Főoldal > DIÉTA > 5 biztos jel, hogy ételfüggő vagy

5 biztos jel, hogy ételfüggő vagy

ételfüggőségkényszerevésszakemberzugevés
0

Írta: and

1. Állandóan a kajára gondolsz Éppen, hogy csak megebédeltél, de máris a következő étkezésen jár az agyad? A melóhelyen a fiókodban ott lapul az életmentő csoki, és a nagy családi evészetek a gyönyörök netovábbját jelentik számodra? Ez az egyik biztos jele az ételfüggőségnek. Ha még álmodban is hamburgerek kísértenek, az már csak hab a tortán. […]

1. Állandóan a kajára gondolsz

Éppen, hogy csak megebédeltél, de máris a következő étkezésen jár az agyad? A melóhelyen a fiókodban ott lapul az életmentő csoki, és a nagy családi evészetek a gyönyörök netovábbját jelentik számodra? Ez az egyik biztos jele az ételfüggőségnek. Ha még álmodban is hamburgerek kísértenek, az már csak hab a tortán.

etelfugg2.jpg ()2. Meg akarod állni, de nem tudod

„Egy adag leves és fél adag főétel. Na, jó, a sültkrumpli lehet egész. De az a csirkecomb olyan guszta, abból jöhet kettő. És az a máglyarakás? Nem élném túl, ha azt kihagynám!” Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz nap, mint nap? Szeretnél visszavenni a napi kajaadagodból, de egyszerűen mindig elcsábulsz? Akkor nagy a valószínűsége, hogy az ételek csapdájába estél.

 3. Zugevő vagy, de tagadod

Családod, munkatársaid előtt normálisan eszel, de mikor nem figyel senki, vagy éppen már mindenki alszik, kiosonsz a konyhába, és megcsapolod a hűtő tartalmát. Mikor pedig fény derül a hiányosságra, te mindent tagadsz, és beszállsz a bűnös felkutatásába, nehogy rád terelődjön a gyanú. Mindez a zugevés miatti szégyen miatt van, hiszen, ha kiderülne a „bűnösséged”, attól félnél, hogy a többiek akaratgyengének tartanának.

4. Hiába vagy tele, tovább eszel

Jó, az még bocsánatos bűn, ha karácsonykor vagy szülinapkor degeszre eszed magad. De ha ez nap, mint nap előfordul, ott már problémák vannak. Ha még akkor is gyűröd magadba azt az ellenállhatatlan süteményt, mert sajnálod meghagyni, miközben úgy érzed, a gyomrod ki akar szakadni a helyéről, ez komoly ételfüggőségre vall.

5. Akkor is kényszert érzel az evésre, mikor nem is vagy éhes

Az érzelemből történő evés az egyik legkönnyebb módja annak, hogy kajafüggő legyél. Szomorú vagy, és ezért chips-ért vagy csokiért nyúlsz? Vagy éppen örömödben jutalmazod meg magad valami finomsággal? Természetesen nem salátával, hanem egy-két szelet süteménnyel. Ilyen esetben nem a biológiai szükséglet vezérel, hogy fogytán vannak raktáraid készletei, és pótolnod kellene, hanem az érzelmeid.

etelfugg3.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha úgy érzed, valamelyik állítás, vagy akár mind illik rád, nagy a valószínűsége, hogy te is az ételfüggőség csapdájába estél. De ne aggódj, ha ezt felismerted, már előrébb vagy egy lépéssel, hogy segíteni tudj magadon. Ha egyedül nem megy, kérd szakember segítségét. Ne aggódj, nem fog kinevetni, hiszen a mai világban az étkezési zavarok egyre nagyobb számban képviseltetik magukat. Ne akarj a képviselőjük közé tartozni!

Ha az ételfüggőség problémát okoz számodra, keresd bátran a Wellness Cafe dietetikus szakértőit, Klima Anitát és Tihanyi Andrást – elérhetőségeiket a Szakértők aloldalon megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X