Főoldal > DIÉTA > Életmód bloggerek az egészséges karácsonyért

Életmód bloggerek az egészséges karácsonyért

blogdiétaétkezésfogyásgasztrogasztrobloggerkarácsonytáplálkozás
0

Írta:

Mindenki javában a karácsonyi menüt tervezi. Három, az egészséges receptek fejlesztésében &

Mindenki javában a karácsonyi menüt tervezi. Három, az egészséges receptek fejlesztésében élen járó blogger úgy döntött, hogy olyan menüsort alakít ki karácsonyra, ami nemcsak egészséges, de nem kell aggódni a kalóriák és a nehéz gyomor érzése miatt.
A Cleansanity bloggerek a tiszta táplálkozás alapelveivel, elsősorban a helyi piacról beszerzett, friss alapanyagokból dolgoznak, ízfokozók hozzáadása nélkül kreálnak ünnepi íz-kompozíciókat, míg a MásTészta bloggere, Szilvi a finomított és egyszerű szénhidrátok, lisztek kerülésével, mindig valamilyen „mástésztát” készít, ezúttal fehérje dús mézeskalácsot és tojáslikőrt.

A bloggerek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy karácsonykor hajlamosak vagyunk olyan túlkapásokra, ami bizony megbánó tekinteteket eredményez januárban, ha mérlegre kell állnunk. Fontosnak tartják, hogy kevésbé nehéz ételötleteket adjanak az ünnepekre, valamint lehetőleg adalékanyag mentesen oldjuk meg ételeinket a karácsonyi szezonban is. Olyan menüt alkottak meg közösen, amivel garantált a siker minden ünnepi asztalnál.

1. ELŐÉTEL

Ezékiel kenyér lepények karácsonyfák avokádó és pritamin dekorral

Hozzávalók:
Ezékiel kenyér liszt
1 csomag bio tönköly ropi
Fél avokádó
Olasz fűszerek
Olíva olaj
Egy ek túró
Víz

A lisztet vízzel elkeverjük, úgy hogy sűrű tészta állaga legyen és adunk hozzá legalább fél deci olivaolajat. Ízlés szerint adhatunk hozzá zöldfűszereket, majd sütőpapíron vagy forró száraz serpenyőben vagy kontaktgrillen kisütjük.
Az avokádót összekeverjük a fűszerekkel, túróval és olíva olajjal. A kisütött kenyereket még melegen cikkekre vágjuk, mintha a kis karácsonyfák lennének. Megkenjük őket a zöld krémmel és pritaminpaprikával dekoráljuk. Ezek képviselik a karácsonyfa-égőket.

Brokkolis sajtos mártogató

Hozzávalók:
12 brokkoli virág
1 tojás + 1 fehérje
3 szál újhagyma
¾ doboz Linessa light sajtkrém
Fél bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Só, bors, pici olaj

A brokkoli virágokat egy percig lobogó vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk kicsit hűlni. Addig a többi hozzávalót felaprítjuk és összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott brokkolit is. Teáskanállal adagolva sütőpapíros tepsibe a nyers brokkolis gombócokat. Összesen kb 20 percig sütjük 180 fokos sütőben, félidőben megfordítva a gombócokat. Paradicsomos salsa szósszal tálaljuk.

clear2.jpg ()

2. ITAL

Gránátalmás puncs
Hozzávalók:
Menta
Naracs
Egy gránátalma
Csillagánizs
Szénsavmentes diabetikus üdítő vagy fahéjas, almás tea vagy az alkoholos verzióban rozé pezsgő, esetleg sangria
Puncs fűszerkeverék

Tojáslikőr
3 tojássárgája
3 dl növényi tej
35 g vaníliás protein
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vanília aroma
édesítő
A tej egy részével kikeverjük a tojásokat és a proteint, majd lassan hozzákeverjük a többi tejet és hozzávalót. Alacsony lángon megfőzzük, mint a pudingot. Kavargasd sűrűn, mert könnyen leég!

3. FŐÉTELEK

Tőkehal tökmagos citromos kapros kéreggel, párolt spenót és kardamomos édesburgonya lepény

Hozzávalók:
Hal
500 g tőkehal
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 tk kapor
Fél bögre tökmag
Fél bögre mandula forgács
4 ek. dijoni mustár
só, bors
2 ek. olíva olaj
Kókuszolaj a tepsi kikenéséhez

Párolt spenót:
fél kiló spenót
3-4 gerezd fokhagyma
Olíva olaj

Kardamomos édesburgonya lepény
Hozzávalók:
750 g pucolt édesburgonya
2 tojás
200 g zabliszt
Tojás
Kardamom
Kókuszzsír

Friss rozmaring a díszítéshez

A meghámozott édesburgonyát megfőzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. Majd, mint egy krumplis lepényt elkészítjük a masszát. Hozzáadjuk a tojást, kókuszzsírt, fűszereket és zablisztet.
Sütőpapíros tepsibe kis lepényeket formálunk és 180 fokra előmelegített sütőben, egyszer kétszer megfordítva 40 perc alatt sütjük készre. A tapasztalatok alapján hidegen finomabb ez a lepény, mint frissen.
A halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, a sütőt 190 fokra előmelegítjük. Tepsit kiolajozzuk. A citromhéjat, kaprot, mandulát, összetört mandulaforgácsot, és összetört tökmagot, citromlevet, olíva olajat és fűszereket egy kis tálban. A halat az előkészített tepsibe helyezzük, megkenjük dijoni mustárral, utána pedig rátesszük a halakra a kapros dresszinget. A hal vastagságától függően 15-20 percig süssük, frissel tálaljuk. Amíg a hal sül, a spenótot megpároljuk fokhagymás olíva olajon.
A kardamomos lepény, a spenót és a kapros-citromos-mustáros hal remekül kombinálnak.

clear3.jpg ()

Mentás-csilis marhahúsgolyók, grillezett cukkinis-fetás csicseriborsó saláta olaszosan

Hozzávalók:
500 g darált marhahús
Chili paprika
Friss menta
3 ek. Steviás ketchup
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
Fél bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (Culinaris – 79 Ft)

250 g főtt csicseriborsó
2 cukkini
1 doboz koktélparadicsom
Fél csomag fetasajt
Olíva olaj
Balzsamecet
Friss bazsalikom
Só, bors

A felkockázott cukkinit teflonos serpenyőben lehetőleg olaj nélkül vagy kicsi olajjal meggrillezzük. Összekeverjük a csicseriborsóval, a felkockázott paradicsommal, fetával. Hozzáadjuk a friss bazsalikomos, balzsamecetes dresszinget.
A marhahúst összekeverjük a fűszerekkel, zsemlemorzsával, tojásokkal, kis gombócokat formálunk és kókuszolajon kisütjük.

4. DESSZERT

Trópusi gyümölcsös kókuszlinzer, citromos proteinkrémes bevonattal

Hozzávalók:
75g natúr tejsavó fehérje koncentrátum (50g a linzerbe és 25g a krémhez)
50g kókuszliszt
100g zabpehelyliszt
Aszalt trópusi gyümölcsök – cukrozatlan, Hunyadi téri piacról.
100g kókuszsír
Fél cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
3-4 ek natúr joghurt
1 tojás és egy tojás sárgája
Xilit

A liszteket és a fehérjét a sütőporral összekeverjük, majd összemorzsoljuk a kókuszzsírral. Hozzáadjuk a tojásokat, xilittel édesítjük, reszelt citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük.  A joghurt akkor kell, hogyha a tészta még mindig túl száraz.  Gyúrás után hűtőben pihentetjük egy órát.  Fél centi vasragra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A maradék fehérjét egy tojásfehérjével sűrűre keverünk, vanília aromával, citromhéjjal ízesítjük, majd vékonyan rákenjük a kiszaggatott linzerre. A tetejét a színes trópusi gyümölcsökkel díszítjük. Kb 25 perc alatt előmelegített sütőben 180fokon sütőpapíron arany színűre sütjük.

Narancsos-fahéjas keksz

150 g zabliszt + még annyi, amennyivel picit átlisztezzük a nyújtási területet
60 g vaníliás protein (kevert: azaz állati és növényi is)
50 g olvasztott kókuszzsír
50 g apróra darált dió
1 narancs leve és héja
ízlés szerint fahéj (1-2 tk)
pár csepp folyékony édesítő
Mindent összedolgozunk, állni hagyjuk egy órát, majd lisztezett felületen kinyújtjuk kb 3mm vastagra. Formákat szaggatunk, és előmelegített sütőben (180 fok) alul-felül sütési módon készre sütjük. (Sütőfüggő, nálunk kb. 10 perc elég volt.)

Forrás: Clearsanity


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X