Főoldal > DIÉTA > A tartós fogyás titka: az ayurvédikus diéta

A tartós fogyás titka: az ayurvédikus diéta

fitneszjógatáplálkozás
0

Írta:

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! A fogyás régóta nem egészs&

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

A fogyás régóta nem egészséges kihívás az emberek életében, már-már megszállottsággá vált, és a „tömeg” által idealizált kép hatására sokan irreális elvárásoknak akarnak megfelelni.

Ennek nyomán több tucat különböző módszert is kipróbálhatnak, amely egy része fizikai megterhelés (edzés, sport), szélsőséges diétákkal próbálkoznak, esetleg olyan mentális technikákat sajátítanak el, amelyek az élet más területein akár jók is lehetnek, de a fogyókúra sikere mégis elmarad.

A „szenvedés” nem segít!

Az ok nagyon egyszerű álltja szakértőnk az emberek többsége nagyon gyorsan szeretne látványos változást, ezért gondolkodás nélkül váltogatja a módszereket, és egyre elkeseredettebben kapkod új és újabb csodamegoldások felé.

A tartós fogyás titka, hogy olyan módszert kell választani, amely nem kíván drasztikus erőfeszítéseket, és lassú, apró, egyenletes lépésekkel közelít a cél felé. A „szenvedésen”, a szélsőséges lemondásokon alapuló módszerek hosszú távon nem egyeztethetőek össze az egészséges élettel, egy idő után aránytalanul soknak érezzük majd a kifejtett erőfeszítéseket az elért eredményekhez képest, így felhagyunk azokkal.
A villámgyors kalóriacsökkentés, heti ötszöri edzéssel párosítva, rövidtávon hozhat meghökkentően gyors változást, de amint visszatérünk eredeti szokásainkhoz és étrendünkhöz, visszakúsznak a fölösleges kilók is.

Tartós változásra akkor számíthatunk, ha felmérjük, milyen területeken van szükség ésszerű korlátozásokra és változtatásokra annak érdekében, hogy csökkenjen a bevitt kalória mennyisége, valamint hogy fokozódjon a szervezetben lévő kalóriák égetése.

Az indiai gyógyító jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy optimális energiafelhasználás mellett sikeresen és hatékonyan égesse a szervezet a felesleges zsírt.

yoga2.jpg ()Zsírégetés pihenés közben – amiről mindenki álmodik

Régóta ismert, hogy a jóga szerepe a fogyásban nem a „gyors” zsírégetésben rejtőzik, hanem abban, hogy növeli a BMR (Basal Metabolic Rate) hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy akkor is jelentős mennyiségű kalóriát éget el a szervezet (energiát használ el), amikor pihen. Az indiai gyógyító jógán alapuló fogyókúra közben nem érezzük fáradtnak, nyúzottnak magunkat, a jóga segítségével a pihenés, az alvás is mélyebb, valamint a jóga pozitív hatása az emésztőszervrendszerre elősegíti a szervezet méregtelenítését is, amely rendkívül fontos a tartós, sikeres fogyásban.

Az indiai gyógyító jóga mellett az ayurvédikus táplálkozás is segíti, támogatja a tartós fogyást: a szattvikus diéta szerinti táplálkozás elsajátítása kulcsfontosságú a fogyókúrában, de akkor is, ha „csak” egészségesen szeretnénk táplálkozni. A diéta nem tartalmaz csodarecepteket, bátran tekinthetünk rá úgy, mint a „normál” étkezésre, titka a szénhidrátok–zsírokfehérjék egyensúlyán alapul, valamint az elkészítés módján, az étkezés időzítésén és a bevitt mennyiségen. A szattvikus diéta során nem mindegy mit eszünk, mikor, mennyit és hányszor.

A tisztító fekete só

A siker egyik legfőbb ellensége a rendszertelenség, a kihagyott (és gyors, nem megfelelő falatokkal rápótolt), rossz időben zajló étkezés.

A szattvikus diéta betartása mellett azonban fontos a nagy mennyiségű, rendszeres folyadékbevitel is. Dr Diksha Sharma azt tanácsolja, hogy naponta ébredés után azonnal igyunk meg két pohár vizet, valamint minden este vacsora előtt egy órával két pohár „állott” vizet, amelybe egy lime frissen facsart levét, és fél kanál fekete sót kevertünk.

A víz valamint a gyümölcsben lévő antioxidánsok méregtelenítik a szervezetet, a lime C-vitamin tartalma fokozza a zsírégetést, a megfelelő mennyiségű folyadék pedig serkenti az anyagcserét.

Hatalmas dolog, ha úgy döntünk, valóban le akarunk fogyni, de sikert csak akkor érünk el, ha felmérjük, milyen okok vezettek a túlsúlyhoz, és a kijelölt cél nem „csak” a fogyásra, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott elmére, lélekre és szervezetre fókuszál.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X