Főoldal > DIÉTA > Tavasz-para – avagy hogyan légy eredményes súlyvesztő?

Tavasz-para – avagy hogyan légy eredményes súlyvesztő?

alakformáláséletmódétkezésmozgásszülés
0

Írta:

Boldog mami sorozat 8. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most ízelítőt kaphatsz abból, hogyan vágj neki hatékonyan a tavaszi alakformálásnak.

Először is nézzük, mit ne tegyél. Ne dőlj be mindennek, ami jól cseng. Például a villámsebességgel eszményi sikereket kínáló diétáknak, és ne gondold, hogy Victoria Beckham normálisan táplálkozik, mert le merem fogadni, hogy egy évtizede nem eszik mást, csak salátát. Szóval koplalás kizárva, mint ahogy azt sem javaslom, hogy holnaptól drasztikus sportéletbe kezdj. E kettő együttes eredménye ugyanis sajgó izomláz és egy végletekig kiéheztetett szervezet lesz, majd jön a jojó-effektus, és hirtelen azon kapod magad, hogy még többet mutat a mérleg. Csoda, hogy nem lesz kedved újra belevágni?

Lássuk, mit kell tenned, hogy a nagy életmód-reform mellett energikus anyuka maradj.

1.    Egyszer méredzkedj, aztán felejtsd el a mérleget!

Az internet tele van hangzatos fogalmakkal, és számítási képletekkel arra vonatkozólag, hány kilót is kellene nyomnod a magasságodhoz, vagyis mi lenne az ideális testsúly számodra. Ezek a számítások azonban jó pár tényezőt nem vesznek figyelembe. A legjobb, ha nem azt a súlyt célzod meg, amennyi kellene, hogy legyél, hanem azt a testsúlyt, amelyet hosszútávon meg tudsz tartani, és amelyben jól érzed magad. Én ezt hívom természetes testsúlynak, amit érezni kell, nem elérni, ami igazodik az életstílusodhoz, általad (és nem táblázatok vagy a férjed által) meghatározott, és legfőképpen nem jár folyamatosan mardosó bűntudattal. Szóval hidd el, nem kell Beckhamné legyél ahhoz, hogy jól mutass egy feszes ruciban!

tavaszparacikk.jpg ()2.    Tarts önvizsgálatot, és írd össze lelkiismeretesen hizlaló szokásaidat. Íme, néhány példa:

–    Mindig megeszem a gyerek maradékát.
–    Gyakran éhesen megyek bevásárolni.
–    Késő este is nassolgatok, ha megkívánok valami finomat.
–    Sok kólát és más cukros üdítőt iszom.
–    Össze-vissza eszem, nincs időm főzni.
–    Egész nap nem eszem, aztán este jól befalatozom.
–    Az édes nassolnivalókra egyszerűen szüksége van a lelkemnek.
–    A tévé előtt mindig ropogtatok valamit.

Kezdd azzal, hogy korrigálsz egy hibát, és amikor azt már sikerült beépítened a mindennapjaidba, a betartására pedig nem kell különösebben fegyelmezned magad, lépj tovább egy másikhoz. Például cseréld a cukros üdítőket ásványvízre vagy cukrozatlan limonádéra, aztán ha ez már megy, figyelj arra, hogy meglegyen a napi öt étkezés, és ne este akarj mindent pótolni!

3.    Az egészségtudatos életmód a bevásárlásnál kezdődik! Készíts otthon bevásárló listát, amire csupa egészséges étel kerüljön fel (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáru, sovány hús, natúr joghurt, stb.), és ne térj el a listádtól! Tanulmányozd a címkéket, törekedj rá, hogy a választott termékek minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazzanak!

4.    Mozogj többet! A rendszeres testedzés az egész életviteledre pozitívan hat. Segít kitolni a határaidat, megnyugtat vagy éppen energetizál, új nézőpontokat ad, segít legyőzni a lustaságot, fegyelemre tanít, amelynek hatására az életed többi területen is nő a gondolataid, reakcióid feletti uralmad. Nem utolsó sorban pedig javítja a kisugárzásodat és az önértékelésedet! Ha régen nem sportoltál, gondold át, mely mozgásforma okozott gyerekkorodban sok örömet, vagy miben voltál ügyes korábban. Szívesen mozognál, de nem tudod megoldani a gyerekfelügyeletet? Március végétől induló kismama-tréningjeimre a kicsit is elhozhatod, hiszen amíg te tornázol, rá szakképzett gyerekfelügyelő vigyáz! www.jadejoga.hu

5.    Hibázni ér! Vagyis attól, hogy olykor-olykor elcsábulsz, még nem kell feladnod! A túl nagy szigor egyébként is a visszájára fordul, és hatalmas zabálásban végződik. Ha kissé kirúgtál a hámból, egyszerűen figyelj a következő napon jobban! És sose feledkezz meg az apró jutalmakról. Például, ha már be tudod gombolni a terhesség előtti farmered, lepd meg magad egy kis kényeztetéssel! Menj el masszőrhöz, vagy csapj egy görbe estét a barátnőddel.

6.    Tartsd szem előtt a célod! Tanuld meg magad motiválni, amelyre nagy szükséged lesz a nehezebb időszakokban, például egy nyűgös éjszaka után. Gondolj arra, hogy az evés vagy a lustálkodás okozta pillanatnyi örömöt átválthatod a hosszabb távú elégedettségre. Ám ezt nem kínálják tálcán, bizony dolgoznod kell a formásabb testért. Vezess naplót az érzéseidről, amelybe lejegyzed azt is, mikor inogtál meg. Ez segít, hogy tisztán lásd a gyengéidet és tanulj belőlük!

Az előző részeket itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Depresszió vagy múló rosszkedv?

Elég jó anya vagy?

Turbózd fel az önbizalmad!

A következő részben: Szemtől-szemben az ekcémával

Legyél te is részese a rovatnak! Írd meg, miről olvasnál szívesen a Boldog mami sorozatban! zs.bakos@sanomabp.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X