Főoldal > DIÉTA > Így győzd le a káros ételek utáni sóvárgást!

Így győzd le a káros ételek utáni sóvárgást!

akaraterőéhségkísértés
0

Írta: and

Ha híján vagy az ellentmondás képességének, ennek a ténynek nagyon is örülni fogsz: kutatások szerint az akaraterő egy mentális izom, ami erősíthető. A következő tippeket ültesd át a gyakorlatba, és nemsokára a chips vagy a cukormázas fánk sem teszi próbára a lelkierődet. Egyél kis adagokat, de gyakran! A legfontosabb, hogy így kordában tartható az éhség, […]

Ha híján vagy az ellentmondás képességének, ennek a ténynek nagyon is örülni fogsz: kutatások szerint az akaraterő egy mentális izom, ami erősíthető. A következő tippeket ültesd át a gyakorlatba, és nemsokára a chips vagy a cukormázas fánk sem teszi próbára a lelkierődet.

Egyél kis adagokat, de gyakran!

A legfontosabb, hogy így kordában tartható az éhség, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ha túl sokáig nem veszel magadhoz valami harapnivalót, akkor a vércukorszinted is leesik. Ez az, ami előidézi az elhatalmasodó étvágyat, ami még az egészséges táplálkozással kapcsolatos legjobb szándékaidat is romba döntheti. A vércukorszint nem csak az éhségérzettel áll összefüggésben, de az akaraterőre is hatást gyakorol.

nutellacikk1.jpg ()Laboratóriumi kísérletek során megfigyelték, hogy az embereknek csökkent a vércukorszintjük, amikor önuralmat követelő feladatot kellett teljesíteniük, aztán amikor arra kérték őket, hajtsanak végre szilárd elhatározással kapcsolatos próbatételeket, még rosszabb lett az eredmény. A szakértők szerint a mentális feladatok, például az önkontroll vagy a koncentráció gyakorlása legalább annyi energiát követel meg, mint amennyit a mozgás során felhasználunk. Nehéz akaraterőt tanúsítani tehát, ha a nap folyamán alig ettél. 

Semmi esetre se a cukros üdítőkre gondolj, inkább az olyan rágcsálnivalókat részesítsd előnyben, amelyekben ötvöződik a sovány fehérje és az egészséges zsiradék (ami a diófélékben, az olíva olajban és halban lelhető fel), hiszen így szinten tartható a vércukor.

Wellness Cafe tipp: alacsony zsírtartalmú joghurt bogyósgyümölccsel vagy egy marék mandula egy almával.

Egyél a másik kezeddel!

Ha azzal a kezeddel ragadod meg a villát, amelyiket nem használod, automatikusan „lelassítod” magad, így az ételre összpontosítasz, ez pedig lényeges szempont a fogyókúrában. Tanulmányokkal bizonyították, hogy rendszeres gyakorlással ez a fajta csere összességében véve fokozza az akaraterőt. Természetesen ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen menjen, sok-sok gyakorlás kell, és az is fontos, hogy időről időre ragaszkodj ehhez a trükkhöz, hiszen ahogy a hasizmunkat is eddzük, úgy az agyunkat is rendszeresen treníroznunk kell.

Rendszeres időközönként mérd meg magad!

Kevés dolog tud annyira ösztönözni, mint azok a ragyogó számok, amik a mérleg kijelzőjén jelennek meg. A rendszeres méréssel azt is könnyen észreveszed, ha felszalad egy-két kiló, így azonnal cselekedhetsz. Ahhoz, hogy még jobb eredményre tégy szert a diéta során, az álomsúlyt oszd fel kisebb célokra, tehát kövesd a fokozatosság elvét. Az első lépcső legyen 2 kiló leadása, ha ez sikerül, jöhet még mínusz 2 kiló, és így tovább. Ha teljesíted az apró célkitűzéseket, az később is motivál, hogy kitarts a célod mellett. Ez a módszer tényleg működik.

nutellacikk2.jpg ()Törődj a lelkeddel is!

A szakértők úgy becsülik, hogy amikor az emberek túleszik magukat, az esetek 75 %-ban azért teszik, mert szomorúak. Kutatásokkal alátámasztották, hogy már kis dózisú kellemes érzés is gyorsan megújítja az „ellenálló képességed”, és így nemet tudsz mondani a hizlaló finomságokra.

Legközelebb, amikor hatalmába kerítene a csábítás, keresgélj a neten vicces videókat vagy vedd meg azt a felsőt, amivel már régóta szemezel a boltban. Lehet, hogy csak átmeneteik ezek a pozitív emóciók, de ahhoz elég sokáig kifejtik a hatásukat, hogy biztonságosan elhaladj a cukrászda kirakatából hívogató, ínycsiklandozó fagyikehely mellett.

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X