Főoldal > DIÉTA > Táplálkozz kiegyensúlyozottan

Táplálkozz kiegyensúlyozottan

egészségpiramistápanyagtáplálkozásváltozatosság
0

Írta: and

A tökéletes tápanyagoknak 13 féle vitamint, 16 féle ásványi anyagot, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat kell tartalmazniuk. Mivel minden étel különböző összetételű, egyikben sem fordul elő minden, ami a számunkra szükséges, így nagyon fontos, hogy megfelelően válogassuk össze a mindennapi ételeinket. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ha sokat esznek, akkor azzal minden el van intézve, pedig […]

A tökéletes tápanyagoknak 13 féle vitamint, 16 féle ásványi anyagot, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat kell tartalmazniuk. Mivel minden étel különböző összetételű, egyikben sem fordul elő minden, ami a számunkra szükséges, így nagyon fontos, hogy megfelelően válogassuk össze a mindennapi ételeinket.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy ha sokat esznek, akkor azzal minden el van intézve, pedig ez nem igaz. Attól, hogy sok, amit beviszünk, nem biztos, hogy az összetétele is megfelelő. A helytelen táplálkozás pedig elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, érrendszeri betegségekhez, ízületi panaszokhoz és cukorbetegséghez vezethet.

taplalk2.jpg ()

Miből mennyire van szükség?

Lényeg a változatosság. Mindenféle tápanyagra szükséged van, csak az arányokra kell odafigyelned, és akkor nem lesz semmi problémád.

A táplálékpiramis szerint a napi energia bevitelnek átlagosan körülbelül 55 százaléka szénhidrát, körülbelül 30 százaléka zsír, és nagyjából tizenöt százaléka fehérje, amit vitaminokkal és ásványi anyagokkal kell kiegészíteni. Ez valahogy úgy néz ki, hogy naponta hatszor kellene összetett szénhidrátokat fogyasztani, gyümölcsöt és zöldséget naponta ötször, tejterméket naponta kétszer, és fehérjét is kétszer.

Így épül fel a piramis alulról felfelé

Gabonafélék

Ezek az összetett szénhidrátok. Ide tartoznak a kenyérfélék, péksütemények, tészták, rizs, burgonya, és a hüvelyesek. A lehető legjobbat akkor teszed, ha a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket részesíted előnyben.

taplalk3.jpg ()Gyümölcsök, zöldségek

Ezek az ételek is tartalmaznak szénhidrátokat, melyek egy része emészthető, nagyobb része azonban nem. A nem emészthető szénhidrátokra, vagyis rostokra is szükségünk van a megfelelő emésztéshez.

Tej, tejtermékek

Rendkívül magas a fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalmuk, amire nagy szüksége van a szervezetnek. Fogyaszthatsz joghurtokat vagy tejet, mindegyik nagyon egészséges táplálék.

Zsírok

Meglepő, de igenis szükségünk van rájuk, hiszen a vitaminok egy része csak zsírban tud oldódni, de kellenek a sejtjeink felépítéséhez és a hormonképződéshez is. Viszont nem mindegy milyen zsírt fogyasztunk. Az ajánlások szerint az összes bevitt zsír mindössze egyharmada lehet telített zsírsav, a többinek egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavnak kell lennie, amilyenek a növényi zsírok.

Hal, tojás, szárnyas

A hal és a szárnyasok húsa rendkívül jó fehérjeforrás, melyeket szinte bármikor fogyaszthatsz. A tojással már óvatosabban kell bánnod, mert bár szintén nagyon jó fehérjeforrás, a sárgájában nagy mennyiségű koleszterin található.

Édességek, vörös húsok

Elérkeztünk a táplálkozási piramis csúcsához, ahol az inkább kerülendő tápanyagok találhatók. Persze ez nem tiltólista, néha nyugodtan beiktathatod az étrendedbe ezeket az ételeket, azért nem jó, ha túlzásba esel.

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X