Főoldal > DIÉTA > 6 kérdés a ribizliről

6 kérdés a ribizliről

antioxidánsegészségfogyókúragyümölcsribizli
0

Írta: and

Honnan származik? Vadon élő őshonos fajtáját a 15. században Európában és Észak-Ázsiában termesztették először, ám ma már világszerte kb. 150 változata ismert. Új-Zélandon évente több ezer tonnát termelnek belőle, ám a ribizlinek hazánk is jelentős exportőre. Termését nyáron érleli be, bogyófürtjei a bokrokon még éretten is sokáig fennmaradnak. Tényleg elűzi a rosszkedvet? Frissen és nyersen […]

Honnan származik?

Vadon élő őshonos fajtáját a 15. században Európában és Észak-Ázsiában termesztették először, ám ma már világszerte kb. 150 változata ismert. Új-Zélandon évente több ezer tonnát termelnek belőle, ám a ribizlinek hazánk is jelentős exportőre. Termését nyáron érleli be, bogyófürtjei a bokrokon még éretten is sokáig fennmaradnak.

Tényleg elűzi a rosszkedvet?

Frissen és nyersen fogyasztva a ribizli valóságos kincs, hisz olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a kalcium, a kálium, a B- és a C-vitamin. Az utóbbiak hiánya ingerlékenységet, fáradékonyságot, gyenge ellenálló képességet és hosszú távon még depressziót is okozhat, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz egészséged érdekében. A gyümölcsben lévő pektin rendkívül jótékony hatással bír a bélrendszer működésére, fontos ásványi anyagai segítenek megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, a béta-karotinnak és a flavonoidoknak köszönhetően rákellenes hatású, míg magas antioxidáns-tartalma védi a szervezetet a káros szabadgyököktől.

ribizlicikk1.jpg ()Mitől fekete a ribizli?

Sötét, erőteljes színét a benne lévő antocianinnak  köszönheti, míg kesernyés zamatát a festékanyaga adja. A gyümölcsnek rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami segít megelőzni a herpeszt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. A feketeribizli élénkít, erősíti az immunrendszert, csillapítja a krónikus hasmenést, a migrént, a lázat, kiváló torokfertőtlenítő, ám olajtartalma is értékes, mivel omega-6 és omega-3 linolsavat tartalmaz.

Miért ideális a fogyókúrákhoz?

Mert 100 grammja csupán 29 kalória, alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, gazdag magnéziumban, kálciumban és mangában, amelyek remek zsírégetők, valamint magas víztartalma miatt tisztítókúrákhoz is alkalmas. Ha nassolni szeretnél, bátran szemezgess belőle, hisz gyorsan csillapítja az éhséget és nem hizlal.
 
Milyen fogásokat készíthetek belőle?

A piros ribizli enyhén savanykás íze kiválóan illeszkedik a kifinomult és ínyenc fogásokhoz, így köretként kínálhatod vörös és vadételek mellé, keverheted joghurtba, müzlibe, de egzotikus mártásokat is készíthetsz belőle. A fekete ribizli erősen savanyú íze miatt ideális alkotóeleme a gyümölcsleveknek, lekvároknak, kompótoknak, fagyiknak és likőröknek.

ribizlicikk2.jpg ()Miért kedveli a szépségipar?

A feketeribizli magjában lévő olaj nagy arányban tartalmaz gamma-linósavat, ami fontos szerepet játszik az allergiás asztma és ekcéma tüneteinek enyhítésében, értékes növényi zsírjai pedig nyugtatják a száraz és érzékeny bőrt. A feketeribizli virágaiból készült gyümölcsös, egzotikus fejillat számos parfüm komponense, mint pl. a Bruno Banani Magic Woman, az Escada Hold Sparkle, vagy a Hugo Boss Femme.

Wellness Cafe tipp: Próbáld ki a krémes állagú Neobio Chardonnay feketeribizlis tusfürdőt, amely védi és hidratálja a bőrödet, vagy az Anne Lind feketeribizli illatú testápolót, és élvezd az édes kényeztetést.

Edzés akár a szabadban is – Győzd le az allergiát!

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X