Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a halról!

Megdöbbentő tények a halról!

étkezéshalhalfogyasztásomega-3táplálkozászsír
0

Írta:

A hal egészséges és finom, de valószínűleg még te sem tudtál róla eddig mindent, amit pedig érdemes lenne.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Amerikai tudósok megállapították, hogy azoknál, akik napi 3 deka halat fogyasztanak, 50%-kal csökken a szívbetegség okozta halálozás esélye. A hagyományos húsokról a hal fogyasztására való átállás csökkenti a koleszterinszintet. A különféle tengeri halak, a garnélarák, a kagylók rengeteg jó koleszterint tartalmaznak, a hazai édesvízi halak pedig sokkal egészségesebbek is a húsnál. Nézz körül a piacon, és vásárolj friss busát, hekket, tonhalat, melyekből változatos és egészséges ételeket készíthetsz!

Gazdag omega-3 zsírsavakban

Bizonyos halfajták gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak: ide sorolható a lazac, a szardínia és a makréla. Az omega-3 zsírok hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyekben eikozapentaénsav is található, ami csökkenti a test véralvadást szolgáló sejtjeinek összetapadását, és a vérrög kialakulásának kockázatát. Az omega-3 zsírsavak ízületi gyulladások és más mozgásszervi betegségek ellen is védenek.

A cigaretta közömbösíti a hal jótékony tulajdonságait

A halakban található zsírsavak egy erős dohányos számára nem nyújtanak védelmet a koszorúér betegségek okozta halállal szemben, sőt, ellentétes hatásokat produkálhatnak. Egy finn kísérletsorozat megállapította, hogy azoknál a dohányzó felnőtteknél, akik több halat ettek 30%-kal megnőtt a szívkoszorúér-megbetegedés okozta halál esélye azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztottak.

A halolajkapszulák nem mindig egészségesek

A halolajkapszulák, halolaj-kiegészítők nem tartalmaznak olyan összetevőket, melyek megtalálhatóak a természetes halolajban. Tárolás során a természetes halolaj oxidálódhat, ami káros az artériákra. A halolaj-kiegészítők egy felnőtt cukorbetegnél jelentősen emelik a vércukorszintet, valamint felborítják a szervezet vitaminegyensúlyát. A nagy mennyiségű halolaj fogyasztása továbbá elhízáshoz vezethet, hiszen ezekben sok a zsír és a kalória.

A tengeri halak fertőzhetnek

A rákok, kagylók, polipok fogyasztása ételmérgezéshez, vagy étellel összefüggő betegségekhez vezethet- például szalmonellához vagy Norwalk-vírushoz (azaz calicivírushoz). Különösen veszélyes a nyers osztriga, hiszen az állat táplálkozása közben mindent elfogyaszt, ami átfolyik rajta. A nyers vagy szennyezett vizekből kifogott halak vásárolásakor óvatosnak kell lenned, hiszen olyan férgeket tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az egészségre.

Mindig mélyhűtött halat vegyél

Csak olyan halat vásárolj, ami megfelelően hűtött, vagy átlátszó zacskóban fagyasztott. Kerüld a főtt tengeri herkentyűket, amit nyers hallal együtt árulnak, ugyanis rendkívül nagy a fertőzés veszélye!

Mivel a legtöbb hal importból származik, mindig olvasd el a fogyasztásra vonatkozó előírásokat, melyek a higanytartalom veszélyére hívják fel a figyelmedet. Egy uniós szabályzás értelmében a nagyobb ragadozók húsából – kardhal, cápa, csuka – legfeljebb heti 10 deka, a tonhalból, a lazacból, a rákból maximum heti 20 deka, a terhes nőknek pedig legfeljebb heti 60 gramm hal fogyasztása javasolt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X