Főoldal > DIÉTA > Ezért fontos a zöldségek és gyümölcsök színe

Ezért fontos a zöldségek és gyümölcsök színe

ásványi anyagegészséggyümölcstápanyagvitaminzöldség
0

Írta:

Azt már régóta tudjuk, hogy egészségünk védelmében nagyon nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mivel eszünk. Persze igyekszünk is eszerint élni, így aztán törekszünk arra, hogy kevesebb szénhidrátot vigyünk be szervezetünkbe, amellett, hogy növeljük a zöldség- és gyümölcsbevitelt.

Mindez azonban úgy tűnik, még mindig nem elég. Arra is oda kell figyelnünk a szakemberek szerint , hogy milyen színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Fitokemikália, az egészségőr

A naponta ötszöri, minél többféle színű gyümölcs és zöldség fogyasztása az ideális, a táplálkozástudományi szakemberek javaslatai szerint. Ennek oka, hogy a zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák, amelyek a növények vegyi anyagai, segítenek az egészség megőrzésében. A legtöbb antioxidáns anyagot például a fényes színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák. Ezek azok, amelyek leginkább védelmet nyújtanak szervezetünknek a szabadgyökök, vagyis a test hosszú távú egészségét aláásó instabil molekulák ellen. A szabadgyökök korántsem áldásos munkája látszik például elsőként a bőrünkön, hiszen ezek károsíthatják a bőr rugalmasságát biztosító kollagénszöveteket is.

Épp ezért nem mindegy a zöldségek és gyümölcsök színét tekintve sem, hogy mit eszünk. A szakemberek meglátása az, hogy korántsem elegendő csak zöldből kellő mennyiséget fogyasztani. A javallat szerint, lehetőleg minél több vörös, narancs, sárga, kék és bíbor színű zöldséget, illetve gyümölcsöt is fogyasztanunk kellene.

broccoli2.jpg ()

A szivárvány minden színéből

A zöld színéről oly jól ismert saláta, brokkoli, kelkáposzta, spenót, sóska, fejes káposzta vagy épp a kelbimbó kiváló klorofill forrás. Ezért ezek a növények erős antioxidáns hatásúak és kitűnő méregtelenítők, amellett, hogy vértisztító hatásúak, és segítik a sejtek gyógyulását. Ezért tartják őket nagyon jó rákmegelőzőnek, és hatásos fegyvernek a baktériumok ellen. Baktériumölő hatásnak köszönhetően pedig betegség esetén az egyik legjobb elixír, mert felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, legyen szó bármilyen fertőzéses megbetegedésről.

A cseresznye, a pirospaprika, az eper, a szamóca és a paradicsom az öregedés ellen védő likopin nevű antioxidánsban gazdag, amely hatékony a betegségek elleni küzdelemben, de megvéd a leégéstől is. Mivel pedig a főtt paradicsomból szervezetünk könnyebben fel tudja venni a likopint, így nyugodtan használjunk paradicsomkonzervet vagy sűrítményt a szószok készítéséhez.

A sárgabarack, a sárgarépa, a mangó, a narancs és az édesburgonya alfa- és bétakarotint tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik bőrünket az ultraibolya-sugárzástól, ugyanakkor szerepet játszanak az új sejtek építésében.

A banán, a nektarin, a tök, az édes kukorica és a zöldpaprika a sejtek közötti vitamin- és ásványi anyag cserében segít. Emellett a szívbetegségek megelőzésében is nagy jelentőségük van.

A zöldalma, a brokkoli, a káposzta és a spenót a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát is biztosítja, továbbá a szem egészségéért is felel. Az avokádó és a levélzöldségek E-vitaminban gazdagok, ezáltal erősítik a sejthártyát és megelőzik a ráncok kialakulását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X