Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg a kilóktól ayurvédikus táplálkozással!

Szabadulj meg a kilóktól ayurvédikus táplálkozással!

ayurvédikusgyümölcskönnyűtípuszöldség
0

Írta: and

Nagy népszerűségnek örvendenek mostanában a keleti gyógymódok, sőt, mára már a táplálkozási szokásokban is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az ayurvédikus szemlélet, mely megmondja, kinek milyen fajta táplálékra van szüksége, és melyek azok, amiket érdemes nagy ívben elkerülni. Melyik típusba tartozol? Az indiaiak szerint az embereket három csoportba lehet osztani, […]

Nagy népszerűségnek örvendenek mostanában a keleti gyógymódok, sőt, mára már a táplálkozási szokásokban is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az ayurvédikus szemlélet, mely megmondja, kinek milyen fajta táplálékra van szüksége, és melyek azok, amiket érdemes nagy ívben elkerülni.

Melyik típusba tartozol?

Az indiaiak szerint az embereket három csoportba lehet osztani, és ettől függően kell meghatározniuk az ideális étrendjüket. Ez azért fontos, mert ha nem tartjuk be a javallatokat, könnyen felszaladhatnak ránk a pluszkilók.

– Vata: A vata levegő típus, az ilyen ember magas, vékony, bőre áttetsző és száraz. Légiesség jellemzi, ami a járásán, gondolkodásmódján is meglátszik. Nem hízékony típus.

– Pitta: Külsejére az átlagosság jellemző: nem túl magas, nem túl alacsony, haja barna és hamar őszül. Tűz jegye miatt mozgása gyors, valamint extrém intelligenciával rendelkezik. Hízásra közepesen hajlamos.

– Kapha: Föld jegyének köszönhetően alacsony, zömök testalkattal rendelkezik. Haja sötét és sűrű, bőre puha. Hízásra erősen hajlamos.

ayurveda2.jpg ()Így táplálkozz, ha vata típus vagy

Szerencsés alkattal áldott meg a sors, hisz’ alapból vékony vagy, és ha netán felszalad  rád egy-két kiló, könnyen meg tudsz tőle szabadulni. Általában inkább erősödni szeretnél, ezért a fogyókúrázás távol áll tőled. Mivel a levegő jegy a domináns benned, így az ilyen elemű táplálékokat kerüld: csípős, keserű, hideg ételek, valamint a jeges italok. Hogy ne gyűljön fel benned a kelleténél több vata, ne szorítsd ki az étrendedből az édes ízeket, sőt, bármilyen meglepő, de neked kifejezetten jót tesznek a nehezebb, kissé zsírosabb fogások. Bármennyit ehetsz, arra viszont ügyelj, hogy ne egyszerre, inkább egyél egy nap többször!

Edd: párolt zöldségek, olajos magvak, gabonafélék, étcsokoládé, tejtermékek, levesek, nehezebb ételek

Ne edd: fagylaltok, nyerskoszt, csípős ételek, hideg italok
Így táplálkozz, ha pitta típus vagy

A te célod az, hogy egyensúlyra törekedj, mert abból könnyen kizökkenhetsz. Ezért gyakran savtúltengésed lehet, így érdemes kiemelten foglalkoznod a lúgosítással, hogy helyrebillentsd a sav-bázis egyensúlyt a szervezetedben. Hatékony emésztésednek köszönhetően az extrém elhízás veszélye nem fenyeget, így inkább a könnyed diéták valók neked. Étkezés tekintetében csupán egy valamit kell szem előtt tartanod a lúgosítás mellett, az pedig az arany középút mind mennyiségileg, mind hőmérsékletileg.

Edd: langyos, keserű ételek, hüvelyesek, nyers ételek, gabonák, lúgosító gyümölcsök/zöldségek

Ne edd: túl könnyű ételek, csípős íz, forró/jeges italok

Így táplálkozz, ha kapha típus vagy

Hízásra erősen hajlamos vagy, leadni is kemény munka árán tudod a kilókat. Kövess energiaszegény étrendet, a szénhidrátot és a zsírt csökkentsd, amennyire csak tudod! A csípős, keserű, fanyar ízű ételeket bátran fogyaszthatod, az édesek helyett. A túlzott só használatát kerüld, mivel könnyen ödémás leszel. Igaz, a kapha alkatú ember nem szeret mozogni, de ha le szeretnél fogyni, nincs mese, olykor kénytelen vagy rávenni magad, ezzel elősegítheted a zsírok égetését.

Edd: rengeteg zöldség, gyümölcs, zsírszegény tejtermékek, levesek, káposztafélék, japán konyha

Ne edd: zsíros ételek, édes, sós ízek, földimogyoró, magyar konyha

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X