Főoldal > DIÉTA > A 4 leggyakoribb ok, amiért nassolunk

A 4 leggyakoribb ok, amiért nassolunk

desszertdiétaédességnass
0

Írta: and

Nassolunk, mert stresszesek vagyunk Stresszhelyzetben a finom falatok megnyugtatóak lehetnek, mintha arra a néhány percre, amíg majszolunk valamit, a sötét felhők szertefoszlanának a fejünk felett. Emiatt történhet az, hogy egy fenyegető határidő, egy közelgő, aggodalmat keltő esemény miatt szinte ki sem mozdulunk az éléskamrából. Sokaknak bejött az a módszer, hogy a szekrényre, a hűtőre kis […]

Nassolunk, mert stresszesek vagyunk

Stresszhelyzetben a finom falatok megnyugtatóak lehetnek, mintha arra a néhány percre, amíg majszolunk valamit, a sötét felhők szertefoszlanának a fejünk felett. Emiatt történhet az, hogy egy fenyegető határidő, egy közelgő, aggodalmat keltő esemény miatt szinte ki sem mozdulunk az éléskamrából. Sokaknak bejött az a módszer, hogy a szekrényre, a hűtőre kis stoptáblákat ragasztottak, ilyenkor kétszer is meggondolták, hogy elcsábuljanak-e. Kerüld az olyan serkentőket, mint a koffein vagy a finomított cukor, hiszen ezek hatására ugyan egy rövid időre megugrik az energiaszinted, de utána a mélyrepülés szakasz következik, így végül ugyanolyan fáradt és ideges leszel, mint előtte voltál. Próbálkozz B-vitaminban gazdag ételekkel, banánnal, babbal és lencsével – ezekkel könnyedén legyőzheted a stresszt.

Nassolunk, mert szomorúak vagyunk

Közhelyesen hangzik – egy csúnya szakítás után belapátolunk egy vödör fagyit, vagy egy sikertelen állásinterjú után egy nagy szelet sütivel vigasztalódunk. A depresszió sokunkat a mulandó örömök felé hajszol, de ezek, mint például egy tábla csoki, tényleg csak átmeneti „boldogságot” jelentenek. Ha a szomorúságot okozó helyzetekkel mindig ennivaló segítségével küzdesz meg, akkor kezdj el naplót írni, amellyel átláthatod az érzéseidet és jobban tudatába kerülsz a szokásaidnak is. Amikor bánatos vagy, a „legjobb barátaid” az egészséges szénhidrátok legyenek. Ragaszkodj a teljes kiőrlésű tésztához és kenyérhez, ezzel fokozhatod a test szerotonin termelését: ez egy olyan neurotranszmitter, aminek hatására jobb lesz a hangulatod, és nyugodtabb leszel.

nass2.jpg ()Nassolunk, mert ünnepelünk

Legyen az egy grandiózus vacsora az előléptetésed alkalmából, vagy csak egy zacskó chips, mert megcsináltad a mosást, akárhogy is, a helyes viselkedés ínycsiklandozó ételekkel való pozitív megerősítése veszélyes dolog, főként gyerekkorban. A jutalmazást inkább korlátozd ehetetlen tárgyakra. Menj el egy masszázsra, vagy vedd meg azt a hőn áhított magassarkút, ezekkel is jutalmazhatod magad, anélkül, hogy a derékbőséged veszélyeztetnéd. Ha még így is ennél valamit örömödben, inkább gyümölcs legyen az. Ezzel az édesszájúak is elégedettek lehetnek, másrészt a rost- és a vitaminbeviteledet is fokozhatod. Válassz olyat, amilyet még nem ettél, vagy olyan egzotikus gyümölcsöt, amit csak ritkán vásárolsz, ezzel is megidézhető a különleges alkalom varázsa.

Nassolunk, mert halogatunk

Az étel könnyen hozzáférhető, „elterelő hadművelet” lehet azok számára, akik hajlamosak a teendőket az utolsó utáni pillanatig halogatni. A gyakori, ám kis mennyiségű étkezésekkel elháríthatod az éhségrohamokat és a vércukorszint ingadozását is, és így nem az étel lesz a figyelemelterelés eszköze. A sovány fehérje, ami a halban, a baromfiban vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben van, növeli a dopamin és a noradrenalin szintjét: ez két olyan testben termelődő vegyület, amelyek elősegítik az éberséget, és hatásukra jobban koncentrálunk a feladatainkra is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X