Főoldal > DIÉTA > Így salátázz egészségesen!

Így salátázz egészségesen!

alapanyagegészséghizlalósaláta
0

Írta: and

Gyakran a saláták sok fölösleges zsírt és kalóriát tartalmaznak, amelyekkel csak rontunk a helyzeten, mivel nem tudjuk, hogy melyek azok az összetevők, amelyek valóban egészségesek, és nem hizlalnak, és melyek, amiket jobb lenne kihagyni az ételből. Összeszedtük a legegészségesebb saláta-alapanyagokat. Ezeket bátran fogyaszd! A legjobb zöld: spenót Minél sötétebb zöld, annál jobb: a zöld színű […]

Gyakran a saláták sok fölösleges zsírt és kalóriát tartalmaznak, amelyekkel csak rontunk a helyzeten, mivel nem tudjuk, hogy melyek azok az összetevők, amelyek valóban egészségesek, és nem hizlalnak, és melyek, amiket jobb lenne kihagyni az ételből. Összeszedtük a legegészségesebb saláta-alapanyagokat.

Ezeket bátran fogyaszd!

A legjobb zöld: spenót

Minél sötétebb zöld, annál jobb: a zöld színű növények közül a spenót a legjobb hozzávaló. Gazdag vasban, kalciumban, valamint sok B-vitamint is tartalmaz. Emellett a magas rosttartalma segít, hogy kivédjük az étkezés utáni nassolást is.

A legjobb kalciumforrás: túró

Ha azt szeretnéd, hogy a salátád gazdag legyen kalciumban, válassz bele brokkolit, tofut, vagy túrót – ez utóbbi a legerősebb tápanyagforrás. A kalcium mellett magas a fehérjetartalma is, így további tápanyagokat juttathatsz a szervezetedbe vele. Válassz sovány, zsírmentes változatot, így akár 50 kalóriát is spórolhatsz.

A legjobb nátriumforrás: fekete olívabogyó

sali2.jpg ()Ha szereted az olívabogyót, nyugodtan dobj belőle a salátádba, ugyanis egy negyed csésze (kb. hat olajbogyó) 390 mg nátriumot tartalmaz. Arra vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a nátriumbevitelt, ez ugyanis magas vérnyomás kialakulásához vezethet – az irányelvek szerint kb. 2300 mg nátrium a maximálisan ajánlott mennyiség fogyasztása naponta.

A legjobb anyagcserefokozó: Jalapeno paprika

A jalapeno igen gazdag kapszaicinben – ez a vegyület adja a paprika erejét, csípősségét. A legújabb tanulmányok szerint a kapszaicin remekül fokozza az anyagcserét, és segít szabályozni a vércukorszintet.  Ha szereted a csípős ízt, tuningold fel ételeidet jalapenoval.

A legjobb cinkforrás: tökmag

Dúsítsd a salátádat bátran tökmaggal, mert a benne található cink nem csak segít elkerülni a betegségeket, hanem a sebgyógyulást is segíti. A szakértők szerint a nőknek naponta 8 mg cinkre van szükségük. Egy fél grillezett csirkemell, vagy fél csésze fekete bab 1 mg-ot tartalmaz, míg egy fél csésze tökmag kétszer annyit, ezért érdemes fogyasztani.

A legjobb C-vitamin forrás: piros kaliforniai paprika

Ez a zöldség igazi jolly joker: nem csak finom, hanem rengeteg C-vitamint is tartalmaz. A kutatások szerint még a narancsnál is jobb, mert kétszer annyi C-vitamin van benne. Egy fél csésze felaprított piros paprikával 75 mg C-vitamint vihetsz be a szervezetedbe, ami megfelel a napi ajánlott mennyiségnek. Emellett a paprika rostban is gazdag, így még inkább segít az alakod megőrzésében.

Ezekkel bánj óvatosan!

A leghizlalóbb öntet: cézár

Akármennyire is imádod, és akármennyire is hihetetlen, a cézár salátaöntet a leghizlalóbb. Egy kis adag ugyanis majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint egy gyorséttermi sajtburger, pedig abban hús és zsömle is van! Két evőkanál cézár öntet 16 g zsírt tartalmaz, míg a sajtburger 11-et. Gondoltad volna? Ha salátára vágysz, akkor próbáld meg elkerülni a cézár öntetet, és válassz inkább balzsamecetes verziót, így nem viszel be annyi plusz kalóriát a szervezetedbe. De még jobb, ha magad kevered ki az öntetet fél evőkanál olívaolajból és ecetből, ez a mix 6 g zsírt és mindössze 65 kalóriát tartalmaz.

A leggazdagabb koleszterinben: főtt tojás

Ha nincs is egészségügyi problémád, akkor is bánj óvatosan a koleszterindús ételekkel, a szakemberek javaslata szerint naponta 300 mg-nál kevesebb koleszterint érdemes fogyasztani. Egy főtt tojás 215 mg koleszterint tartalmaz, így jobb, ha odafigyelsz, hány tojást szeletelsz bele a salátádba. Ha teheted, fogyaszd csak a fehérjét, mert az koleszterinmentes.

A jolly joker saláta: tésztasaláta

Egy jó alapanyagokból elkészített tésztasaláta remek választás, például az olasz öntettel és zöldségekkel dúsított fél csésze tésztasaláta kb. 150 kalóriát és 9 g zsírt tartalmaz, abból is a szívbarát, egyszeresen telített zsírt. Ha a legjobb tésztasalátát szeretnéd elkészíteni, akkor válassz nem zsíros öntetet rá, legyen benne sok nyers, friss zöldség, minél többféle, és mellőzd a sajtot. Hogy lásd, miért jó a tésztasaláta: egy majonézes öntettel készített fél csészényi saláta 300 kalóriát és 20 g zsírt is tartalmazhat, míg a burgonyasalátával 230 kalóriát és 12 g zsírt vihetsz be a szervezetedbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X