Főoldal > DIÉTA > Minden fejben dől el: fogyj tudatosan!

Minden fejben dől el: fogyj tudatosan!

agydiétahatékonyságlélekpszichészokás
0

Írta: and

A lélek ereje Számtalan helyen olvashatjuk, hogy csupán lelki beállítottságunk, az evéshez való hozzáállásunk megváltoztatásával is sikeresen fogyhatunk, vagyis hogy önmagában a tudatos elhatározás is sikeressé tehet egy fogyókúrát. Természetes, hogy lelkiállapotunk befolyással van súlyunk alakulására, gondoljunk csak arra, amikor egy stresszes, nehéz napot követően egy kiadós vacsorával vezetjük le a feszültséget. Vagy amikor vasárnap […]

A lélek ereje

Számtalan helyen olvashatjuk, hogy csupán lelki beállítottságunk, az evéshez való hozzáállásunk megváltoztatásával is sikeresen fogyhatunk, vagyis hogy önmagában a tudatos elhatározás is sikeressé tehet egy fogyókúrát.

tudatosfogyascikk.jpg ()Természetes, hogy lelkiállapotunk befolyással van súlyunk alakulására, gondoljunk csak arra, amikor egy stresszes, nehéz napot követően egy kiadós vacsorával vezetjük le a feszültséget. Vagy amikor vasárnap délután magányunkat csoki tortába folytjuk. Mindezek a lelki mechanizmusok már egészen kiskorban rögzülhetnek – vélik a táplálkozás-szakértők. Ilyenkor ugyanis egy érzelmet társítunk az ételhez, mely a hiányzó szeretetet, törődést pótolja számunkra.

Hiába halljuk mindenfelé, hogy együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen akarunk táplálkozni, mégis az édességet vagy a nehéz, hizlaló ételeket kívánjuk. Az evés alapvetően több mint táplálékfelvétel, különböző hangulataink különböző ételeket kívánnak, a bánat, a stressz, a magány vagy éppen az unalom is befolyásolják, hogy éppen mire vágyik a szervezetünk. A kiegyensúlyozott lelkiállapot és elégedettség tehát nagy szerepet játszik a fogyásban, melyet viszont elsősorban agyunk határoz meg.

Az agy szerepe

Agyunk nem csak gondolatainkat, érzéseinket irányítja, de ő felelős a boldogságot befolyásoló hormonok, például a szerotonin, a dopamin vagy az oxitocin termelődéséért is. Ezek a hormonok pedig amellett, hogy boldogságérzetet keltenek, a fogyásban is nagy szerepet játszanak.

A szerotonin például étvágycsökkentő hatású, a dopamin pedig a jóllakottságérzet minél hamarabbi érzékelésére van pozitív hatással. A tesztoszteron szintén karcsúsító hatású, kiegyensúlyozott, elégedett állapotban ugyanis szintje megemelkedik, így ellensúlyozva a hízásért nagyban felelős kortizol szerepét. Ahhoz tehát, hogy testünk saját „fogyasztószereit” aktiváljuk, nem kell mást tennünk, mint boldognak, magabiztosnak, elégedettnek lenni. 

A szokás ereje

Amellett, hogy jó közérzetet biztosítva a hormonok áldásos tevékenységére bízzuk fogyókúránk sikerét, még jó néhány apró dologgal segíthetjük szervezetünket a fogyásban. Étkezési szokásainkat tudatosan irányítva például szintén sikereket érhetünk el.

Az egyik leghasznosabb, ugyanakkor talán a legnagyobb önfegyelmet igénylő teendő, a rendszeres étkezés. A Chicagói Egyetem kutatói ugyanis rámutattak, hogyha éhesen, korgó gyomorral étel közelébe kerülünk, a limbikus rendszer aktiválódásának hatására leküzdhetetlen, ellenállhatatlan vágyat érzünk az evésre. Mindezt azonban megelőzhetjük, ha naponta legalább háromszor bőségesen étkezünk, így megakadályozzuk a vércukorszint ingadozását. Mindez azonban csak addig működik, amíg elégedettek és boldogok vagyunk.

tudatosfogyascikk2.jpg ()Stresszes helyzetben ugyanis agyunk alábecsüli a szervezet glükóz tartalékait, és kiadja a parancsot az evésre. Emellett az éhségérzetet akadályozó leptin szintje csökken, emelkedik viszont a kortizolé. Ezen hizlaló folyamatok ellen azonban nem vagyunk teljesen tehetetlenek. A kitartást igénylő sportok, például a biciklizés leépíti a kortizolt, a szénhidrátban gazdag ételek pedig megelőzik a glükóz-hiány kialakulását. 

Aludd ki magad!

Azonban nem csak étkezési, de alvási szokásainkkal is befolyásolhatjuk a fogyást. Több amerikai kutatás is kimutatta, hogy azok között, akik az évek során jelentősen meghíztak, többségben voltak azok, akik nem aludtak eleget. Alvás közben ugyanis a szervezet továbbdolgozik, regenerálódik, melynek energiaigényét jó esetben a lerakódott zsírszövetekből biztosítja.

Az alváshiány azonban csökkenti az étvágycsillapító leptin és emeli az éhségérzetet kiváltó ghrelin-hormon szintjét. Így az éjszakázás következménye egyértelműen a súlygyarapodás lesz. Ismét agyunké tehát a feladat, hogy segítse elhatározásunkat az ideálisan szükséges alvásmennyiség betartására.

Lelkiállapotunk és agyunk tehát sokkal jelentősebb mértékben befolyásolja szervezetünk működését, így a fogyást is, mint azt hinnénk. A jó hír viszont, hogy így a fogyókúra sikeréért nem kell mást tennünk, mint boldognak és kiegyensúlyozottnak lenni.

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X