Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a vegetarianizmusról

5 kérdés a vegetarianizmusról

gyümölcstáplálkozásvegetáriánuszöldség
0

Írta: and

1. Mi a vegetarianizmus? A vegetarianizmus a vegetablis latin szóból származik, amely növényit jelent. Az alternatív táplálkozási formák közé tartozik, követői az állati táplálékokat kihagyják étrendjükből. Több évezredes múlttal rendelkezik. Európába feltehetőleg Ázsiából terjedt át. Az ókori görög filozófusok is a növényi táplálkozás mellett érveltek. A Magyar Vegetáriánus Egyesület már 1883-ban megalakult. Napjainkban egyre népszerűbb […]


1. Mi a vegetarianizmus?

A vegetarianizmus a vegetablis latin szóból származik, amely növényit jelent. Az alternatív táplálkozási formák közé tartozik, követői az állati táplálékokat kihagyják étrendjükből. Több évezredes múlttal rendelkezik. Európába feltehetőleg Ázsiából terjedt át. Az ókori görög filozófusok is a növényi táplálkozás mellett érveltek. A Magyar Vegetáriánus Egyesület már 1883-ban megalakult. Napjainkban egyre népszerűbb ez a táplálkozási irányzat.

2. Melyek a vegetarianizmus okai?

Sokféle indíttatásból választhatja valaki a vegetáriánus életmódot: vallási, etikai, ökológiai és egészségi okai is lehetnek. A vallások többsége a táplálkozással kapcsolatban is útmutatást ad, korlátozzák a húsevést. A korai keresztények is vegetáriánusok voltak. Sokan nem vallási, hanem erkölcsi okból gondolják úgy, hogy elítélendő az állatok meggyilkolása táplálékszerzés céljából. A húsmentes táplálkozással Földünk is védhető, mivel az élelmiszer céljából történő állattartás több káros gázt termel, mint a világ összes autója. Az egészséges életmód hívei a hús elhagyásával tehermentesítik szervezetüket az állati eredetű ételek nehéz emésztésétől és a magas zsírbeviteltől.

veget2.jpg ()

3. Milyen fajtái vannak a vegetáriánus táplálkozásnak?

A vegetarianizmusnak több fajtája van, attól függően, hogy ki mit fogyaszt. A vegánok a legszigorúbb növényevők, ők kizárólag növényi táplálékokat hajlandóak megenni. A makrobiotikusoknak teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és olajos magvakból áll az étrendjük. A lakto-vegetáriánusok tejet és különféle tejtermékeket is fogyasztanak, míg a lakto-ovo-vegetáriánusok ezek mellett tojást is esznek. A szemi-vegetáriánus étrend a legnépszerűbb és a legegészségesebb, követői baromfit és halat is fogyasztanak.

4. Egészséges-e a vegetarianizmus?

Az állati termékektől mentes táplálkozás hiányállapothoz vezethet. Az így táplálkozók kevesebb fehérjét, kalciumot, vasat, B12-vitamint és cinket visznek be a szervezetükbe. A vegák között gyakoribb a vérszegénység és a csontritkulás. Gyerekeknél a fejlődés is elmaradhat az elvárttól, főleg vegánoknál és makrobietikusoknál. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen fajtáját folytatja, a szemi-vegetarianizmus az egyik legegészségesebb táplálkozás, a hiánybetegségek megjelenése se jellemző rá. Általánosságban elmondható, hogy a vegáknál ritkábban fordul elő cukorbetegség, magas vérnyomás, rák és szívrendszeri betegségek. Ráadásul a vega életmódot folytatók általában jobban odafigyelnek az egészségükre: többet sportolnak, nem dohányoznak és nem isznak alkoholt.

5. Vékonyabbak-e a vegetáriánusok?

A vegetáriánusok között ritkábban találunk elhízottakat. Az általuk fogyasztott táplálékok sokkal kalóriaszegényebbek, mint a zsíros húsok és húskészítmények. A zsír tartalmazza a legtöbb kalóriát, 1 grammja 9,3 kalóriát termel. A zöldségek és gyümölcsök többségének kalóriatartalma pedig igen alacsony. Így a napi energiabevitel bőséges étkezések mellett is jóval alacsonyabban alakul. A vegetáriánus táplálkozás ráadásul rostdús, amely az emésztésnek is jót tesz, mert normalizálja az anyagcserét. Természetesen a túlzott édességfogyasztás ilyen étrend mellett sem ajánlott.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X