Főoldal > DIÉTA > Állíts össze egészséges esküvői menüt!

Állíts össze egészséges esküvői menüt!

esküvőételmenütáplálkozás
0

Írta: and

Mi magyarok különösen szeretjük a hasunkat, nem véletlen, hogy a fontosabb családi eseményeket is mindig

Mi magyarok különösen szeretjük a hasunkat, nem véletlen, hogy a fontosabb családi eseményeket is mindig nagyszabású étkezésekkel ünnepeljük – nincs ez másként az esküvők esetében sem. Végigenni egy esküvői menüsort legalább akkora kihívás, mint végigtáncolni a lagzit: többfogásos vacsora, utána apró harapnivalók és nassok, majd következik az éjféli vacsora. Ez hatalmas megterhelést jelent a gyomornak, főleg ha egyébként odafigyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ma már szerencsére az esküvőd napján sem kell lemondanod az egészséges falatokról.

Rántott hús és társai

A tradicionális menüsor tájegységenként változó, de egy közös bennük: nem éppen diétásak. Általában rengeteg rántott étel, köretként a krumpli ezernyi változata, és persze töltött káposzta és disznótoros kerül az asztalra a magyar esküvőkön. A nagy nap előtt a legtöbb mennyasszony diétázik, hiszen a legjobb formáját szeretné hozni, ezért mindenképp fontos, hogy kevésbé megterhelő ételeket is felszolgáljanak a lagzin, különben emésztési problémáid is lehetnek, az pedig tönkretenné az egész estédet.

eskuvo2.jpg ()Tradíció és modern gasztronómia

Valószínűleg a vidéki rokonok inkább örülnek a hagyományos ízeknek, és csak kétkedve méregetnék például a biocéklából készült előételt. Az éppen diétázó barátnőid viszont ugyanígy a töltött káposztától fanyalognának. A legjobb, ha az egészséges és hagyományos fogásokat vegyítitek, így mindenki talál majd ízlésének megfelelő ételeket. Persze lehettek egészen merészek is, és akár a hagyományos fogásokat is új, egészségesebb köntösbe öltöztethetitek. Nagyon sok minden múlik a tálaláson és alapanyagokon is: az algalapokra fektetett tengeri herkentyűs falatkákat nagy valószínűséggel nem szívesen fogják megkóstolni, ám a különböző mártogatós szószokkal kínált zöldségnyársaknak biztos sikerük lesz.

Csak kreatívan!

Az esküvő remek alkalom lehet, hogy megmutasd a rokonoknak és minden ismerősödnek, hogy az egészséges fogások is finomak és laktatóak. A pácolt, grillezett húsok remek alternatívái a rántott ételeknek, a krumplis köreteket pedig helyettesítheted különböző salátákkal és barna rizzsel. A harapnivalók közül elmaradhatatlan a pogácsa, de ezúttal készüljön teljes kiőrlésű lisztből. A vajas, nehéz sütemények helyett válassz inkább könnyedebb, pudingos variációkat. A sajt- és gyümölcstál az étkezések végén pedig még az emésztést is segíti. Az italok válogatása is ugyanilyen fontos: a szénsavas üdítőket inkább mellőzd, helyettük gyümölcsleveket és bioszörpöket szolgáljanak fel – hidd el, senki nem fogja bánni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X