Főoldal > DIÉTA > Portfolio diéta: így fogyj egészségesen

Portfolio diéta: így fogyj egészségesen

diétaegészségétrendfogyókúraportfólió
0

Írta: and

Eredetileg azért találták ki a Portfólió diétát, hogy követésével a koleszterin-problémákat könnyebben orvosolni lehessen, de a mardosó éhség leküzdésében is különösen hatékonynak bizonyult; akik ezt az étrendet követték, megszabadultak a felesleges kilóktól és nagyszerűen érezték magukat a bőrükben. A Portfolió diéta titka nem a bonyolult kalóriaszámlálásban, vagy az éhezésben rejlik, hanem abban, hogy a táplálkozásba […]

Eredetileg azért találták ki a Portfólió diétát, hogy követésével a koleszterin-problémákat könnyebben orvosolni lehessen, de a mardosó éhség leküzdésében is különösen hatékonynak bizonyult; akik ezt az étrendet követték, megszabadultak a felesleges kilóktól és nagyszerűen érezték magukat a bőrükben.

A Portfolió diéta titka nem a bonyolult kalóriaszámlálásban, vagy az éhezésben rejlik, hanem abban, hogy a táplálkozásba apró, ám minőségi és fokozatos változásokat csempész. Sajátítsd el, hogyan ehetsz jobban – de nem kevesebbet – és lendülj formába a Portfolió diétával!

Előtérben a rost

A rost számos jó tulajdonsággal bír: harcol a magas koleszterin és a cukorbetegség ellen, ugyanakkor megelőzi a súlygyarapodást. Napi 30 g lenne az ideális fogyasztásunk, mind az egészségünk, mind a derékbőségünk szempontjából. Egyszerűen szokj rá, hogy minden fogás után eszel egy kis gyümölcsöt vagy zöldséget, ezen felül helyettesítsd a finomított gabonaféléket (kenyér, tészta, rizs) teljes kiőrlésű gabonával, gyakran majszolj dióféléket, és ennél is sűrűbben kerüljenek tányérodra hüvelyesek (lencse, vörös bab), nassolj aszalt gyümölcsöt, és amelyik ételt lehetséges, hintsd meg korpával.

Más fontos tápanyagok

Az antioxidánsok megvédik az egészséges zsírokat, a C-, és E-vitamint, a flavonoidokat, a karotint és a likopint az oxidációtól, ezáltal mérsékelik a szív-, és érrendszeri problémák kockázatát. Jelen esetben is lényeges, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt építs be az étrendedbe, ezekből is főleg a színes változatokat részesítsd előnyben.

Míg a telített zsírsavak – főleg az állati eredetűek (hús, vaj, tejszín, sajt) – túlzott és gyakori fogyasztása miatt az artériák idővel elzáródhatnak, és emelik a koleszterinszintet, addig a telítetlen zsírsavaknak köszönhetőn a vér koleszterin szintje optimális lesz. A listádon előkelő helyen szerepeljenek a növényi eredetű zsírok: az olaj, szójakrém, valamint az olajsavban gazdag diófélék (mandula, dió, mogyoró, szezámmag).

A növényi fehérje szintén megtalálható a diófélékben és a magvakban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a szójában és származékaiban, valamint azokban az ételekben, amelyek tele vannak magnéziummal, vassal és rosttal. Leginkább akkor fejti ki áldásos hatásait, ha a megfelelő ételekkel párosítják a növényi fehérjét, így az állati eredetű protein kiváló helyettesítője lehet. Például kombináld a hüvelyeseket (lencsét, csicseriborsót, babot) teljes kiőrlésű gabonával (barna rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával), így könnyen felfedezhetsz ízletes alternatívákat a hús helyett.

Fokozatosan érd el az egyensúlyt!

A Portfolió diéta szerint ahhoz, hogy búcsút mondj a feleslegnek, nem kell mindent megvonnod magadtól, de a fokozatosság, a mértékletesség elvét mindig szem előtt kell tartanod. Tehát rendben van, ha nem mondasz le teljesen a húsról (de inkább csak fehér hús maradjon napirenden), egészen addig, amíg heti három alkalomra limitálod a fogyasztását. Hogy a legtöbbet hozd ki a diétából minden egyes nap csemegézz a zöldségekből, gyümölcsökből, halból és a növényi fehérjékből.


Ne sajnáld a mozgásra az időt!

A minimum fél óra séta naponta mindenkinek belefér. Néhány hét elteltével bővítsd egy órára az időtartamot, a lényeg, hogy mozogj, mert így még látványosabb lesz a végeredmény.

Négy ötlet reggelire…

Tea, két-három szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy szelet füstölt lazac, egy adag túró, egy kivi.

Tea, két-három szelet teljes kiőrlésű kenyér friss kecskesajttal, fél grapefruit.

Egy bögre forró csoki szója tejből, két-három szelet, margarinnal vékonyan megkent teljes kiőrlésű kenyér, egy alma.

Tea, egy doboz szójajoghurt egy marék aszalt gyümölccsel (de lehet mandula, dió vagy mogyoró is), egy banán.

Négy ötlet ebédre…

Barna rizs, tonhal, uborkás és paradicsomos saláta, egy adag túró, egy fürt szőlő.

Saláta reszelt répából, két főtt tojásból, egy paradicsomból, egy doboz natúr joghurtból, hat szem dióból és mandulából.

Kecskesajtos szendvics, amelynek alapja teljes kiőrlésű kenyér és zöld saláta.

Pulykasonka és saláta egy szelet teljes kiőrlésű kenyéren, egy doboz joghurt, egy banán.

Négy ötlet vacsorára…

Cikóriás és diós saláta, egy szelet sült csirkemell pirított cukkinivel, egy körte.

Egy vékony szelet borjúhús pirított gombával, zöld salátával, egy kis darab juhsajt, egy szelet ananász.

Céklasaláta, egy filé grillezett lazac spenóttal és szójakrémmel, tíz szem licsi.

Paradicsomos és uborkás saláta, négy szelet grillezett kacsa, egy kisebb konzerv vajbab, egy alma.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X