Főoldal > DIÉTA > Tiltólista: Ezek a legkárosabb rágcsák!

Tiltólista: Ezek a legkárosabb rágcsák!

betegségdiétaegészségfogyókúranasi
0

Írta: and

1. Konzerv őszibarack A konzerv gyümölcsök és zöldségek talán nagyszerű nassolnivalónak tűnnek,

1. Konzerv őszibarack

A konzerv gyümölcsök és zöldségek talán nagyszerű nassolnivalónak tűnnek, azonban (különösen a népszerű őszibarack konzerv) tele vannak felesleges cukorral, valamint a tápanyagtartalmuk sokkal alacsonyabb, mint a friss és a fagyasztott verzióké. Ami még nagyobb gond, hogy a konzervekben található tartósítószerek mérgező vegyi anyagokat is tartalmazhatnak.

2. Burgonyachips

Rengeteg veszélyt rejt magában ez a közkedvelt rágcsa. Ugyanis a burgonyachips nem csak rengeteg zsírt, kalóriát és nátriumot tartalmaz, hanem az egyik legmagasabb glikémiás indexű zöldség is, tehát az egekbe emeli a vércukorszintet. Végezetül, amikor a krumplit magas hőmérsékleten melegítik, akrilamid szabadul fel, egy káros vegyi anyag, ami az idegkárosodással is összefüggésbe hozható. És nem, nincs olyan, hogy “csak egyet”.

muffin2.jpg ()3. Puffasztott rizs

Habár a puffasztott rizs rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, azonban feldolgozott fehér rizsből állítják elő, ami vércukorszint-emelő szénhidrátokban gazdag. Emellett számos változata cukor és só hozzáadásával készült. Így még akkor is, ha kevés a benne található nettó kalória, sajnos ezeket a tápanyagokban szegény nassolnivalókat eszegetni pont annyira egészséges (és ízletes), mintha a hungarocellt rágcsálnád.

4. Áfonyás muffin

Vagy más néven a cukorral dúsított kalóriabomba. Ez a népszerű muffin még az egészséges étrendre figyelő embereket is megtéveszti, köszönhetően a benne rejlő gyümölcs ígéretének, és a ténynek, hogy a mesterséges aromák és a hozzáadott cukor ellenére egészségesnek és ártalmatlannak tűnik. Hacsak nem te készíted el a süteményt teljes kiőrlésű lisztből és hozzáadott cukor nélkül, kerüld el messzire.

5. Müzli szeletek

Az egyik gond a müzli szeletekkel, hogy rendkívül egészségesnek és bionak képzeljük őket, miközben szinte az összes tele van feldolgozott szénhidrátokkal, szárított gyümölcsökkel (amelyek rendkívül magas cukortartalommal bírnak) és ahhoz, hogy a magok összeragadjanak, rengeteg mézet vagy agavét használnak fel. Emellett nem tartalmaznak túl sok rostot sem, ellenben kalóriában gazdagok. Éppen ezért csak akkor fogyaszd őket, ha egy 20 km-es gyalogtúrára készülsz, és szükséged van az energiára.

 6. Pattogatott kukorica

Eltekintve a feldolgozott szénhidráttól és a nagy mennyiségű sótól, ami bennük található, néhány pattogatott kukorica rendkívül egészségtelen transzzsírokat is tartalmaz (hogy tovább megőrizze a szavatosságát). Emellett a tasak belseje gyakran vegyi anyagokkal van bevonva, hogy így megelőzzék a mikrózás következtében a kukorica hozzáragadását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X