Főoldal > DIÉTA > Életmódtervező program: Rakj rendet a lelkedben!

Életmódtervező program: Rakj rendet a lelkedben!

diétaéletmódfogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

1. rész

Ha egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy változtass az életmódodon, egyáltalán nem mindegy, mekkora felkészülési időt hagysz magadnak és mikor kezdesz el dolgozni a megvalósításon. Ha például látástól vakulásig dolgozol, először az időt kell megtalálnod, amit önmagadra fordíthatsz, nem ugorhatod át ezt a lépést, különben csak tologatod majd magad előtt a „Holnaptól tényleg eljárok edzeni” típusú terveket. Haladj végig az alábbi rövid felkészítőn, mert az alábbi pontok átgondolása segít abban, hogy az elszántságodból valódi tetteket kovácsolj.

Tiéd a felelősség!

Lehet edződ, coachod, pszichológusod, veled sportoló barátod, de végső soron magadra vagy utalva, a változást neked kell végig vinned. Nem mások híztak el, stresszelnek vagy szenvednek önbizalomhiánytól helyetted, és ez már amúgy is a múlt, aminek ebben a programban nem sok szerepe van. Előre tekints!

Érezd meg a hatékonyságodat!

Fogyni akarsz? Nem elég, ha kihajigálod otthonról az édességeket, mert bárhol utolérhet a csábítás. Hasznos, ha megkérsz valakit, kísérjen el edzeni, ébresszen fel reggel, vagy mondja el a véleményét arról, miért nem úgy halad az életed, ahogy szeretnéd, de ezektől nem fogod megérezni az én-erődet, és amint magadra maradsz, elfolysz, mint a fagyi a meleg aszfalton.
Ahhoz, hogy változtass, fel kell kutatnod magadban a hatékonyságod kulcsát, meg kell érezned a saját erődet!

Válj meg attól, amire már nincs szükséged!

A munkahelyeden épp úgy rendezd a holmijaid, mint az otthonodban; a hűtőben vagy a kamrában. Ami már nem kell, hajítsd ki! Ha egészségesebb életmódra váltanál, minden olyan dolgon is adj túl, ami csak hátráltatna ebben, ajándékozd el a ruhákat, amiket évek óta nem viseltél, stb. Egyrészt megkönnyebbülsz a felesleges kacatok kiszórása után, másrészt jobban átlátod, mi az, ami valóban értékes számodra.

eletmod2.jpg ()Önmagadban is tegyél rendet!

Most őszintén: hányszor futottál már neki nagy elánnal a változtatásnak? Idézd fel ezeket a fordulókat és gondold át, miért véreztél el újra meg újra? Mi volt az a pont, az a körülmény, ami miatt végül nem tudtál kitartani? Milyen gondolatok, érzések, hiedelmek húztak vissza? Vegyél búcsút szertartásosan ezektől és inkább helyezd előtérbe azokat a már meglévő erőforrásaidat, amelyek előre tudnak vinni.  Használd a vizualizációt és képzeld el, ahogy a hátráltató tényezőket elengeded, az erőforrások pedig újító energiával töltenek fel!

Kutasd azt, amit el akarsz érni!

Nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. Ha fogyni akarsz, olvass minél többet a számodra szimpatikus módszerekről, edzésformákról, ha a karriered építenéd tovább, nézz utána, hogyan csinálták a példaképeid. Gyűjtsd minél több információt, mielőtt kijelölnéd a csapásirányt.

Eddz problémamegoldásra!

Akármilyen célt is jelölsz ki magadnak, fel kell készülnöd arra, hogy az út nem mindig lesz egyenes. Frusztráció-tűrésedet is érdemes tréningezned! Figyeld meg magad, hogyan kezeled a nehézségeket. Hogyan viszonyulsz hozzájuk, hogyan gondolkodsz róluk – belesüppedsz, a szőnyeg alá söpröd, vagy a megoldást kutatod? Ha képes vagy jól szervezni a mindennapjaidat, nagyobb eséllyel szakítod át az életmódváltás rajt-cél vonalát.

Jegyzetelj!

Ha úgy döntesz, hogy végigcsinálod ezt a 7 részes programot, akkor feltétlen szerezz be egy jegyzetfüzetet, mert bőven lesz mit írnod. A dokumentálás nagyon fontos – a részsikereké és az elkedvetlenítő kudarcoké egyaránt.

Törődj az érzéseiddel!

Jó, ha a tervedhez igazodva átrendezed magad körül a díszleteket, felszámolod az energiarabló kapcsolatokat, kiszanálod a megunt dolgaid, meghozod a döntést és fontossági sorrendet állítasz fel, de mindez csak a kezdet. Ha hozzányúlsz a környezetedhez, de közben a saját megéléseidet, félelmeidet, kételyeidet figyelmen kívül hagyod, a kezdeti lelkesedés csak sebtapasz lesz a problémáidra. És hamar elillan majd…

A következő részben: Tervezz és szerződj!

Csatlakoztál már a Szexi Has Programhoz? Itt megteheted: http://sulyveszto.blog.hu/ vagy életmódtervező site http://eletmodtervezes.hu/

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X