Főoldal > DIÉTA > 4 kérdés a sportitalokról

4 kérdés a sportitalokról

edzésenergiaitalmozgássport
0

Írta: and

1. Mikor szükséges inni? Intenzív mozgáshoz fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy pótolja az izzadás során elveszített, a szervezet számára szükséges anyagokat. Az intenzív mozgás során a szervezet nemcsak vizet veszít, hanem ásványi anyagokat is, így a vízpótlás nem elégséges. Összetevőinek köszönhetően alkalmas a nagyobb vízveszteséggel járó betegségek esetében is, mint a hasmenés, hányás. Mennyiségileg […]

1. Mikor szükséges inni?

Intenzív mozgáshoz fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy pótolja az izzadás során elveszített, a szervezet számára szükséges anyagokat. Az intenzív mozgás során a szervezet nemcsak vizet veszít, hanem ásványi anyagokat is, így a vízpótlás nem elégséges. Összetevőinek köszönhetően alkalmas a nagyobb vízveszteséggel járó betegségek esetében is, mint a hasmenés, hányás. Mennyiségileg sincs korlátozva a fogyasztása, de kevesebb is elengedő belőle, mint a vízből, hiszen nemcsak a folyadékot, de az ásványi anyagokat is pótolja.

2. Mi van benne?

A sportitalokban olyan ásványi sók találhatók, mint a magnézium és a kalcium, de káliumot és cinket is tartalmazhatnak, ami a szénhidrátfelvételt serkenti. A bennük lévő szénhidrát a glükóz (szőlőcukor) vagy fruktóz (gyümölcscukor), a vércukorszintet rövidebb és hosszabb távon is növelik. A vitaminok közül elsősorban az anyagcserét serkentő B1-, B2-, B6- vitaminokat, valamint C-vitamint tartalmazzák.

A sportitalokban nincs tartósítószer – az ugyanis megterhelheti a májat. Ha por alakban vesszük, akkor szénsavmentes ásványvízzel oldjuk fel, semmiképpen sem szénsavval dúsítottal. Mozgás közben a szénsav felszabadulva képes a gyomorfalat megrepeszteni, így ez sportolás közben kerülendő. A sportolók számára az sem elhanyagolható szempont, hogy tartalmaz-e olyan anyagot, ami doppingszernek minősül – a sportitalok nem tartalmaznak ilyesmit.

shutterstock_32927383.jpg ()3. Nem ártalmasak?

Semmilyen egészségkárosító hatásuk nem ismert, így valójában bárki fogyaszthatja őket, bár az aktív életet nem élők szervezetére nincs különösebb hatással. A hobbiszinten, vagy csak alkalmilag sportolóknak is ajánlott, de azoknak is, akik jelentős fizikai munkát végeznek, vagy nagy melegben dolgoznak. Szakemberek a hányással és hasmenéssel járó betegségeknél is javasolják fogyasztását, mivel izotóniás, szénsavmentes, nem ingereli a gyomrot, valamint gyorsan felszívódik. A sportitalok nem hizlalnak! A gyerekek már hat éves kortól fogyaszthatják, rájuk nézve sincs káros hatással.

4. A sportital olyan, mint az energiaital?

Az energiaital nem alkalmas sportoláshoz. Kutatók arra hívják fel az energiaitalt fogyasztó sportolók figyelmét, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat, így az sportolás közben nem ajánlott.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X