Főoldal > DIÉTA > Csökkentsd a felfújódást és legyen lapos a hasad 4 nap alatt!

Csökkentsd a felfújódást és legyen lapos a hasad 4 nap alatt!

diétafitneszfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Ízesítsd máshogy az ételeket! Az ünnepi ételeket ízesítsd sómentes ételízes

Ízesítsd máshogy az ételeket!

Az ünnepi ételeket ízesítsd sómentes ételízesítővel! Lehet, néha egyenesen a kezedhez ragad a sószóró, de akkor készülj arra is, hogy még több vizet kötsz meg. Ha az áltagnál nagyobb mennyiségben viszel be a szervezetbe sós ennivalókat, átmenetileg még több vizet raktározol el, emiatt lomhának érezheted magad, arról nem is beszélve, hogy az extra folyadék miatt felpuffadsz.

Ezeket kerüld: Só, só alapú ételízesítők, feldolgozott élelmiszerek.

Szomjas vagy? Csak a víz!

Nagyon jól eshet egy pohár szénsavas üdítő olykor-olykor, ez tény. De ha nem akarsz a kelleténél nagyobbnak látszani, ezeket a frissítőket muszáj elkerülni. Jöhet a jó öreg szénsavmentes ásványvíz, amivel gondoskodsz a megfelelő hidratáltságról is – érdemes az ajánlott napi 8 pohár víz elfogyasztását betartani. De íme, egy ízletes alternatíva: tégy egy kevés gyömbért az ásványvízbe! A gyömbér segít, hogy ellazulj és az emésztésnek is jót tesz.

Ezeket kerüld: Mindent, ami szénsavas! Igen, a diétás üdítőket is!

viz2.jpg ()Fogd vissza a szénhidrátokat!

Az ebédre szánt szendvicsnél az alap egy szelet teljes kiőrlésű kenyér legyen, és ezt pakold meg fehérjével, például pulykasonkával és alacsony zsírtartalmú sajttal. A délutáni ropit cseréld le dióra, magvakra. Ha vacsorára mindenképp szeretnél szénhidrátot is, akkor ragaszkodj a barna rizshez. Az izmaink egyfajta energiatartalékként halmozzák fel a glikogén nevű szénhidrátot. Minden egyes gramm glikogén három gramm víz társaságában tárolódik el. Hacsak nem kínzod magad hosszú órákon át az edzőteremben, nincs szükséged rá, hogy a szervezeted ilyen sokat feltankoljon ebből a tápanyagból. Ha csökkented a szénhidrátok mennyiségét, a tested a már elraktározott szénhidrátot égeti el. Ugyanakkor a feleslegesen felhalmozott folyadéktól is megszabadulsz így.

Ezeket kerüld: Magas szénhidráttartalmú ételek, kenyér, zsemle, tészta, ropi, cukrozott gabonapelyhek.

Edd másként a gyümölcsöket és a zöldségeket!

Természetesen fontos, hogy zöldségeket is fogyassz, csak inkább párold meg őket – ez gyors és egyszerű megoldás, amivel megkíméled magad a puffadástól is. A friss gyümölcsök helyett pedig egyél cukor nélkül készült befőtteket, illetve kis mennyiségben aszalt gyümölcsöket, mazsolát vagy aszalt szilvát. Egy fél csésze párolt répa ugyanannyi tápanyaggal látja el a szervezeted, mint egy csésze nyers répa, viszont nem terheli meg annyira az emésztőrendszered. Ugyanez vonatkozik a friss gyümölcsökre és aszalt társaikra is.

Ezeket kerüld: Nyers zöldségek és friss gyümölcsök.

Nem kell mindig a csípős!

Van, aki forrón szereti – már hogy jó csípősen! Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor egy kis időre búcsút kell venned az „erős pistától” és a fokhagymától, ha nem szeretnél a puffadással küzdeni karácsony második napján. Az ételeket ízesítsd most inkább kaporral, bazsalikommal, mentával, zsályával, tárkonnyal, rozmaringgal, így még különlegesebb lesz az ízek összhatása. Curryport és citromot is használhatsz – mindkettő tökéletes „kiegészítője” a halnak vagy a csirkének. A fűszeres ételek serkentik a gyomorsav termelődését, épp ezért érdemes „enyhébb” fűszereket bevetni a karácsonyi menünél.

Ezeket kerüld: Bors, szerecsendió, szegfűszeg, chili, csípős szószok, vöröshagyma, fokhagyma, mustár, barbecue szósz, torma, ketchup, paradicsomszósz, ecet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X