Érdekes jelenségre figyeltem fel dietetikai rendeléseimen: klienseimnek, mielőtt eljönnek hozzám étkezési naplót kell vezetniük 3-4 napig, hogy jobban megismerhessem táplálkozási szokásaikat, megtalálhassuk étrendi hibáikat. A beszélgetések során rendszeresen kiderült, hogy a legtöbben meg voltak arról győződve, ők kifejezetten sok zöldséget esznek. Bizony, csak az étkezési naplók kitöltésénél szembesültek azzal a hozzám fordulók, hogy alig-alig esznek […]
Érdekes jelenségre figyeltem fel dietetikai rendeléseimen: klienseimnek, mielőtt eljönnek hozzám étkezési naplót kell vezetniük 3-4 napig, hogy jobban megismerhessem táplálkozási szokásaikat, megtalálhassuk étrendi hibáikat. A beszélgetések során rendszeresen kiderült, hogy a legtöbben meg voltak arról győződve, ők kifejezetten sok zöldséget esznek. Bizony, csak az étkezési naplók kitöltésénél szembesültek azzal a hozzám fordulók, hogy alig-alig esznek naponta zöldséget, és akkor is minimális mennyiségben.
Miért is fontos zöldséget enni?
– Magas a rosttartalmuk, a rostok pedig hozzájárulnak a telítettség-érzéshez, a megfelelő bélmozgáshoz, és a bélflóra egészségesen tartásához, csökkentik a vastagbél és/vagy végbél daganatok kialakulásának lehetőségét.
– Változatosan jelentős a vitamin-, és ásványi anyag, a nyomelem, és az antioxidáns tartalmuk, melyek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, illetve hozzájárulnak szervezetünk egészséges állapotának fenntartásához.
Szinte mindannyian megfigyelhetjük magunkon ezt a kis önbecsapást az egészséges táplálkozás és ezen belül a zöldségfogyasztás terén is. Hogyan lehet ezt megoldani? Próbáljuk ki az alábbi tanácsokat!
– Minden főétkezéshez (reggeli-ebéd-vacsora) tegyünk az asztalra friss zöldséget vagy savanyúságot, vagy párolt zöldséget egy nagy tányérral.
– Csökkentsük a köret mennyiségét a felére, és csak akkor vegyünk újabb adagot a tányérunkra, ha a zöldségek elfogytak, és ha még valóban éhesnek érezzük magunkat.
– Kezdhetjük az ebédet és a vacsorát egy-egy mélytányérnyi frissen összevágott zöldsalátával (kevés almaecetet csöppnyi hidegen sajtolt olajjal összekeverünk, és ezzel meglocsoljuk)
– Ha főzeléket készítünk, ne rántsuk be, hanem egyharmad részét turmixoljuk össze (merülő mixerrel könnyebb), és azzal sűrtsünk.
– Az esti nasi lehet összevágott sárgarépa mazsolával, vagy paradicsomcikkek olívabogyóval, vagy friss karalábé hasábok natúr mogyoróval.
– Ha burgonyapürét ennénk, készítsünk helyette zöldborsóval és hagymával kevert tört burgonyát.
– Feltételenül vegyük igénybe gyermekeink, családtagjaink „segítségét”, hiszen egy közös ételkészítés alatt a család összekovácsolódik.
– Mindenki szereti a zöldségkrém-leveseket, saláta után 1-1 csészényi jól jöhet (befűszerezve kevés vízzel megfőzzük a zöldséget és merülő mixerrel összeturmixoljuk, és joghurttal tovább ízesíthetjük).
– Ha csomagolunk magunknak és a családtagjainknak, mindig tegyünk mellé friss sárgarépát vagy paprikát.
– Gyermekeink kedvét is meghozhatjuk a zöldségekhez, ha a tálalásnál a látványra jobban odafigyelünk, vagy játékos formákra vágjuk a darabokat erre alkalmas eszközzel.