Főoldal > DIÉTA > Táplálkozz génjeidnek megfelelően!

Táplálkozz génjeidnek megfelelően!

diétagéntáplálkozás
0

Írta: and

Étrended sok mindent elárul Életed során átlagosan 50 tonna élelmet fogyasztasz el, ám ez a hatalmas mennyiségű táplálék nem pusztán kalóriát és energiát jelent szervezeted számára, hanem fontos információkat is, amelyek szabályozzák a sejten belüli folyamatokat. A táplálék képes arra, hogy irányítsa a DNS kifejeződését – egyes gének működésének beindítását vagy leállítását –, az öngyógyítás […]

Étrended sok mindent elárul

Életed során átlagosan 50 tonna élelmet fogyasztasz el, ám ez a hatalmas mennyiségű táplálék nem pusztán kalóriát és energiát jelent szervezeted számára, hanem fontos információkat is, amelyek szabályozzák a sejten belüli folyamatokat. A táplálék képes arra, hogy irányítsa a DNS kifejeződését – egyes gének működésének beindítását vagy leállítását , az öngyógyítás folyamatát és a betegségek kialakulását.

Dr. Filippo Ongaro a rendszerszemléletű medicina nemzetközileg elismert szaktekintélye, a budapesti székhelyű Quintess Tudásközpont és Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója.  Űrorvosi tapasztalatai alapján összeállított „Úgy egyél, hogy jól legyél” című könyvében meggyőzően érvel arról, hogy a különféle élelmiszerek hogyan hatnak génjeid és szervezeted természetes egyensúlyára, és ennek megfelelően miért, illetve hogyan kell változtatnod a helytelen életmódon. Könyvéből az is kiderül, milyen következményei lehetnek annak, hogy jelenlegi táplálkozási szokásaid nem követik optimális mértékben génjeid igényét.

Az olasz kutatóorvos szerint az elhúzódó kóros folyamatok megnyilvánulásai a szerv-specifikus betegségek, amelyek gyakran komplex és krónikus betegségeket okoznak. Ezek gyógyítása kizárólag akkor lehet sikeres, ha az újabb gyógyszerek kifejlesztése mellett olyan új protokoll kerül kifejlesztésére, ami figyelembe veszi a páciens személyes életmódját, a biokémiai, genetikai, környezeti és érzelmi hatások együttes interakcióját.

A hosszú élet titka a természetes táplálkozás

Az előre csomagolt, iparilag előállított és mesterséges ételek anyagcsere-zavarokat, és emiatt a későbbiekben számos betegséget eredményezhetnek. A tökéletes anyagcseréhez és a gének optimális működéséhez normális mennyiségű és megfelelő táplálék szükséges. A magas rosttartalmú ételek, a jó minőségű fehérjék, illetve az egészséges zsírok megfelelnek a nutrigenomika és az egészséges táplálkozás elvárásainak.

Ha szeretnél sokáig egészségesen élni, ügyelj a makrotápanyagok helyes eloszlására, és növeld étrendedben a zöldségek, a hüvelyesek, valamint a sovány fehérjék arányát. A rossz sav-bázis egyensúly számos súlyos betegség okozója lehet, ezért kerüld a savasító ételek fogyasztását, és egyél minél több lúgosító élelmiszert. Mellőzd az asztali só használatát és az iparilag kezelt, finomított ételeket, továbbá igyekezz minél kevesebb tejet, tejterméket fogyasztani.

gen2.jpg ()Felejtsd el a kalóriaszámolgatást!

Noha a hosszú életkort megélő emberekben többnyire közös, hogy az átlagosnál kevesebb táplálékot és kalóriát vesznek magukhoz, mégsem a kalória figyelgetése a legfontosabb teendőnk. Ongaro szerint a diéták és a fogyókúrák gyakran nem hoznak eredményt, mert a mögöttük álló életmód és táplálkozási összetétel nem fenntartható az egészségfejlődés szempontjából. A tápanyagok minősége és tartalma ugyanis sokkal fontosabb, mint maga a kalória. A génekre szabott táplálkozás (más néven nutrigenomika) irányelvei alapján a kalóriabevitel csökkentése és a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása nem csak lassítja az öregedési folyamatokat, ám a legjobb módszer a degeneratív betegségek megelőzésére és az életminőség javítására.

A táplálékok kalóriatartalmának csökkentésére a legjobb módszer a hígítás, éppen ezért egyél több levest, ami rengeteg folyadékot és zöldséget tartalmaz. Ha csak kis mértékben, de kitartóan csökkented a kalóriák számát, tested számos védekező funkciója működésbe lép, így egészségesebbé válnak a sejtjeid, és tovább élsz. Dr. Ongaro azt javasolja, hogy megelőzési céllal még a betegségek kialakulása előtt érdemes egyéni rizikómátrixot felállítani, amelynek segítségével tudatosan építheted fel táplálkozásodat, életmódodat, vagy szervezheted társas kapcsolataidat.

Az újfajta táplálkozás tízparancsolata:

1. Zárd ki teljesen az étrendből, vagy csökkentsd minimálisra a cukrot, az alkoholt és az édességeket, a fehér lisztből készült termékeket pedig cseréld fel teljes kiőrlésűvel. Ettől lelassul az ételek felszívódása és az inzulinszint alacsony marad.

2. Reggelizz mindig bőségesen. E napszak a kalória- és tápanyagbevitele ideje, amikor célszerű pl. biotojást, magvakat, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és párolt zöldségeket fogyasztanod.

3. Oszd be a kalóriákat, és egyél 2-3 óránként, így vércukorszinted nem ingadozik. Tízóraira majszolhatsz olajos magvakat vagy gyümölcsöt.

4. A stresszt a szervezet vészhelyzetként értékeli, ami ellen zsírraktározással védekezik. Ne használd evésre a problémáidat, inkább tekintsd azokat egyfajta rizikófaktorként, amit féken kell tartanod.

5. Egyél lassan, és légzéstechnikával fogd vissza az étvágyadat. Evés előtt végezz lassú és mély hasi légzést 5-ször, ami lassítja a nyelést és a rágást.

6. Elalvás előtt 2-3 órával már nem egyél semmit, ugyanis este lelassul az anyagcseréd, így a csak részben felszívódott étel zsírrá alakul és lerakódik.

7.  Nagyon fontos a hasi zsírpárnák eltüntetése, hisz azok endokrin szövetet alkotnak, és képesek a gyulladásos folyamatok beindítására, ami viszont zsírraktározást eredményez.

8. Fogyassz bőségesen biozöldséget és biogyümölcsöt. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, vitaminokat és növényi tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az optimális sejtműködéshez.

9.  Gyorsítsd fel az anyagcserét személyre szabott, ésszerű sportolással, hisz a tartós fogyás titka a helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott testmozgás.

10. Növeld a máj méregtelenítő funkcióit. Ennek érdekében térj át az organikus ételekre, csökkentsd a cukor mennyiségét, és fogyassz speciális étrend-kiegészítőket. 

Ha szeretnél többet tudni a módszerről, kattints ide: www.rendszermedicina.hu, www.quintess.hu

Dr. Filippo Ongaro honlapja: http://www.filippo-ongaro.it/english/drongaroeng/engindex.htm

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X