Főoldal > DIÉTA > Tökéletességre törekszel a diétában? Így vedd lazábbra a fogyókúrát!

Tökéletességre törekszel a diétában? Így vedd lazábbra a fogyókúrát!

diétafogyókúrasikertanács
0

Írta: and

Ne hétfőn ugorj neki! Ha hétfőn veselkedsz neki a diétának, azzal ámíthatod magad, hogy a hétvégén még bármit megehetsz, dőzsölhetsz a finomságokban, hiszen ez az utolsó, hogy ilyesmiket fogyasztasz, hétfőtől úgyis vasszigort tanúsítasz. De ha az új táplálkozási tervedben felsorakozó ételektől nem laksz jól, a mardosó éhség és a megcsappanó akaraterő miatt akár már kedden […]

Ne hétfőn ugorj neki!

Ha hétfőn veselkedsz neki a diétának, azzal ámíthatod magad, hogy a hétvégén még bármit megehetsz, dőzsölhetsz a finomságokban, hiszen ez az utolsó, hogy ilyesmiket fogyasztasz, hétfőtől úgyis vasszigort tanúsítasz. De ha az új táplálkozási tervedben felsorakozó ételektől nem laksz jól, a mardosó éhség és a megcsappanó akaraterő miatt akár már kedden dugába dőlhet a terved, amikor a kollégád megkínál egy kis csokival. Ne tűzd ki egy konkrét napra a fogyókúrád megkezdését, inkább abban a pillanatban, hogy megfogalmazódik benned a változtatás igénye, módosíts apró dolgokat a táplálkozásban. Ez lehet például az, hogy a déli szendvicsedet majonéz  helyett egy kis kanál mustárral ízesítve fogyasztod el. Egy tökéletességre törekvő diétázó hajlamos „mindent feladni”, ha csak egy kicsit is hibázik az előírt étrend kapcsán, és azzal álltatja magát, hogy majd holnap vagy a következő hét kezdetén újra hozzálát a diétának. Nem kell napokat várni az újrakezdéssel, célravezetőbb, ha már a következő étkezésnél helyesen jársz el.

laza2.jpg ()

Felejtsd el a jó és a rossz fogalmát!

Ne használd a „jó” és a „rossz” kifejezéseket önmagad és az ételeid jellemzésére. Ezek a szavak is a „mindent vagy semmit” gondolkodást erősítik, és ez az, amit szeretnénk kitörölni. A rossz ennivalóknál sokszor nem is az íz a domináns tényező, hanem a „tiltott” étel természete, pusztán az, hogy ott van előttünk valami, amit tilos megenni. Ez a lázadó viselkedés egyfajta belső küzdelmet eredményez: követni akarod a szigorú szabályokat, de néha-néha engedélyeznél magadnak egy kis lazítást is. Teljesen rendben van, ha alkalmanként beadod a derekadat, viszont ilyenkor tényleg olyasmivel kényeztesd magad, amiért élsz-halsz. Kis adagot csipegess el belőle, de a legfontosabb, hogy élvezd kedvenc ízeid harmóniáját.

Ne éhezz a gyorsabb eredmény reményében!

Egy maximalista a végsőkig küzd a céljaiért, mindent megtesz azért, hogy ő legyen a legjobb. Van, aki a diétában sem ismer határokat, így azért, hogy minél előbb ledobja magáról a felesleget, szinte minimálisra csökkenti a bevitt kalóriák számát. Pedig egy fogyókúrában az éhség a legfőbb közellenség! Csak úgy győzheted le, hogy naponta ötször eszel, a főétkezések minden fontosabb tápanyagot tartalmaznak, köztük pedig kb. 200 kalóriás vagy ennél kisebb értékű snackeket rágcsálsz el, így biztos, hogy még hamarabb teljesíted a célkitűzéseid.

laza3.jpg ()


Ne szenvedésként éld meg a diétát!

A fogyókúráról egyből a hangosan korgó gyomor, az ingerlékenység és a mindennapos megvonások jutnak eszedbe? Ha egy diétával kapcsolatban már első látásra azt érzed, hogy képtelenség hosszabb távon folytatni, hallgass az ösztöneidre, és inkább bele se kezdj. Optimális esetben olyan táplálkozási tervet kell követned, amelynek alapján nemcsak a súlyvesztés reményében, de egész életedben nyugodt szívvel táplálkozhatsz. Azt is kipróbálhatod, hogy a különféle diétákat egy 1-től 10-ig terjedő skálán, nehézségük alapján rangsorolod. Egészen a 7-esig vállalhatod a kihívást, hiszen ilyenkor tudatosságra és erőfeszítésekre, valamint gondos tervezésre van csupán szükség, de egy 9-es, 10-es értékű diétával már ne próbálkozz, hiszen ezeket nem lehet az örökkévalóságig folytatni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X