Főoldal > DIÉTA > 6 diétás alternatíva, amiről nem hallottál még

6 diétás alternatíva, amiről nem hallottál még

derékbőségdiétafogyókúratészta
0

Írta: and

Quinoa – rizs vagy tészta helyett Mind tudjuk, hogy a rizs és a tészta „rossz” szénhidrát, amelyben nagyítóval kell keresni a tápanyagokat. Na de a quinoa! Az „inkák aranyaként” aposztrofált gabonaféle nemcsak tökéletes helyettesítője a tésztának és a rizsnek, de tele van fehérjével, így az életfontosságú aminosavakkal is feltölti a szervezetet. Megpucolt cukkini – tészta […]

Quinoa – rizs vagy tészta helyett

Mind tudjuk, hogy a rizs és a tészta „rossz” szénhidrát, amelyben nagyítóval kell keresni a tápanyagokat. Na de a quinoa! Az „inkák aranyaként” aposztrofált gabonaféle nemcsak tökéletes helyettesítője a tésztának és a rizsnek, de tele van fehérjével, így az életfontosságú aminosavakkal is feltölti a szervezetet.

Megpucolt cukkini – tészta helyett

Egy másik mágikus helyettesítő a cukkini, amit szelj vékony csíkokra. Ugyanúgy meg lehet bolondítani különböző szószokkal, mint a tésztát, és így a napi ajánlott zöldségbevitelt is fedezheted. Nem muszáj megfőznöd, nyersen is frissítő finomság lehet a nyári hőségben.

Kelkáposzta „chips” – a hagyományos helyett

Szükségtelen felhívnunk rá a figyelmed, hogy mennyire egészségtelen a chips. De biztos kíváncsi vagy, hogy mivel lehetne helyettesíteni ezt a sós nasst, ami hasonlóan ropogós, mégsem rakodik rád úszógumiként. A megoldást saját kezűleg készítheted el: a kelkáposztát szeleteld fel vastagabb csíkokra, egy pici olajjal locsold meg, hints rá sót, majd a 175 fokra előmelegített sütőben süsd 10-15 percig. Ha egy egész fej kelkáposztát megeszel, letudtad az adott napra szükséges zöldségbevitelt és összvissz 200 kalóriát pusztítasz el.

karfiol2.jpg ()Kókuszvíz – sportital helyett

Hacsak nem atletizálsz magas fokon, nincs szükséged olyan kálium- és elektrolit-bevitelre, mint amilyen a sportitalok kortyolgatásával valósul meg. Egy jó nagy pohár víz felhajtásával sokkal többre mész. De a kókuszvíz még a víznél is táplálóbb – és a sportitalokban található adalékanyagokkal sem terheli a szervezetet.

Spenót és paradicsomszósz – spagetti és szósz helyett

A szósz mindig is egyfajta megkoronázása volt a tésztaételeknek, de ezeket az ínycsiklandozó szószokat más, egészségesebb alapokhoz is társíthatjuk. A főtt spenót tökéletes kiegészítője a paradicsomszósznak – arról nem is beszélve, hogy milyen értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, és fitonutrienseket tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatásúak, és a rákos megbetegedések ellen is óvnak.

Karfiol – krumpli helyett

Az ízét leszámítva, nem sok jóra „számíthatsz” a krumplipürétől és a sült krumplitól. De ha már csak a krumpli felét pürésített karfiollal helyettesíted, jelentős mértékben visszafoghatod a kalóriákat, ráadásul extra proteinnel turbózhatod fel a fogást. Egyébként a krumpliban majdnem négyszer annyi kalória van, mint a karfiolban, szóval tényleg érdemes inkább karfiolt fogyasztani köretként.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X