Főoldal > DIÉTA > Hódíts ínycsiklandó banános receptekkel!

Hódíts ínycsiklandó banános receptekkel!

banándesszertédességgyümölcsrecept
0

Írta: and

A sokoldalú gyümölcs A trópusi gyümölcs őshazája Délkelet-Ázsia, ám a régi görögök már i.e. 333 körül ismerték. A banán jellegzetes zamatos húsa az egész világon népszerű, melyet frissen, vagy szárítva is fogyasztanak. A banán élettani hatása kiváló, hisz rendkívül gazdag A-, C-, U-, B6-, E-vitaminokban, és nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, rezet […]

A sokoldalú gyümölcs

A trópusi gyümölcs őshazája Délkelet-Ázsia, ám a régi görögök már i.e. 333 körül ismerték. A banán jellegzetes zamatos húsa az egész világon népszerű, melyet frissen, vagy szárítva is fogyasztanak. A banán élettani hatása kiváló, hisz rendkívül gazdag A-, C-, U-, B6-, E-vitaminokban, és nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, rezet és jódot.
A banánban minden olyan értékes antioxidáns és természetes növényi hatóanyagok megtalálható, mely szerepet játszik az egészség védelmében, az öregedés lassításában és az immunrendszer erősítésében. A gyümölcs ezeken felül jótékony hatással bír az idegekre, nyugtatja az emésztőrendszert, ám akkor is segíthet, ha többletenergiára van szükséged.

Édes koktélok

A banánsorbet elkészítéséhez hámozz meg 3-4 érett banánt, szeleteld fel őket, majd locsold meg 1 liter forró vízből és fél kiló cukorból készült sziruppal. Öntsd hozzá két citrom és egy narancs kicsavart levét, majd félig fagyaszd le és keverj hozzá 2 pohár jó minőségű konyakot.

Trópusi koktél

A recept hozzávalói: 1 banán, 2 dl natúr joghurt, 2 dl 100%-os ananászlé.
Hámozd meg és vágd apró kockákra a gyümölcsöt, keverd hozzá a joghurtot, az ananászlevelet, majd turmixold össze. Szűrd át magas pohárba az italt, és kortyoljátok el szívószállal.

Banános kókusztej

Hámozz meg 1 érett banánt, és tedd turmixgépbe. Adj hozzá 2,5 deci kókusztejet és keverd addig, amíg sima állagú lesz. Töltsd az italt egy nagyobb pohárba, és hintsd meg a tetejét kevés fahéjjal.

Banántorta joghurttal

banan2.jpg ()A gyümölcsből finom desszerteket is süthetsz, melyek tökéletes kiegészítői lehetnek egy könnyű ebédnek vagy vacsorának.
A banántorta hozzávalói: 2 érett banán, 2 tojás, 28 deka liszt, 18 deka cukor, 18 deka margarin, 0,5 deci natúr joghurt, 1 teáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 1 citrom, csipetnyi só. A tetejére: 2 evőkanál natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 25 deka porcukor, 0,5 citrom reszelt héja.

Szitáld át a lisztet, majd keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Verd habosra egy másik tálban a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat. Keverd hozzá az összetört banánt, a lereszelt citromhéjat, majd a lisztes masszát és a joghurtot. Az így elkészített tésztát öntsd bele egy tortaformába (amit előtte kivajazol), majd előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt süsd készre. Hagyd kihűlni a tortát, és közben készítsd el a mázat:
keverd ki a porcukrot a joghurttal, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, majd simítsd a torta tetejére.

Banán Sambal

Ez a recept Ausztráliából származik, mely nagyon finom köret a különféle húsételekhez.
Karikázz fel 2 érett banánt és helyezd el egy tálban őket. Öntözd meg egy teáskanál frissen facsart citromlével valamint 20 gramm kókuszreszelékkel. Rázogasd kissé össze az egészet, és tálald marha, bárány, vagy sült csirkéhez.

Sült banán

Az ázsiai népek kedvence a sült banán, melyet gyorsan és egyszerűen Te is elkészíthetsz.
A recept hozzávalói: 4 érett banán, 1 rúd vanília, 1 tojás, 100 gramm liszt, 1 evőkanál kukoricaliszt, 100 ml tej, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj, porcukor.

A vaníliát, a tojást, a kukoricalisztet, a tejet, a sót és a cukrot keverd el a liszttel és sütőporral, amíg sima tészta lesz belőle, majd a legvégén adj hozzá 1 evőkanál olajat is. Egy serpenyőt hevíts fel olajjal, majd a felkarikázott gyümölcsöt forgasd bele a tésztába, és süsd aranybarnára. Papírtörlővel itasd fel a felesleges olajat, szórd meg porcukorral a tetejét, és tálald melegen.

Ananászos-banános saláta

A recept hozzávalói: fél ananász, 2 kisebb banán, fél evőkanál frissen facsart citromlé, 10 gramm gyömbér, 0,8 deci tejszín, 1 evőkanál gyömbérszirup, őrölt koriander.

Az ananászt vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre, hámozd meg a banánokat és szórd meg tetejüket citromlével, gyömbérrel. A tejszínt verd fel, amíg kemény lesz, majd öntsd hozzá a gyömbérszirupot. A gyümölcsöket keverd össze a tejszínnel, majd szórd meg tetejüket a kockára vágott gyömbérrel és egy csipet korianderrel.

Wellness Cafe tipp:
Még több banános receptet találhatsz a http://www.bananaspot.com/, http://www.finomkoktelok.hu/gyumolcs/bananos, http://www.mitsussek.hu/ oldalakon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X