Főoldal > DIÉTA > Próbáld ki az étkezési meditációt!

Próbáld ki az étkezési meditációt!

egészségétkezésgasztromeditációtáplálkozás
0

Írta: and

Ha eddig abban a tudatban éltél, hogy a meditáció nem más, mint keresztezett lábakkal és becsukott

Ha eddig abban a tudatban éltél, hogy a meditáció nem más, mint keresztezett lábakkal és becsukott szemmel ülni, akkor most meg fogsz lepődni: ha a jelen pillanatra koncentrálsz, az ugyanúgy működik. Étkezés közben apró változtatásokkal nyugalmi állapotba kerülhetsz és megváltoztathatod az egész életed. Hogyan? Amikor lenyugszol, képes vagy észlelni saját gondolati sémáid. Ezáltal megválaszthatod, hogyan is akarod leélni az életed, beleértve a tudatos táplálkozást is, ahelyett, hogy automata üzemmódban léteznél.

Lélegezz mélyeket!

Ne kezd kapkodva az evést! Mielőtt rögtön a szádhoz emelnéd az ételt, vegyél néhány mély lélegzetet, hogy lecsillapítsd a tested és a lelked.

Nézz az ételre!

Ne lapátold be gyorsan, ami előtted van, inkább gondold át, honnan is származik, ami a tányérodra került. Próbáld meg elképzelni a különböző összetevőket eredeti formájukban, sőt akár az embereket is, akik gondozták a gabonát vagy épp az állatot.

Becsüld meg az ételt!

Ne vedd természetesnek, értékeld az ételt, ami a tányérodon van! Ez a szemléletváltás eltölt a hála érzésével, és értéket ad a táplálkozásnak.

Az apró dolgokról se feledkezz el!

Érzékeld a különböző ételek hőmérsékletét, színét és alakját, ahogy kézbe veszed őket. Amikor a szádba kerül, fókuszálj az aromájára és az ízére.

eat2.jpg ()Figyelj a belső reakciódra!

Evés közben is figyelj tudatosan az elméd válaszüzeneteire. Tényleg ízlik, amit épp eszel? Arra vágysz, hogy édesebb, sósabb vagy picit fűszeresebb legyen? Összehasonlítod a korábbi étkezéseiddel?

Végezetül: lélegezz ismét mélyeket!

Lélegezz mélyeket, mielőtt befejezed az étkezést és felállsz az asztaltól. Emlékeztesd magad, hogyan is nézett ki a teli tányérod, és figyeld meg, mit látsz rajta most. Koncentrálj csak az elfogyasztott ételre, így nem fogod túlenni magad, illetve nem fogsz olyan élelmiszereket választani, amelyek valójában nem tartalmaznak tápanyagot. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X