Főoldal > DIÉTA > Sikertelen fogyókúra kineziológus szemmel

Sikertelen fogyókúra kineziológus szemmel

diétafogyásKineziológia
0

Írta:

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alternatív terápiák, mint például a

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alternatív terápiák, mint például a kineziológia. Ez a kezelési módszer számtalan egészségügyi és lelki problémára megoldásként szolgálhat, függetlenül attól, hogy valaki hisz-e benne, vagy sem (bár mint tudjuk, a gondolatnak teremtő ereje van…). Sokan fordulnak kineziológushoz allergiával, terméketlenséggel, depresszióval, sőt még a fogyókúrázás rásegítésével is. De vajon mi lehet annak az oka, ha hiába próbálkozunk, hónapokon, akár éveken keresztül, mégsem jutunk eredményre egy diétás módszerrel sem?

Mi az a kineziológia?

A kineziológia a görög kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szóból származik. Az évek folyamán kialakult blokkokat igyekszik oldani, mellyel szabaddá tehető az energiaáramlás. Izomtesztelés segítségével hozzáférhetünk a tudatalattinkhoz, mivel minden élmény, legyen az pozitív, vagy negatív, elraktározódik bennünk. Amennyiben nagyobb sokknak vagyunk kitéve, akkor izmaink megfeszülnek, és erre azok emlékeznek is. Ez hívható elő a tesztelés folyamán, így rájöhetünk, mik okozhattak elakadásokat bennünk, és ezeket különböző módszerekkel úgymond kijavíthatjuk.

Mivel holisztikus szemléletű gyógymódról van szó, így a testet és a lelket egyaránt kezeli, ezért teljesebb hatást érhetünk el vele, mint ha csak a tünetekre koncentrálnánk. Hogy sok embernek mégis mit jelent a kineziológia? Egy igazi önismereti kalandot, ahol ráeszmélhetünk az ezernyi lakat alatt megbújó elfojtásainkra, bánatunkra, haragunkra – amiket persze oldhatunk, hozzásegítve magunkat az egészségesebb és boldogabb élethez.

fogyas2.jpg ()Hogyan segíthet a kineziológia a fogyásban?

Sokan vannak úgy, hogy bármit is tesznek, egyszerűen képtelenek lefogyni, vagy abbahagyni a kényszeres evésüket. Amennyiben a fogyókúrás kísérletezgetéseink sorra elbuknak, akkor érdemes mélyebben leásni a lelkünkben, hátha az ott lévő blokkok felelősek azért, amiért nem tudjuk elérni az álomalakot.

„A sikertelen fogyókúra mibenlétei nem biztos, hogy mindenkinél egyformák. A kineziológia éppen erre jó, hogy az izomteszt segítségével megtalálja az egyéni okokat. – kezdi a magyarázatot Sebestyén Erzsébet Tara, kineziológus és családállító. Sok esetben a diéták azért nem működnek önmagukban, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy valaki sokat eszik és attól hízik. Persze a legtöbben a túl nagy mennyiségű ételtől szedik fel a kilókat, de annak is megvan az oka. Van, akinek az evés a boldogság forrása, és van, akinek a stresszt segít levezetni. Mint minden orális fixáció, az anyával való kapcsolatra utal vissza” – mondja a szakértő.

“Hogy mi nyugtatott meg bennünket születésünktől fogva? Ha édesanyánk megszoptatott. De ő nem tudott mindig ott lenni, így adott maga helyett cumit, vagy egy kekszet. Azt majszolgatva aztán megnyugodtunk. Az evéshez, vagyis ahhoz, hogy a szánkba került valami, hozzákapcsolódott a megnyugvás, mint csecsemőkorban, vagyis fixálódott. Ezért keressük felnőttként túlzó módon az orális élvezeteket, például a nassolást, a túlzott evést, és persze ide tartozik a cigarettázás vagy az ivás is” – magyarázza a szakember.

“Még mélyebbre kutatva ez egyfajta stabilitást is ad. Vannak, akik nem bíznak erejükben, ők gyakran ily módon ”növelik meg magukat”. Az önmagunkba vetett bizalom pedig a támogató anyai és apai jelenléttől növekszik. Így újból visszakanyarodtunk a szülőkhöz. Ez is indokolja azt, hogy a kineziológiai oldások mellett, amelyek során a múltban átélt stresszes szituációk következtében keletkezett blokkokat és negatív érzéseket oldjuk, komoly segítség lehet a családállítás. Ez egyfelől nagyon sok információval szolgál a témát illetően, másfelől segít rendezni a kapcsolatot a szüleinkkel, ami része a gyógyulásnak. Azt, hogy hány oldásra, vagy családállításra van szükség, nem lehet megmondani, mert nem tudjuk, mennyi stressz van a tudatalattiban, mi mivel függ össze, s hogy mennyi idő van ezt kibogozni. Azt  azonban semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy egy túlsúlynak, vagy bármely más problémának ez és ez az oka, mert ennél bonyolultabbak vagyunk. Sok mindenen megyünk keresztül felnőtt korunkig, sokféle énvédő hitrendszert és viselkedést öltöttünk magunkra. Ahhoz, hogy ezeket levegyük, időre van szükség. Amikor bármely ügy kapcsán elkezdjük az oldásokat, egy önismereti munkát végzünk, ahol mindenki a saját tempójában tud haladni és ezt nem lehet befolyásolni.”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X