Főoldal > DIÉTA > Ünnepi lakoma lelkifurdalás nélkül

Ünnepi lakoma lelkifurdalás nélkül

fasírtgasztrokarácsonylazacreceptünnepi menü
0

Írta:

Ha éppen fogyókúrázol, biztos már előre rettegsz a karácsonyi vendégségektől, hiszen ez a kalóriadús, szénhidrátban gazdag ételek főszezonja.

De ne keseredj el: némi furfanggal olyan ünnepi falatokat varázsolhatsz az asztalra, amik egyszerre finomak és még a vonalaidra is vigyáznak.

Almás fasírt sült zöldségekkel

Ha a fasírtból kihagyod a zsemlemorzsát, máris nyugodtan eheted. Főleg, ha valamilyen ízletes zöldségköretet tálalsz mellé!

Hozzávalók:

– 400 g darált sovány sertéshús
– 200 g alma
– 1 tojás
– mogyoróolaj
– petrezselyem zöld
– szerecsendió, borsikafű, só
– 1 csomag gyorsfagyasztott vegyes zöldségkeverék

Elkészítés:

Az almákat hámozd meg, és egyet kivéve mindet reszeld le. A darált húst dolgozd össze a reszelt almával, a fűszerekkel és a tojással. Az így kapott massza felét terítsd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Erre tedd rá a maradék almát szeletelve, majd a maradék hússal fedd be. Tegyél rá alufóliát, és süsd 190 fokon 30 percig. A sütés vége előtt 10 perccel vedd le a fóliát, hogy szépen megpirulhasson. Míg a fasírtok a sütőben vannak, gyorsan elkészítheted a zöldségköretet. Mikróban melegítsd át egy kicsit, majd öntsd a zöldségmixet egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba. Önts hozzá egy kis mogyoróolajat és fűszerezd kedved szerint, majd süsd át őket magas lángon.

Wellness cafe tipp: Szórj a zöldségekre egy kis gyömbért is. Ettől nem csak ünnepi íze lesz a köretnek, hanem az anyagcserédet is felturbózod.

lazac2.jpg ()

Grillezett lazac zöldborsópürével

A borsópüré szuper alternatívája a krumplipürének, mivel jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A hagyományos rántott hal helyett pedig válaszd az egészségesebb grillezett lazacot, így még több kalóriát megspórolhatsz.

Hozzávalók:

– fejenként egy szelet lazacfilé
– 1 citrom leve
– mogyoró olaj
– 60 dkg fagyasztott zöldborsó
– 2 dkg vaj
– 3-4 evőkanál joghurt
– bazsalikom, snidling és kakukkfű
– só, bors, kapor
– zöldfűszerek

Elkészítés:

A lazacokra csavard rá a citrom levét, majd dörzsöld át őket a fűszerekkel (só, bors, zöldfűszerek, kapor) és hagyd állni nagyjából fél órát. Utána forró serpenyőben egy kis olajon süsd át őket, hogy a bőrös felük ropogós legyen. A püréhez először párold meg vajon a zöldborsót. Nagyjából a párolási idő felénél add hozzá a bazsalikomot, snidlinget, borsot és kakukkfüvet és a legvégén a sót is. Ezután forrald össze a joghurttal, majd hagyd kihűlni. Végül turmixold össze, és már kész is!

Wellness cafe tipp: Ha szereted az egzotikus ízeket, akkor a bazsalikom, snidling és kakukkfű helyett korianderrel és mentával is ízesítheted a zöldborsópürét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X