Főoldal > DIÉTA > Így szokj rá a zöldségevésre

Így szokj rá a zöldségevésre

dietetikusétrendtáplálkozászöldség
0

Írta: and

Érdekes jelenségre figyeltem fel dietetikai rendeléseimen: klienseimnek, mielőtt eljönnek hozzám étkezési naplót kell vezetniük 3-4 napig, hogy jobban megismerhessem táplálkozási szokásaikat, megtalálhassuk étrendi hibáikat. A beszélgetések során rendszeresen kiderült, hogy a legtöbben meg voltak arról győződve, ők kifejezetten sok zöldséget esznek. Bizony, csak az étkezési naplók kitöltésénél szembesültek azzal a hozzám fordulók, hogy alig-alig esznek […]

Érdekes jelenségre figyeltem fel dietetikai rendeléseimen: klienseimnek, mielőtt eljönnek hozzám étkezési naplót kell vezetniük 3-4 napig, hogy jobban megismerhessem táplálkozási szokásaikat, megtalálhassuk étrendi hibáikat. A beszélgetések során rendszeresen kiderült, hogy a legtöbben meg voltak arról győződve, ők kifejezetten sok zöldséget esznek. Bizony, csak az étkezési naplók kitöltésénél szembesültek azzal a hozzám fordulók, hogy alig-alig esznek naponta zöldséget, és akkor is minimális mennyiségben.

zoldseg2.jpg ()Miért is fontos zöldséget enni?

– Magas a rosttartalmuk, a rostok pedig hozzájárulnak a telítettség-érzéshez, a megfelelő bélmozgáshoz, és a bélflóra egészségesen tartásához, csökkentik a vastagbél és/vagy végbél daganatok kialakulásának lehetőségét.

– Változatosan jelentős a vitamin-, és ásványi anyag, a nyomelem, és az antioxidáns tartalmuk, melyek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, illetve hozzájárulnak szervezetünk egészséges állapotának fenntartásához.

Szinte mindannyian megfigyelhetjük magunkon ezt a kis önbecsapást az egészséges táplálkozás és ezen belül a zöldségfogyasztás terén is. Hogyan lehet ezt megoldani? Próbáljuk ki az alábbi tanácsokat!

– Minden főétkezéshez (reggeli-ebéd-vacsora) tegyünk az asztalra friss zöldséget vagy savanyúságot, vagy párolt zöldséget egy nagy tányérral.

– Csökkentsük a köret mennyiségét a felére, és csak akkor vegyünk újabb adagot a tányérunkra, ha a zöldségek elfogytak, és ha még valóban éhesnek érezzük magunkat.

– Kezdhetjük az ebédet és a vacsorát egy-egy mélytányérnyi frissen összevágott zöldsalátával (kevés almaecetet csöppnyi hidegen sajtolt olajjal összekeverünk, és ezzel meglocsoljuk)

zoldseg3.jpg ()– Ha főzeléket készítünk, ne rántsuk be, hanem egyharmad részét turmixoljuk össze (merülő mixerrel könnyebb), és azzal sűrtsünk.

– Az esti nasi lehet összevágott sárgarépa mazsolával, vagy paradicsomcikkek olívabogyóval, vagy friss karalábé hasábok natúr mogyoróval.

– Ha burgonyapürét ennénk, készítsünk helyette zöldborsóval és hagymával kevert tört burgonyát.

– Feltételenül vegyük igénybe gyermekeink, családtagjaink „segítségét”, hiszen egy közös ételkészítés alatt a család összekovácsolódik.

– Mindenki szereti a zöldségkrém-leveseket, saláta után 1-1 csészényi jól jöhet (befűszerezve kevés vízzel megfőzzük a zöldséget és merülő mixerrel összeturmixoljuk, és joghurttal tovább ízesíthetjük).

– Ha csomagolunk magunknak és a családtagjainknak, mindig tegyünk mellé friss sárgarépát vagy paprikát.

– Gyermekeink kedvét is meghozhatjuk a zöldségekhez, ha a tálalásnál a látványra jobban odafigyelünk, vagy játékos formákra vágjuk a darabokat erre alkalmas eszközzel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X