Főoldal > DIÉTA > 8 meglepő tény, amit tudnod kell, ha fogyni szeretnél

8 meglepő tény, amit tudnod kell, ha fogyni szeretnél

bikiniszezondiétafogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

1.    A mértékkel fogyasztott kávé valóban gyorsítja az anyagcserét Kutatások bizonyítják, hogy a feketekávé felpörgeti az anyagcserét. Egy amerikai szakfolyóirat állítása szerint két csésze fekete hatására a fogyasztást követő 4 órában, 50 extra kalóriával több zsírt éget el a szervezet. A koffein ugyanis stimulálja az idegrendszert, és olyan utasítást ad az agynak, hogy égessen el […]

1.    A mértékkel fogyasztott kávé valóban gyorsítja az anyagcserét

Kutatások bizonyítják, hogy a feketekávé felpörgeti az anyagcserét. Egy amerikai szakfolyóirat állítása szerint két csésze fekete hatására a fogyasztást követő 4 órában, 50 extra kalóriával több zsírt éget el a szervezet. A koffein ugyanis stimulálja az idegrendszert, és olyan utasítást ad az agynak, hogy égessen el egy picivel több kalóriát. Azonban a tej, a cukor és a tejszín csökkenti ezt a jótékony hatást – ezért, ha teheted a napi maximum 3 csésze kávédat üresen, esetleg egy kis mézzel fogyaszd.

2.    Nem az számít, hogy eszel-e este 8 után, hanem, hogy mit

Ha lefekvés előtt elfogyasztasz egy kis snack-et, még egyáltalán nem kell pluszkilóktól tartanod! „Elsősorban nem az számít ugyanis, hogy mennyit mutat az óra, miközben falatozol, sokkal inkább az, hogy összességében hány kalóriát fogyasztottál egy nap” – magyarázza Suzanne Farrell, R.D. táplálkozáskutató, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője. Kutatások szerint azok az emberek, akik teljesen kihagyják a reggelit, és ebédre is keveset esznek, sokkal nagyobb eséllyel csábulnak el este egy kiadósabb vacsorára, túllépve ezzel az opcionális napi kalóriamennyiséget.

shutterstock_14373433.jpg ()3.    A szétválasztó diéta nem fogyaszt

Bár volt idő, amikor nagyon divatosnak számított a szétválasztó diéta, soha nem tudták bizonyítani, hogy valóban hozzájárulna a gyorsabb és hatékonyabb fogyáshoz. Egy svájci kutatásban résztvevő kiegyensúlyozott, harmonikus étrendet követők 2 kilóval többet fogytak ugyanis, mint a szétválasztó diéta szerint táplálkozók.

4.    A szénhidrátdús ételek éhségrohamokat okoznak

Reggel megbeszélésed lesz, ami délig tart, ezért gyorsan magadhoz veszel egy péksütit, hogy ebédig csillapítsd az étvágyad? Nagyon helyes, hogy nem hagyod ki a reggelit, azonban arra mindig fontos odafigyelni, hogy ne bombázd hirtelen nagy adag „rossz” szénhidráttal a szervezetedet. Ez ugyanis amellett, hogy gyarapítja a pluszkilókat, olyannyira feltornázza a vércukrodat, hogy 1-2 órán belül sokkal éhesebb leszel, mint evés előtt voltál. Fánk helyett inkább kapj fel egy natúr joghurtot meg egy müzli szeletet, amit szépen belemorzsolsz, és bekanalazol az értekezlet előtt.

5.    Ha üres gyomorral edzünk, nem olvadnak gyorsabban a kilók

Bár a kora reggeli edzés, üres gyomorral valamivel hatékonyabb, mint az esti vagy a kora délutáni, sokkal tovább fogjuk bírni a testedzést, ha egy órával előtte eszünk egy keveset. Furcsán hangzik, de kísérlettel bizonyították, hogy ha legalább 30 perccel mozgás előtt magunkhoz veszünk egy 150-200 kalóriás snack-et, hosszú távon sokkal többet fogyhatunk, mintha korgó gyomorral álltunk volna neki az edzésnek. 

shutterstock_69703105.jpg ()6.    Nem a grapefruit diéta fogyaszt, hanem a kevesebb kalória-bevitel

Sajnos bármennyire is szeretnénk, nincs rá bizonyíték, hogy bármilyen táplálék kimondottan fogyasztó hatással lenne a szervezetünkre. Ha belefogunk pl. a grapefruit diétába, valószínűleg leolvad majd rólunk néhány kiló, ez azonban nem a grapefruitnak, hanem a csökkentett kalória-bevitelnek köszönhető. Ezért a szélsőséges diéták helyett inkább törekedj a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és arra, hogy a bevitt napi energiamennyiséget redukáld le, a sportolásról pedig semmiképp ne feledkezz meg.

7.    Ha papírtörlővel átitatjuk a pizzánkat, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz

Nem fog felszívni minden zsiradékot, ha felitatod szalvétával a frissen sült rántott bordádat, azonban kb. 45 kalória és 5 gramm zsír bevitelét elkerülheted ezzel az egyszerű művelettel. Tudtad, hogy egy húsimádó pizza szeletenként akár 800 kalória is lehet, ami a napi ajánlott zsírmennyiség többszöröse? Ha mindenképp ragaszkodsz a pizzához, kérj rá hús helyett zöldség feltétet, és válaszd a vékonytésztás verziót. Ezzel 200 kalóriától és 6 gramm zsírtól kíméled meg a szervezeted.

8.    A rágás önmagában nem járul hozzá a kalóriaégetéshez

A cukormentes rágót és a zellert „negatív kalóriás” ételeknek tartják, ugyanis több kalóriát éget el a szervezet a megemésztésük vagy épp a rágásuk közben, mint amennyit összességében a bevitelük jelent. Amerikai kutatók arra kértek embereket, hogy 100 rágás/perc sebességgel rágjanak cukormentes rágógumit. A felhasznált energia óránként kb. 11 kalória volt. Ez azt jelenti, hogyha valaki egy hónapig minden egyes ébren töltött órában elrágna egy rágót, kevesebb, mint fél kilót fogyna. Tehát ha valóban fogyni szeretnénk, akkor az állkapcsunk helyett inkább a testünket hozzuk mozgásba!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X