokban is gazdagok. Éppen ezért a teljesen szénhidrátmentes diéták nem ajánlottak, mivel olyan nélkülözhetetlen élelmiszereket nem tartalmaznak, mint a gyümölcsök és a zöldségek.

2. Kihagysz egy-egy étkezést

Ha azt hiszed, ha kihagyod a reggelit vagy az ebédet, akkor gyorsabban fog menni a fogyás, akkor nagyot tévedsz. Ugyanis kiéhezve sokkal hajlamosabbak vagyunk a kelleténél többet enni, ami egyenlő a több kalóriával és a felesleges zsírokkal. Ha betartod a napi ötszöri étkezést, sokkal könnyebben fogsz megszabadulni a feleslegtől, mintha együltő helyedben falnád fel az ebédet és a vacsorát egyszerre.

3. A saláták mindig egészségesek

diettev2.jpg ()Bár a legtöbbünkbe az rögzült be, hogy a saláták és a müzlifélék minden szempontból egészségesek, ez sajnos sokszor távol áll a valóságtól. Az emberek többsége a cukrozott reggelizőpelyheket és a zsíros dresszinggel, sajttal és egyéb magvakkal felturbózott salátákat választják, mely nem sokkal jobb, mintha egy sajtburgert eszel egy gyorsétkezdében. Ha valóban egészséges salátára vágysz, akkor válaszd a fejes saláta-zöldségkeverék mixet egy kis balzsamecettel.

4. A zsírok hizlalnak

A diétázók számára a legnagyobb mumus a zsír szokott lenni, holott, akárcsak a szénhidrátok esetében, a zsíroknál is léteznek jó és rossz zsírok. Utóbbi csoportba a telített illetve transzzsírok tartoznak. Ilyenek az édességek és chips-ek és társaik, melyek üres kalóriákat tartalmaznak, míg az előző „jó” csoportba tartozik többek közt az avokádó, mely a telített zsírokkal ellentétben a különböző szívelégtelenségektől is megvéd.

5. A méregtelenítés mindig egészséges

A drasztikus méregtelenítésektől inkább tartózkodj, hiszen amellett, hogy nem garantálják a fogyást, még a szervezetednek is árthatsz vele. Például nem túl előnyös, ha egy hétig csak grapefruitlén élsz. Sokkal egészségesebb, ha csak pár napos méregtelenítést tartasz, mely nem a szélsőséges egyoldalúságról szól, így a levek mellett belefér némi kímélő étel is, így az anyagcseréd se áll takarék üzemmódra.

6. Ebéd helyett turmix

Ha az ebédedet vagy a vacsorádat valamilyen turmixszal akarod kiváltani, nem biztos, hogy jól jársz. A tested ugyanis nem ismeri fel, hogy a folyékony eledel valójában teljes értékű tápláléknak minősül, ezért ugyanúgy éhes maradsz. Bár párszor jól jöhet ez a módszer, ha éppen nagyon sietsz, és nincs időd rendes ebédre, de semmiképpen ne váljon rendszerré.

7. Óvakodj a diétás kajáktól!

A szupermarketben, ha meglátjuk a light feliratot, már felcsillan a szemünk, pedig sok esetben semmivel sem kalóriaszegényebbek egy normál terméknél (csak drágábbak). Ha tényleg kalóriaszegény ételt szeretnél, akkor szavazz a friss zöldségekre és gyümölcsökre, mint a zsírmentesnek kikiáltott kosztokra.

8. Fogyhatsz edzés nélkül

Ne várjunk csodákat azoktól a szlogenektől, melyek azt ígérik, hogy pár pirulával, minden mozgás nélkül egy hét alatt 10 kilót ledobhatunk. Miközben persze annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Sajnos a csodaszert még nem találták fel, ezért továbbra is a mozgással és egészséges étkezéssel kombinált életvitel tud tartós eredményt hozni. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X