Főoldal > DIÉTA > A legjobb alternatívák egészséges, diétás nasira

A legjobb alternatívák egészséges, diétás nasira

egészséggasztronasinassrecept
0

Írta: and

Miért nassolunk? Sok embert megnyugtat az étkezés, a rágcsálás és nagy csábítás

Miért nassolunk?

Sok embert megnyugtat az étkezés, a rágcsálás és nagy csábítás ez TV-nézés, olvasás közben, vagy csak unaloműzés miatt. Nehéz erről lemondani, hiszen a rágcsák többsége ízletes íze miatt „eteti” magát. Ám, ha ezeket lecseréled egészséges nasikra, nem kell többé a bűntudattól sem tartanod!

Egészséges nasik otthonra és munkába

Készíthetsz például otthon sok gyümölccsel házilag túrókrémet, vagy ha sósra vágysz, körözöttet.

Jó választás lehet az éhségérzet csillapítására a különböző magad által elkészített egészséges krémek, szeletelt gyümölcsök, gyümölcsalapú tejes turmixok.

Ám nem csak gyümölcsöt eszegethetsz! Próbáld ki a zöldséges variációt is. Fedezd fel például a sült sütőtök édes, finom ízét, mely rengeteg bőrnek, szemnek, körömnek – hasznos vitamint tartalmaz. Ugyanígy jó megoldást nyújthat a paradicsomlé is, mely megfelelően elkészítve igazi kedvenccé válhat.

Vigyél magaddal nyers zöldséget-gyümölcsöt a munkahelyedre, lehetőleg az idény kínálatából, bár az alma mindig jól jön. Otthon próbáld meg a sült formáját, mely akkor igazán isteni, ha dióval, mazsolával eszed. Csak vágd ki a magházakat, sorakoztasd kicsit kiolajozott vagy alufóliával kibélelt tepsibe, töltsd meg tört dióval és picit beáztatott mazsolával, majd szórd meg fahéjjal, szegfűszeggel és csorgasd meg egy kis mézzel. Végül süsd 10-20 perc alatt puhára a sütőben. Tápláló, egészséges és rendkívül ízletes csemegét kapsz.

Hazánkban is egyre népszerűbb a humusz, ami isteni mártogatós! Friss zöldségekkel (például répa, vagy zeller) érdemes megkóstolnod. Otthon egyszerűen és könnyedén készíts avokádóból vagy paradicsomból is szószokat, mellé pedig házi készítésű pitát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla-chipset. Ez gyors, ugyanakkor isteni nassolnivaló.

Jön a jó idő, így egyre gyakrabban vágsz valamilyen jeges édességre. A bolti változatnál, ami rengeteg adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz, részesítsd előnyben a házilag készített változatot. Formákba önts gyümölcslevet vagy teát, de ha a tejesebb ízeket kedveled, fagyassz le gyümölccsel vagy magvakkal elegyített joghurtot. A fagyasztóban sokáig eláll, és remek frissítő ebéd után.

nass2.jpg ()Nemcsak nassolnivalónak, de reggelire is kiváló a muffin. Varázsold egészségessé úgy, hogy helyettesíted a csokoládét vagy a karamellt mandulával, mogyoróval vagy aszalt gyümölcsökkel. A lisztet cseréld le teljes kiőrlésűre, míg a tojást joghurttal vagy túróval helyettesítsd.

Vásárolj a piacról idénygyümölcsöket és magvakat, aztán keverd össze őket egy nagy tálban. Reggelente kis dobozkákba csomagolva remekül befér bármilyen táskába, ráadásul sokkal gazdaságosabb megoldás, mintha a boltban vennéd a diákcsemegét.

Állíts össze otthon saját müzliszeleted. Ennek az alapja általában zabpehely, dió, vagy egyéb magvak, amiket kedvedre ízesíthetsz aszalt gyümölcsökkel, étcsokoládéval, vagy kókuszreszelékkel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X