Főoldal > DIÉTA > Finom és egészséges epres desszertek

Finom és egészséges epres desszertek

desszertédességepernassrecept
0

Írta: and

A csábító, piros eperszemek nemcsak nagyon finomak, hanem nagyon egészségesek is. Rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, így nagyon sokat tehetnek egészségünk megőrzéséért. Az epernek nagyon magas a C-vitamin tartalma, ami azt jelenti, hogy fél kilogramm fedezi egy felnőtt ember napi szükségletét. Ezen kívül tartalmaz B1-, B2-vitamint, és béta-karotint is. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben […]

A csábító, piros eperszemek nemcsak nagyon finomak, hanem nagyon egészségesek is. Rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, így nagyon sokat tehetnek egészségünk megőrzéséért. Az epernek nagyon magas a C-vitamin tartalma, ami azt jelenti, hogy fél kilogramm fedezi egy felnőtt ember napi szükségletét. Ezen kívül tartalmaz B1-, B2-vitamint, és béta-karotint is. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben található meg benne a kalcium, kálium, és a magnézium, valamint fontos antioxidáns is.

Fogyókúrázóknak ideális nassolnivaló, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma – ha megfelelő hozzávalókkal társítod, fantasztikus édességeket varázsolhatsz az asztalra.

eper2.jpg ()Eperhab

20 dkg friss eper
4 evőkanál zsírszegény habtejszín
méz

A megmosott eper háromnegyedét turmixgépben alaposan pürésítsd össze. Az eperpüréhez keverj hozzá tetszőleges mennyiségű mézet, annyit, amennyire édesnek szeretnéd a habot. A habtejszínt verd fel kemény habbá, majd óvatosan keverd össze az édes eperpürével. Ha jól elkeverted, tedd kis tálakba, és szórd meg a tetejét a megmaradt feldarabolt eprekkel.

Eperjoghurtos babapiskóta

20 dkg eper
2 pohár natúr joghurt
méz
babapiskóta
kis pohár Grand Marnier

Először is törd össze a babapiskótát apróbb darabokra, és áztasd be néhány órára a Grand Marnierbe. Ha kellően puhává ázott, akkor kezdheted összeállítani a desszertet. Pár szem epret tegyél félre díszítésnek, a többit pedig pürésítsd össze, és édesítsd egy kevés mézzel. Vegyél elő magas üvegpoharakat, és töltsd fel rétegesen a hozzávalókkal. Az első réteg legyen eperpüré, arra kanállal tegyél a babapiskótából, majd erre joghurtot, és ebben a sorrendben folytasd, amíg megtelik a pohár. A tetejére tegyél egy szem epret és egy mentalevelet díszítésképpen.

Eper csokibundában

eper
magas kakaótartalmú étcsoki
fehércsoki

Az epreket mosd meg, és töröld le róluk a vizet. Egy lábosba tegyél kevés vizet, ezt forrald fel, majd egy kisebb edénybe tedd bele a darabokra tördelt étcsokit. Lassú kevergetés mellett a gőzben olvaszd fel. Fogj meg egy epret a zöld részénél, és óvatosan mártsd bele a csokiba. Forgasd meg, majd hagyd lecsöpögni a fölösleget. Jó, ha ezután gyorsan betartod egy percre a hűtőbe, hogy elkezdjen megdermedni, mert így le tudod tenni egy fóliadarabra vagy zsírpapírra, nem kenődik el a csokibunda. Ugyanígy olvaszd fel a fehércsokit, és egy fa pálcika segítségével rajzolj mintákat a kihűlt csokis eprekre belőle.

eper3.jpg ()

Panna cotta eperszósszal

3 g zselatinpor
125 ml zsírszegény tejszín
2 evőkanál méz
150 ml élőflórás natúrjoghurt

A szószhoz:
Eper és méz

Készítsd el a zselatint az útmutatója szerint. Forrald fel kis lábosban a tejszín felét, és a mézet. Ha kész, vedd le a tűzről és keverd hozzá a zselatint, és a joghurtot. Tedd ki kelyhekbe vagy üvegpoharakba, és hagyd megdermedni. Az eperszószt a következőképpen készítheted el, körülbelül öt perc alatt. Turmixgépben pürésítsd az epreket, majd adj hozzá egy kevés mézet, és újra pürésítsd. Érdemes a mézet kis adagokban hozzáadni, és kóstolgatni, hogy pontosan eltaláld a legjobb ízt.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Fejben és lélekben is fogyózz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X